Odbojkarji ACH Volleyja niso imeli pravih možnosti proti močnemu tekmecu, čeprav lahko obžalujejo nekaj nesrečnih potez v končnici prvega in tretjega niza. Foto: Aleš Fevžer
Odbojkarji ACH Volleyja niso imeli pravih možnosti proti močnemu tekmecu, čeprav lahko obžalujejo nekaj nesrečnih potez v končnici prvega in tretjega niza. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe
Trener ACH-ja Luka Slabe je nekajkrat stisnil pest, vendar ne ob koncu nobenega izmed nizov. Foto: Aleš Fevžer
Borislav Petrović
Borislav Petrović je pri ACH-ju zbral sedem točk. Foto: Aleš Fevžer
Cuneo zmagal že v Stožicah

Prvi in tretji niz so gostje dobili s 23:25, drugega pa s 17:25.
Slovenski prvaki so uspešno opravili prvi del Lige prvakov, prepreka na poti v četrtfinale - italijanska ekipa, ki ima v svojih vrstah kar nekaj zvenečih imen, kot sta Nikola Grbić in Cvetan Sokolov - pa bo, kot kaže, previsoka. Povratna tekma bo prihodnji torek, ko bodo morali Ljubljančani za napredovanje zmagati s kakršnim koli izidom, potem pa biti boljši še v zlatem nizu.

Neustavljivi Sokolov
Varovanci Luke Slabeta niso imeli nikakršnih možnosti za presenečenje predvsem zaradi dveh razlogov. Napad na čelu z Alenom Šketom, Andrejem Flajsom in Jasonom Jablonskym je bil premalo udaren, v obrambi pa Ljubljančani nikakor niso mogli zaustaviti bolgarskega reprezentanta Sokolova, ki je prispeval praktično vse pomembne točke.

Statistika prvega niza je kazala, da so imeli domači boljši sprejem, a precej slabši napad. Podajalec Carlos Moreno ni najboljše opravil svojega dela, Jablonsky pa je storil preveč napak, marsikdo v dvorani se je ob njegovih napakah spomnil na Uroša Kovačevića, ki je po skupinskem delu Lige prvakov zapustil Ljubljano.
Brez Mastrangela
Italijani, ki so tekmo začeli brez rahlo poškodovanega zvezdniškega organizatorja igre Grbića (v Slovenijo ni dopotoval italijanski reprezentant Luigi Mastrangelo, ki naj bi bil poškodovan), so napake ACH-ja spretno kaznovali. Do prve občutnejše prednosti so prišli pri izidu 6:10. Gostitelji so jih sicer na 15. točki ujeli, prav tako so izničili tudi tekmečevo vodstvo s 17:20, toda po napaki pri mreži Milana Rašića so vseeno izkoristili prvo zaključno žogo in povedli z 0:1.

Gladko izgubljen drugi niz
V nadaljevanju so gosti popravili tudi sprejem. Razpoloženi Cvetanov in Andrea Rossi sta poskrbela za vodstvo Cunea z 9:14, do konca niza pa se Slabetovim varovancem ni uspelo približati. Domači trener je moral reagirati. Gregor Ropret je na mestu podajalca zamenjal Morena, Jan Klubučar je bil zamenjava za Jablonskega, namesto Šketa pa je v igro prišel Mory Sidibe.
Zapravili vodstvo z 21:17
Menjave sadov niso obrodile takoj, saj so na začetku tretjega niza Italijani povedli z 1:8, a Ljubljančani so vendarle ujeli ritem. Z blokom Klubučarja so povedli s 15:14, ko je po protinapadu točko prispeval Sidibe, pa z 21:17. Za zamenjave se je nato odločil tudi gostujoči trener Roberto Piazza. V igro je vstopil tudi Grbić in to je Italijanom prineslo želeni učinek. Z delnim izidom 6:0, za katerega je zaslužen predvsem Sokolov, so prišli do prednosti, drugo zaključno žogo pa je izkoristil kapetan, Belgijec Wout Wijsmans.
Izjavi po tekmi
Luka Slabe, trener ACH Volleyja: "Danes nismo bili pravi, kot da ne bi verjeli, da lahko Italijane premagamo, da proti njim lahko igramo. Videti je bilo, da smo bolj čakali, da nam kaj podarijo, kot pa da bi sami kaj storili. Proti taki ekipi, ne glede na kader, ki ga postavijo, je darilo težko pričakovati. V dveh nizih smo vendarle imeli možnosti, a nam ni uspelo ustaviti Sokolova, ki jih je konstantno držal v prednosti, na koncu pa jim s serijo servisov tudi zagotovil zmago. V določenem trenutku smo sicer pokazali, da lahko, na žalost tega nismo kazali celo tekmo. Njihov pritisk s servisi ni bil tako hud, kot smo pričakovali, žal tega nismo znali izkoristiti. Na povratni tekmi računamo na boljšo predstavo, a proti takim ekipam lahko igramo, če vsi dihamo kot eno. Danes je to na trenutke manjkalo. Predvsem pa nisem zadovoljen z igro v napadu. Presenetila nas je njihova začetna postava. Mi smo se pripravljali na ekipo, ki je igrala z Vibo Valentio, a posebne vloge njihove spremembe v moštvu niso odigrale."

Andrej Flajs, kapetan ACH Volleyja: "Verjamem, da bo naslednji teden boljše. Graditi bomo morali na želji po osvojenem nizu, če pa se ponudi priložnost za kaj več, pa jo bomo poskušali izkoristiti. Danes sem videl kar nekaj priložnosti, da jih premagamo, a na žalost ni bilo konstantnosti. Šepala je igra v napadu, strinjam se, da smo napadalci zatajili. A proti tako visokem bloku in kakovostnem bloku je težko. Bomo pa morali to popraviti, več tvegati ali pa igrati bolj pametno. Ostajam optimist, tudi če izpademo, pa ne bo nobene katastrofe, saj imamo pred sabo še druge izzive."

Izločilni boji:
ACH VOLLEY - BRE BANCA LANNUTTI CUNEO
0:3 (-23, -17, -23)
ACH Volley: Flajs 4, Lewis, Šket 8, Sidibe 8, Klobučar 4, Petrović 7, Jablonsky 3, Ropret 1, Fabjan, Rašić 4, Moreno 1, Vidič.
Cuneo: Antonov 2, Marchisio, Nagapeth, De Pandis, Galliani, Wijsmans 7, Kohut 3, Grbić 1, Della Lunga 6, Sokolov 21, Abdel-Aziz 6, Rossi 8.
4.000 gledalcev

Povratna tekma bo v torek ob 20.30.


DINAMO MOSKVA - TRENTINO
3:2 (21, 23, -20, -17, 12)
ARKAŠ IZMIR - SKRA BELCHATOW
1:3 (-22, 23, -20, -13)
ASSECO RESOVIA RZESZOW - MACERATA
0:3 (-23, -24, -19)
BERLIN - ZENIT KAZAN
2:3 (-25, 23, 17, -16, -16)
ZAKSA K. KOZLE (POL) - NOLIKO MAASEIK
3:0 (16, 27, 25)

Cuneo zmagal že v Stožicah