Jani Kovačič (v sredini) je prvi libero slovenske odbojkarske reprezentance, ki bo v petek začela svoje nastope na evropskem prvenstvu v Varni. Foto: www.alesfevzer.com
Jani Kovačič (v sredini) je prvi libero slovenske odbojkarske reprezentance, ki bo v petek začela svoje nastope na evropskem prvenstvu v Varni. Foto: www.alesfevzer.com

Tina Lipicer Samec, ki je bila eno leto v Cannesu, mi je rekla, da je bila odbojka prvi šport v mestu, v klubu pa zahtevajo, da si lepo oblečen. Morda podobno velja tudi za moško ekipo.

Dejan Vinčič in Jani Kovačič
Tekmeci Slovenije v predtekmovanju letošnjega evropskega prvenstva bodo Belorusija (petek), Poljska (sobota) in Belgija (nedelja). Zmagovalci štirih predtekmovalnih skupin se neposredno uvrstijo v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščeni pa se bodo za četrtfinale pomerili še v repasažu. Foto: www.alesfevzer.com

V Pliberku sem živel v hiši s štirimi soigralci od ponedeljka do sobote. Če smo bili v nedeljo prosti, sem šel domov. S soigralcem Rokom Satlerjem sem se v njegovem avtomobilu peljal do Ljubljane, nato pa prek spletne strani prevoz.org do doma.

Kovačič bo v novi sezoni igral v Cannesu, ki je z devetimi naslovi državnega prvaka najuspešnejša francoska ekipa. V ženski ekipi Cannesa bo v prihodnji sezoni nastopala Sara Hutinski. Foto: OZS

Mislim, da lahko premagamo vse. Belgijci in Belorusi so premagljivi, Poljaki ob našem dobrem dnevu prav tako. Na prijateljskem turnirju v Nemčiji smo videli, da so vse reprezentance premagljive. Če bomo igrali ekipno, lahko naredimo dober rezultat.

Jani Kovačič
Jani Kovačič se je na mestu libera "učvrstil" pri matičnem klubu Salonitu, ko je bil star 17-18 let. Foto: www.alesfevzer.com

Bil je (Andrea Giani) med najboljšimi odbojkarji na svetu in ga vsi spoštujemo. Morda prej tega spoštovanja ni bilo. Reprezentanci je dal dodano vrednost, tako da funkcioniramo kot ekipa tako na igrišču kot zunaj njega. Seveda je zraven še trdo delo.

Andrea Giani
Andrea Giani je Slovenijo popeljal do zmage (brez enega samega poraza) v Evropski ligi, naslednji cilj pa je evropsko prvenstvo. Foto: odbojka.si

Veliko favoritov je. Srbi so bili vedno v bojih za medalje, vedno so znali iz sebe potegniti maksimum. Francozi so zmagali v Svetovni ligi, Italijani so v odlični formi, za Poljake pa ne vem. V zadnjem letu so vse odločilne tekme izgubili.

Dejan Vinčič
Slovenija bo prvo tekmo evropskega prvenstva odigrala v petek ob 16.30, tekmec bo Belorusija. Prenosi vseh slovenskih tekem bodo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Foto: odbojka.si
Na mestu sprejemalcev z Urnautom in Čebuljem

Če je Zoran Predin nekoč pel, da je brez kravate in vezalk, bi lahko za Janija Kovačiča rekli, da je brez kravate in brez avtomobila, po slovenskih cestah pa se prevaža kot kakšen študent: s pomočjo spletnega ponudnika prevozov. Pred začetkom evropskega odbojkarskega prvenstva (slovenska reprezentanca bo v Varno odpotovala jutri, prva tekma pa jo čaka v petek proti Belorusiji) smo se s 23-letnim članom prve postave Slovenije pogovarjali o pričakovanjih pred prvenstvom, na katerem bo imel prvič pomembno vlogo, o novem klubu (junija je podpisal za AS Cannes, ki ga vodi Igor Kolaković), izkušnjah z dvema letoma igranja pri Posojilnici Dob in njegovi vlogi libera, ki se od preostalih članov ekipe loči po tem, da ima poseben dres.


Jani Kovačič. Večina Slovencev to ime povezuje predvsem z glasbenikom Janijem Kovačičem, kantavtorjem, avtorjem pesmi Delam ...
Tudi mene so profesorji v šolah pogosto spraševali, ali sem glasbenik. Nobene povezave ni. Sem precej mlajši, doma sem iz Kanala in ne igram nobenega glasbila.

Junija ste zamenjali klub in se selite v francosko ligo, v Cannes. Ste že videli mesto, soigralce ...?
Ne, zaradi reprezentančnih obveznosti še ne, sem pa na turnirju v Nemčiji govoril s tistimi, ki igrajo za francosko reprezentanco. Pravijo, da je življenje tam super, klub urejen, trener tudi odličen.

