Tridnevno dogajanje na Kongresnem trgu se je začelo s finalnimi tekmami v mlajših kategorijah. Na fotografiji: boj za 3. mesto v kategoriji U-13. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Tridnevno dogajanje na Kongresnem trgu se je začelo s finalnimi tekmami v mlajših kategorijah. Na fotografiji: boj za 3. mesto v kategoriji U-13. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Spored letošnjega turnirja (za povečavo kliknite na sliko). Foto: Facebook Ljubljana Beach Volley Challenge

Četrtkove finalne tekme v mlajših kategorijah bodo uvod v tretjo izvedbo turnirja, ki je postal izjemno privlačna obogatitev poletnega dogajanja v prestolnici. V petek in soboto se bodo pomerili najboljši v članski konkurenci, nastopilo bo 12 ekip v moški in ženski konkurenci, štiri izmed teh bodo slovenske. Nagradni sklad je 8.000 evrov.

V petek bodo dvoboji tudi na šestih igriščih športnega parka Ludus v Črnučah. Vrhunec dogajanja bo v soboto, ko bo na Kongresnem trgu ob 21. uri na sporedu ženski finale, uro pozneje pa še moški.

"Iz leta v leto napredujemo in mislim, da smo letos turnir spravili na še višjo raven. Ta dogodek nas dela še samozavestnejše, končni cilj pa je, da v Ljubljano pripeljemo nekaj velikega," je na današnji predstavitvi turnirja povedal Metod Ropret, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije, manj skrivnosten pa je bil Simon Rožnik, direktor podjetja Extreme, ki skupaj z OZS-jem organizira turnir:

"Letošnji turnir bo na splošno še večji, kot sta bila prva dva, postavili smo namreč večje tribune, večji bo tudi denarni sklad in celotno spremljevalno dogajanje. Vsekakor je naš cilj, da bi imeli v prihodnosti turnir evropske ali svetovne serije."

V lanski sezoni sta v moški konkurenci slavila Čeha Jan Dumek in Robert Kufi, ki sta v finalu premagala Nejca Zemljaka in Aljošo Urnauta. Čeha se letos turnirja v Ljubljani ne bosta udeležila, zato pa bo Zemljak igral z Janom Pokeršnikom.

"Najina želja z Janom je, da bi se uvrstila v finale, vendar je konkurenca zelo močna. Predvsem se bova morala osredotočiti na svojo igro," je v pričakovanju turnirja Zemljak, ki bo na njem nastopil že tretjič.

Urnaut, ki ima belgijsko državljanstvo, bo igral z Avstrijcem Florianom Schnetzerjem. Na turnirju bodo še tri slovenske moške dvojice, in sicer aktualna državna prvaka Danijel Pokeršnik in Tadej Boženk, drugouvrščena z državnega prvenstva v Kranju David Čuk in Tom Smrke ter Sergej Drobnič in Grega Erpič.

Erika Fabjan: Želja je finale
"Na turnirju bom tokrat igrala z lansko zmagovalko Pauline Alves. Najin minus bo, da bova imeli malo skupnega treninga, zato se bomo uigravali iz tekme v tekmo. Upam, da nama bo uspelo igro dvigniti na tako visoko raven, da bi zaigrali v finalu
," pa je želja Erike Fabjan, ki je preteklo soboto na državnem prvenstvu v Kranju z Moniko Potokar osvojila naslov državne prvakinje. Potokarjeva bo v Ljubljani igrala s Kajo Turk, slovenske barve pa bodo branile še Tjaša Jančar in Dajana Lucas, Nina Kontrec in Mojca Pene ter Nina Lovšin in Nataša Fekonja.

Ob slovenskih ekipah bodo na ljubljanskem turnirju igrale še dvojice iz Avstrije, Nizozemske, Belgije, Španije, Norveške, Brazilije, ZDA, Švedske, Bolgarije, Italije in ZDA. Nastopila bo tudi odbojkarica Calcita Ljubljane Bolgarka Slavina Koleva, ki bo igrala z rojakinjo Asjo Dinovo.