ACH Volley je na prvih dveh tekmah osvojil eno točko. Foto: BoBo
ACH Volley je na prvih dveh tekmah osvojil eno točko. Foto: BoBo

Belgijski klub prav tako upa na prebujenje prav v tekmah s slovenskimi prvaki. Uigranost in povezanost sta največkrat odločilna dejavnika uspešnosti vrhunskih moštev. Ne le v majhnih klubih, ki si težko privoščijo zvezdnike, tudi v najbogatejših, ki uspejo privabiti najdražje igralce, le ti največkrat ne zmorejo čez noč postaviti klub na sam vrh.

Tekma se bo začela danes ob 20.30. Ogledali si jo boste lahko na TV Slovenija 2.

Uspeli so z domačimi igralci
Ustroj delovanja kluba in kontinuirano delo stroke sta prepletena, brez enega ali drugega je uspeh težko dosegljiv. Slovenski odbojkarski prvaki so ob prehodu v Ligo prvakov to izkusili v krstni sezoni, potrebovali še dodatno leto učenja, da so tudi ob srečnem spletu okoliščin konkurirali najboljšim. Uspeli so z domačimi igralci, s katerimi je stroka, pa čeprav so se trenerji menjali, delala nekaj let. Povezanost in velika želja po dokazovanju sta nato najboljše posameznike odpeljali v tujino.

Potrebna je široka baza
Praktično nemogoče je evropskim malčkom, še posebej v finančnem pogledu, zadržati domače bisere. Le neprestano grajenje igralcev jim omogoča obstoj med najboljšimi. Za to je potrebna široka baza in uspešno delovanje kluba. V kako težki situaciji se je ob povratku na klop košarkarjev Partizana znašel Duško Vujoševič, ki v Evroligi letos še sploh ni zmagal, na zadnje je doma pred vročo publiko izgubili celo z Bambergom. V podobnih težavah so se znašli tudi nogometaši zagrebškega Dinama, težko pa je zahtevnemu okolju razložiti, da že peščica sprememb in razprodaja vodij na igrišču lahko pomeni nov začetek.

Povezati se je potrebno v celoto
Majhni klubi so tako hočeš nočeš, prisiljeni v vsakoletno graditev, če uspejo v nekaj sezonah zgraditi moštvo jim je dovoljeno leto ali dve sanjati tudi o presenečenjih in najvišjih mestih. ACH Volley v tem trenutku še ne sme biti zasanjan le trdo delo in grajenje homogenega moštva lahko slovenske prvake čez čas znova popelje ob bok najboljšim. Da bi se letos prebili v izločilne boje Lige prvakov morajo slovenski prvaki v naslednjih dveh tekmah dokazati, da postajajo povezani v celoto, da moštvo zna stopiti skupaj, da postaja zrelo.

Belgijci zadržali le štiri igralce
Tekmec je po meri, belgijski Lennik je šele drugo sezono v Ligi prvakov in ima iz lanske zasedbe le štiri igralce, torej je še bolj zelen kot ACH Volley. V moštvih ni ekstremno kakovostnih posameznikov, uigranost po dobrih dveh mesecih še ne more biti vrhunska in tako bosta v veliki meri poleg kakovosti odločali borbenost in želja po zmagi. Slednji nista povezani z denarjem, niti z dosedanjimi uspehi kluba. Sta lastnosti, ki lahko majhne z dobrim delom približata najboljšim.