Živeli boste v mestu z veliko milijonarji in veliko blišča. Boste morale spoštovati kakšne posebne kodekse vedenja, morda oblačenja?
Njihov menedžer, s katerim sem v stiku, ni nič rekel, sem pa nekaj takšnega slišal od drugih igralcev, predvsem pa od odbojkarice Tine Lipicer Samec, ki je bila eno leto tam. Rekla mi je, da je bila odbojka prvi šport v mestu, v klubu pa zahtevajo, da si lepo oblečen. Morda podobno velja tudi za moško ekipo.

Ste si torej že kupili kravato?
Ne še. Upam, da bom imel po evropskem prvenstvu kakšen prost dan, da grem po nakupih. Sicer pa kravate nikoli nisem imel na sebi, le metuljčka na bratovi poroki. Ampak takrat sem obiskoval še osnovno šolo ...

Azurno obalo je v soboto prizadelo močno deževje, tudi številne žrtve so bile. Ste spremljali, kaj se je dogajalo?
Ne. Pogledam le klubsko stran na Facebooku in njihovo spletno stran. Kaj se sicer dogaja v mestu, ne vem.

Kar brez skrbi, lepega vremena bo v Cannesu na pretek. Vam tudi iz tega zornega kota ustreza, da boste zapustili Pliberk?
Se bo treba navaditi na pokrajino brez hribov in z veliko sonca. V Pliberku je bilo sicer podobno vreme kot v Kanalu, saj je zaradi gore sonce vzhajalo tako pozno kot v Kanalu.

Znate kakšno besedo francosko?
Ne, a so mi povedali, da mi bodo omogočili tečaje. Rad bi se naučil francoščine. Če nisi prisiljen v to, se težko naučiš. V Pliberku so v klubu zamejski Slovenci in večinoma smo govorili slovensko, drugi jezik pa je bil angleščina, ne nemščina.

Dve leti ste s Posojilnico Dob igrali tudi v Ligi prvakov. Kako je sodelovati v elitni druščini evropskih klubov?
Sijajno, to je lepa izkušnja. Izkazali smo se, imeli smo tri zmage v dveh sezonah. Vesel sem, da sem lahko igral v takšnem uspešnem in tudi urejenem klubu.

Zanimivo je, kako ste se vozili od Kanala do Pliberka in nazaj ...
V Pliberku sem živel v hiši s štirimi soigralci od ponedeljka do sobote. Če smo bili v nedeljo prosti, sem šel domov. S soigralcem Rokom Satlerjem sem se v njegovem avtomobilu peljal do Ljubljane, nato pa prek spletne strani prevoz.org do doma.

Hm, težko si predstavljam, da bi to počel nogometni reprezentant ...
Verjamem, a meni je bilo prijetno. Če si sam na poti, ti je dolgčas. Raje sem v družbi, pa še ceneje je.

Imate sploh svoj avtomobil?
Za ta dva meseca, ko sem doma, nima smisla. Nepotreben luksuz. Si bom pa prihodnje leto, ko pridem iz Francije, privoščil kakšnega, čeprav zaslužek ne bo prav visok. Jaz grem tja igrat zaradi veselja in zaradi nabiranja izkušenj.

V Cannesu ne boste igrali v Ligi prvakov, ampak v Pokalu Cev. Vas to kaj moti?
Ne, saj je francoska liga zelo močna in bom lahko vsak teden igral kakovostne tekme. V Avstriji sem imel le šest močnih tekem v Ligi prvakov, v domačem prvenstvu pa je bil bolj kot ne konkurenčen le Innsbruck.

V Avstriji odbojka poleg tega niti ni prav priljubljena ...
V Pliberku je odbojka vendarle prvi šport in smo bili prepoznavni, vprašanje pa, kako bo v Franciji. Nič se ne more primerjati s Poljsko, kjer so dvorane ves čas polne.

Poljska bo tudi eden izmed treh tekmecev Slovenije v predtekmovanju evropskega prvenstva. Igrali boste še z Belorusijo in Belgijo. Kje bo največ priložnosti za zmago?
Mislim, da lahko premagamo vse. Belgijci in Belorusi so premagljivi, Poljaki ob našem dobrem dnevu prav tako. Na prijateljskem turnirju v Nemčiji smo videli, da so vse reprezentance premagljive.

Premagali ste celo Francoze (3:1). Boljše generalke za evropsko prvenstvo si ne bi mogli zamisliti, kajne?
Vsekakor. Zmaga je zelo pozitivno vplivala na našo samozavest. Francozi so namreč letos v Svetovni ligi igrali odlično. Ne vem, ali je imel letos še kdo takšen niz zmag. Igrali so ekipno, v vseh elementih so bili odlični in na koncu zasluženo zmagali.

Selektor Andrea Giani je dal očitno slovenski reprezentanci novo razsežnost. Se strinjate, da si javnost po nekaj razočaranjih na velikih tekmovanjih tokrat res lahko obeta nekaj več?
Lahko si privoščimo tudi bolj optimistične napovedi - torej da bomo napredovali iz skupine. Toliko samozavesti imamo, je pa tako, da je evropsko prvenstvo druga zgodba kot prijateljske tekme. Če nimaš dobrega dneva, te lahko premaga vsakdo. Če bomo igrali ekipno, lahko naredimo dober rezultat.

