Monika Potokar in soigralke že po treh tekmah zapuščajo evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Monika Potokar in soigralke že po treh tekmah zapuščajo evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Poljakinje se veselijo zanesljive zmage in preboja v repesaž za četrtfinale. Foto: EPA
Odbojkarice na evropskem prvenstvu osvojile en niz
Presenečenja ni bilo - slovenske odbojkarice domov

V dvoboju reprezentanc, ki sta prvenstvo odprli z dvema porazoma in je bila za "preživetje" zmaga nujna, so bile Slovenke v prvem nizu dolgo konkurenčne in imele pri zaostanku 14:13 še vse možnosti za osvojitev niza. Razpoložena je bila Živa Recek (sedem točk v uvodnem nizu). A visoke Poljakinje so hitro naredile razliko in niz dobile na 18. Odločilno točko je prispevala Natalija Kurnikowska, ki je odigrala najboljšo tekmo na letošnjem EP-ju.

V drugem nizu so varovanke selektorja Bruna Najdiča na začetku vodile za dve točki, toda s štirimi zaporednimi točkami je Poljska spet prevzela pobudo in povedla s 6:4, na drugi tehnični odmor pa odšla s prednostjo 16:12, pri čemer je imela njihova udarna igralka in superzvezdnica Katarzyna Skowronska še precej rezerv. Niz se je končal na 19.

Tudi v tretjem nizu Slovenija, ki je imela veliko težav pri sprejemu, ni mogla spremeniti razmerja moči, se je pa vrnila po visokem zaostanku, ko je selektor v igro poslal Izo Mlakar. Poljska je namreč povedla s 16:8, Slovenija pa se je z igro na vse ali nič približala na 21:20. Poljakinje so odgovorile s tremi zaporednimi točkami in izkoristile drugo zaključno žogo.

Najdič: Če bi dobili tretji niz, bi zmagali
"Ves čas sem verjel, da lahko zmagamo. Tudi še v končnici tretjega niza, žal nismo izkoristili priložnosti. Če bi dobili tretji niz, sem prepričan, da bi jih dobili. Zaradi telesne pripravljenosti in tudi pritiska na Poljakinje. Žal se ni izšlo, zmagale so izkušnje, puncam pa nimam česa zameriti. Vesel sem zaradi odličnega vstopa v tekmo, kako so punce odigrale. Videla se je želja in samozaupanje, vse to, kar sem od njih zahteval. Kar se kakovosti tiče, so dekleta odigrala korektno, čeprav tekma ni bila popolna, videlo se je, da nam takih obračunov primanjkuje. Če bi jih imeli več, bi se lahko danes drugače končalo. Puncam moram čestitati, enim bolj, drugim manj, o posameznicah ne bi. To je stvar slačilnice, tako ali tako pa same vedo, katere so izpolnile moja pričakovanja in katere ne," je pojasnil selektor Bruno Najdič.

Kapetanka Marina Cvetanovič je dodala: "Manjkalo nam je malo zbranosti na sprejemu, tudi servis bi lahko bil boljši. Odločale so malenkosti, ki so bile tokrat v prid Poljakinjam, ki so tekmo dobro odigrale. Res je, da so Poljakinje izkušene, toda izkušnje gor ali dol, danes pri njih niso bile najboljše najizkušenejše, ampak so točke nabirale mlajše igralke."

EP v odbojki, skupina A, 3. krog:
SLOVENIJA - POLJSKA 0:3 (-18, -19, -22)

Slovenija:
Mori, Hutinski 3, Božič, Medved, Zdovc 4, Mlakar 5, Recek 15, Najdič, Ščuka, Cvetanovič 8, Potokar 1, Planinšec, Založnik 4, Sobočan.

Poljska: Werblinska 11, Efimienko, Belcik, Grejman, Bednarek-Kasza 6, Durajczyk, Pycia 7, Kowalinska, Maj-Erwardt, Wolosz 2, Kurnikowska 14, Kaczorowska, Skowronska-Dolata 12, Ganszczyk 1.



NIZOZEMSKA - ITALIJA
3:0 (15, 18, 22)

Lestvica:                             
NIZOZEMSKA     3  3 0  9:1  9 točk    
ITALIJA        3  2 1  6:5  6         
POLJSKA        3  1 2  5:6  3         
SLOVENIJA      3  0 3  1:9  0         


Osmina finala, sreda:
BELGIJA - ČEŠKA

NEMČIJA - MADŽARSKA

ITALIJA - HRVAŠKA

BELORUSIJA - POLJSKA



Četrtfinale, četrtek:
TURČIJA - NEMČIJA/MADŽARSKA

SRBIJA - BELGIJA/ČEŠKA

NIZOZEMSKA - BELORUSIJA/POLJSKA

RUSIJA - ITALIJA/HRVAŠKA

Odbojkarice na evropskem prvenstvu osvojile en niz
Presenečenja ni bilo - slovenske odbojkarice domov