Kazan je v finalu Lige prvakov slavil s 3:2, potem ko je zaostajal z 0:2. Foto: EPA
Kazan je v finalu Lige prvakov slavil s 3:2, potem ko je zaostajal z 0:2. Foto: EPA
Klemen Čebulj
Klemen Čebulj je s Civitanovo osvojil tretje mesto. Foto: OZS
Urnautov Trentino klonil v finalu Lige prvakov

je znana po vrhunskih športnikih, od tam prihajajo pridni in delavni ljudje in taka sta tudi odbojkarja Tine Urnaut in Klemen Čebulj.

Njuno trdo delo je bilo že nekajkrat nagrajeno, najbolj odmevna je medalja z lanskega evropskega prvenstva. Konec tedna pa sta nastopila na zaključnem turnirju Lige prvakov v Krakovu na Poljskem in se pridružila Gregorju Jerončiču, Jasminu Čuturiću in Alenu Pajenku, ki se lahko pohvalijo z medaljami s tega elitnega tekmovanja. Tine Urnaut, član Trentina, je v svojo bogato zbirko dodal srebro, Klemen Čebulj, ki nosi dres ekipe Civitanove, bron.

Zaključek tekmovanja je prinesel vnovično slavje Zenita iz Kazana, ki je v finalu proti Trentinu zaostajal z 0:2, potem pa naredil preobrat. "Prva dva niza smo igrali obupno, a Zenit iz Kazana je najboljša ekipa prav zato, ker igralci zaupamo drug drugemu in se lahko poberemo tudi, ko ima nasprotnik že veliko prednost," je po zmagi ruske ekipe razlagal zvezdnik tega moštva Američan Matthew Anderson.

Urnaut izbran v elitno postavo
Trentino je imel zmago na dosegu roke. "Na takem turnirju lahko razliko naredi le ena sama žoga, ena sama točka. Imeli smo svoje priložnosti, a jih žal nismo izkoristili. Zenit ima vrhunske igralce, zadnjih 10 let se redno uvršča na zaključne turnirje in v finale, mi pa imamo eno najmlajših ekip v Ligi prvakov, morda je tudi to odločilo. V najtežjih trenutkih nismo bili mirni, žal nam je, da nismo zmagali, a tako nabiramo izkušnje in postajamo boljši," je, ko je minilo začetno veliko razočaranje po porazu, razlagal Tine Urnaut. Odbojkar iz Kotelj je bil znova tudi izbran v elitno postavo, tokrat je prejel nagrado za drugega najboljšega sprejemalca napadalca: "Vesel sem nagrade, žal pa ostaja grenek priokus zaradi poraza, kajti veliko pomembnejši so uspehi ekipe, in ne posameznika."

Čebulj: Ko nas je Trentino ujel, je igra razpadla
Ekipni duh, prav to je tisto, kar prinaša uspehe v odbojki, in odličen primer, kako ni mogoče zmagati, ko tega ni, je sobotna igra moštva Klemna Čebulja. Lube Civitanova, v preteklosti bolj znana pod imenom Macerata, je ekipa, polna zvezdniških imen, ki je merila na naslov. "Ko je Trentino v polfinalu izničil našo prednost, je naša igra razpadla, nismo več igrali kot ekipa, tekmec je to znal izkoristiti in nas popolnoma ponižal. Naš cilj je bil finale," je pojasnil Čebulj, kljub vsemu pa našel nekaj pozitivnega. "V zadnjih desetih dneh smo se popolnoma izgubili, ni to tista ekipa, ki je suvereno zmagovala, a upam, da nam bo prav ta zmaga dala zagona za naprej, kajti v državnem prvenstvu moramo nadoknaditi zaostanek za Perugio."

Kako veliki pritiski na igralce so v tem italijanskem moštvu, je bilo dobro videti tudi v dvorani in v mešani coni. "Lahko vidimo, da predsednica kluba ni niti malo zadovoljna, zato po osvojeni bronasti medalji ne skačemo od veselja," je z grenkobo v glasu pojasnil Čebulj, ko je sredi pogovora mimo nas mrkega obraza privihrala predsednica kluba Simona Sileoli. Vzrok za dodatno slabo voljo reprezentanta je tudi poškodba, za katero upa, da vendarle ni resnejša: "Že od začetka tekme sem čutil bolečino v preponi, upam, da ni kaj hujšega. Sezona je naporna, to vpliva na naše počutje in na naše telo, res pa upam, da bodo preiskave pokazale, da gre le za rahlo vnetje in bom lahko nastopil že na naslednji tekmi."

Naporen ritem se nadaljuje
Na naporen ritem je opozoril tudi Urnaut: "Mi smo morali pripeljati celo okrepitve, saj zaradi številnih poškodb v ekipi med sezono nekaj časa sploh nismo mogli normalno trenirati." Oba zdaj po finalu Lige prvakov čaka težko delo v italijanskem prvenstvu, tako Trentino kot Civitanova namreč v polfinalu zaostajata z 0:2 in njuna tekmeca – Modena in Perugia – potrebujeta le še eno zmago za uvrstitev v veliki finale.

Da je situacija veliko mirnejša v Trentinu kot v Civitanovi, je videti tudi, ko beseda nanese na reprezentanco. Medtem ko se Urnautu kar zasvetijo oči ob omembi izbrane vrste, pa je Čebulj še malce zadržan: "Verjamem, da nas čaka odlična reprezentančna sezona, s soigralci in selektorjem smo se že pogovarjali o tem, a ne o podrobnostih, kajti trenutno je pred nami končnica državnega prvenstva. Osredotočeni smo na klubsko situacijo, zdaj je v mojih mislih boj s Perugio, šele potem bom lahko začel razmišljati o reprezentanci."

Zdaj zaključek prvenstva, nato reprezentanca
Ne glede na vse pa se oba veselita reprezentančne sezone, ki bo letos vendarle nekoliko krajša kot v preteklih sezonah. "Svetovna liga je velik izziv, vsi upamo, da se bomo uvrstili v drugi kakovostni razred in srečni odšli na počitnice, ki se bodo tokrat začele nekoliko prej, kajti evropska liga traja precej dlje kot svetovna. Veselim se tudi priprav in druženja s soigralci, s katerimi smo znova prejeli lepo priznanje. V letu olimpijskih iger gremo na priprave v Brazilijo, Brazilci so si nas zaželeli za partnerje na pripravah in to bomo izkoristili za to, da se mi čim bolje pripravimo na svetovno ligo, obenem pa pomagamo njim, da bodo na olimpijski turnir prišli res v vrhunski formi," je o bližajočem se dogajanju v prihodnjih mesecih spregovoril kapetan reprezentance Urnaut. A kot omenjeno, tako njega kot tudi Čebulja zdaj najprej čaka zaključek klubske sezone, potem pa se bosta priključila reprezentančnim pripravam, ki se bodo začele po prvomajskih praznikih.

Urnautov Trentino klonil v finalu Lige prvakov