Za vas bo to pravzaprav prvo evropsko prvenstvo ...
Na Danskem sem bil zraven, a sem tekme spremljal s tribun. 23 let sem star in za libera šele prihajam v zrela leta.

Kdaj ste se "specializirali" za to "delovno mesto"?
Ko sem igral pri Salonitu, pri 17 oziroma 18 letih.

Vas kdaj moti, da ste v vlogi libera obsojeni na to, da ne servirate in ne sodelujete v napadu?
Kakor kdaj. Ko sem bil mlad, sem igral sprejemalca in napadalca, nisem bil vajen, da bi igral le v obrambi in na sprejemu. Sčasoma sem se privadil na to. Na kakšnih treningih mi pa vsekakor zapaše, da kakšno žogo tudi udarim ...

Bi lahko to primerjali z nogometom? V mladih letih skoraj nihče noče biti vratar, vsak bi dosegal gole.
Odvisno. Eni sploh nočejo biti liberi, češ da se potem v igri ne opazijo vsi pozitivni prispevki k igri. Večinoma se pač opazijo napake. Čeprav, lahko ti uspe atraktivna obramba ... Tudi s sprejemom lahko veliko prispevaš.

To je tako kot delo selektorja. Ko ekipa zmaguje, ga nihče ne hvali, ko so porazi, vsi kritizirajo ...
Tako ja. Takoj opaziš, ko nekaj "ne štima".

Slovenski selektor Andrea Giani je preporodil slovensko izbrano vrsto. Kaj je bilo odločilno, da je iz množice odličnih posameznikov naredil tudi vrhunsko ekipo?
Morda je to zato, ker ima več avtoritete. Bil je med najboljšimi odbojkarji na svetu in ga vsi spoštujemo. Morda prej tega spoštovanja ni bilo. Reprezentanci je dal dodano vrednost, tako da funkcioniramo kot ekipa tako na igrišču kot zunaj njega. Seveda je zraven še trdo delo.

Giani deluje precej miren. Ali kdaj zavpije?
Seveda. Ko je treba, tudi zavpije. A vendarle velja za umirjenega trenerja, kar je v odločilnih trenutkih tekme pozitivna lastnost. Skoraj vsako tekmo smo pod njegovim vodstvom mirno pripeljali do konca. Morda smo bili kdaj na začetku v krču, ampak na koncu smo odigrali odlično.

Ga kličete po imenu?
Rekel nam je, da ga moramo klicati Giangio (džandžo). Rečemo mu torej Giangio oziroma coach (trener).

Kdo so vaši glavni favoriti EP-ja?
Veliko jih je. Srbi so bili vedno v bojih za medalje, vedno so znali iz sebe potegniti maksimum. Francozi so zmagali v Svetovni ligi, Italijani so v odlični formi, za Poljake pa ne vem. V zadnjem letu so vse odločilne tekme izgubili.

Ste spremljali žensko evropsko prvenstvo?
Spremljal sem Slovenijo, pri preostalih tekmah pa sem pogledal le končni rezultat. Naša dekleta so bila prvič na EP-ju, kar je pomembna izkušnja. Imele so močno skupino in so dobro odigrale turnir.

Se lahko moški kaj nauči pri spremljanju ženske odbojkarske tekme?
Seveda. Predvsem njihov servis in sprejem sta na visoki ravni. Imajo nižjo mrežo, močneje servirajo "float servis". Žoge letijo zelo hitro ...

Tina Lipicer Samec, ki je bila eno leto v Cannesu, mi je rekla, da je bila odbojka prvi šport v mestu, v klubu pa zahtevajo, da si lepo oblečen. Morda podobno velja tudi za moško ekipo.

V Pliberku sem živel v hiši s štirimi soigralci od ponedeljka do sobote. Če smo bili v nedeljo prosti, sem šel domov. S soigralcem Rokom Satlerjem sem se v njegovem avtomobilu peljal do Ljubljane, nato pa prek spletne strani prevoz.org do doma.

Mislim, da lahko premagamo vse. Belgijci in Belorusi so premagljivi, Poljaki ob našem dobrem dnevu prav tako. Na prijateljskem turnirju v Nemčiji smo videli, da so vse reprezentance premagljive. Če bomo igrali ekipno, lahko naredimo dober rezultat.

Bil je (Andrea Giani) med najboljšimi odbojkarji na svetu in ga vsi spoštujemo. Morda prej tega spoštovanja ni bilo. Reprezentanci je dal dodano vrednost, tako da funkcioniramo kot ekipa tako na igrišču kot zunaj njega. Seveda je zraven še trdo delo.

Veliko favoritov je. Srbi so bili vedno v bojih za medalje, vedno so znali iz sebe potegniti maksimum. Francozi so zmagali v Svetovni ligi, Italijani so v odlični formi, za Poljake pa ne vem. V zadnjem letu so vse odločilne tekme izgubili.

Na mestu sprejemalcev z Urnautom in Čebuljem