Odbojka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 21 glasov Ocenite to novico!
Slovenci blestijo, toda v zakulisju se dogajajo stvari, ki jezijo ljubitelje športa. Foto: www.alesfevzer.com

Dodaj v

Na igrišču na pragu elite, a na vidiku so zapleti

Športna zgodba Boštjana Reberšaka
19. junij 2017 ob 07:47
Kairo - MMC RTV SLO

Odbojkarji so končali predtekmovanje v prvi in drugi skupini svetovne lige. Slovenija ga je končala na vrhu z enim tesnim porazom in osmimi zmagami, ki navdajajo z optimizmom pred zaključnim turnirjem v Avstraliji.

Slovenija je v predtekmovanju svetovne lige v slabih treh tednih odigrala devet tekem na dveh celinah, zbrala med vsemi največ 24 točk in hkrati med vsemi prepotovala največ skoraj 25.000 kilometrov. Igralci bodo vključno s potjo na zaključni turnir v Avstraliji, brez vrnitve, na letalih preživeli tri dni, še vsaj pol toliko pa v avtobusih na različnih poteh. Letošnja svetovna liga je zares prava, pa čeprav neobičajna izkušnja. Igralci bodo kar trikrat za vsaj sedem ur menjali časovni pas, v Egiptu pa so izkusili še, kako zelo drugačen je lahko svet športa.

Čeprav naj bi nas razlike v vsakdanjiku bogatile in sta bili azijski izkušnji v Južni Koreji in na Japonskem prijetna športna dogodivščina, pa tega ni mogočereči za prvi slovenski odbojkarski turnir na afriških tleh. V Egiptu niti ena stvar ni zadoščala standardom mednarodne zveze, od velikosti in priprave dvorane, do hotela, v katerem so se s hrano zastrupili igralci vseh treh evropskih držav.

Vse to vpliva na igralce in ne nazadnje na igro. Čeprav ta ni na najvišji ravni, Slovenija zmaguje. Na devetih tekmah so slovenski odbojkarji zmagali osemkrat in na zelo podoben način kot lani, le da v precej močnejši konkurenci, stopajo proti prvemu mestu.

To naj bi prineslo napredovanje med najboljših 12, a se v zadnjih mesecih veliko govori o spremembah v svetovni ligi. Ker je bilo to tekmovanje prvotno ustanovljeno na pobudo najmočnejših reprezentanc, si delno krojenje tega mednarodna zveza lahko privošči. Pravil, ki so bila sprejeta za letošnjo sezono, pa vseeno ne bodo mogli zaobiti. Pravzaprav trenutno čisto nič ne gre v korist idejni zasnovi, v kateri so si zamislili sedemletno licenco za 12 reprezentanc in krajšo za štiri, ki bi skrbele predvsem za pritok finančnih sredstev.

Italijani bodo prvo skupino končali na zadnjem mestu, v predlogu prezrti Belgijci, ki jih je Slovenija premagala v kvalifikacijah za SP, so za las zgrešili zaključni turnir šesterice, Nemčija, ki naj bi bila članica elite, je ob polfinalnem porazu v tretji skupini znova ostala brez športnega napredovanja. V ospredju sta pač denar in kupčkanje z volilnimi glasovi. Vpliv vodilnih mož mednarodne zveze je velik, in ker je, denimo, Egipčan eden od podpredsednikov, tudi prejšnji turnir v zaprašeni dvorani Cario Stadiona, ne bo prinesel nikakršnih posledic.

A bolj ko se Slovenija bliža eliti, težje je prezrta. Tudi zato, ker je zelo verjetna soorganizatorica naslednjega evropskega prvenstva. V vsakem primeru pa je znova ena najbolj vročih reprezentanc poletja, ki prinaša še zaključni turnir v Avstraliji in prvenstvo stare celine na Poljskem, kamor Slovenija prihaja kot aktualni evropski podprvak.

Iz Kaira, Boštjan Reberšak, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
mkermc
# 19.06.2017 ob 09:06
In še nekaj. Novinar piše da so se zastrupile vse tri evropske reprezentance in da so bili pogoji nemogoči. Na spletni strani odbojkarske zveze o tem le stavek po tekmi s Finsko. Torej vsa čast našim da kljub očitno obupnemu stanju v Kairu niso pred tekmami iskali nobenih izgovorov. Mislim da bi se v drugih športih na široko razpisali o tem in si postavili alibi. Mi je pa zdaj povsem jasno zakaj so igralci tako grozno zgledali na igrišču, vsi bledi in s podocnjaki, Vinčič je pa med tekmo s Finsko celo ležal na tleh. Ja res je, junaki so.
Vipavec
# 19.06.2017 ob 08:08
Samo hrabro naprej.
Igrice in kupčanje pa pustimo ob strani.
Zame ste že sedaj ta pravi junaki z velikim J.
a.orhidejca
# 19.06.2017 ob 07:56
Skorumpirana elita kot v rokometu in nogometu.
F_Underwood
# 19.06.2017 ob 09:41
Kar se tiče velikih tekmovanj in kvalifikacij za le te, je edini pošten sistem še vedno v nogometu. Tam, če se ne kvalificiraš te pač ni. V vseh ostalih športih pa neki Wild Cardi pa neke licence... Ko se sliši ta Wild Card že veš, da so zraven neki "mutni posli".
iztrd
# 19.06.2017 ob 08:17
Komercialne lige so za denar in ne za športni duh ... Ostanejo samo svetovna in evropska prvenstva, pa tudi ta vse bolj podlegajo teži moči in denarja ...
Phillidor
# 19.06.2017 ob 08:29
Po navadi se v komercialnih ligah vsaj potrudijo malo skrivati svoje namene. Tule so res očitni. Bolj ko to delajo, več pade na prestižu. S stalnim spreminjanjem pravil se samo sramotijo. Prihajam s področja, kjer je profesionalizem odvisen predvsem od zasebnih tekmovanj. Če želijo na dolgi rok obdržati tekmovanje, bo treba dati malo več na poštenost.
mkermc
# 19.06.2017 ob 09:06
Gremo, Slovenija. Naši fantje govorijo na igrišču.
DAbears
# 19.06.2017 ob 08:56
To za njih ni nic
Nasi JUNAKI bodo prvaki
Benten
# 19.06.2017 ob 09:08
Skorumpirana elita kot v rokometu in nogometu.

S to razliko, da je v nogometu za igralce, funkcionarje in navijače poskrbljeno do maksimuma.
napo11
# 19.06.2017 ob 17:56
se malo, da bo odbojka postala podobno kot gimnastika. ceprav si na nekem orodju najboljsi na svetu, ne mores na OI, ker nisi mnogobojec. kr neki. tak kot da Bolt ne bi sel na OI, ker se v metu kladiva, krogle in maratonu ne bi kvalificiral. tule pa si ocitno kupckajo denarce tisti, ki spet nimajo v sportu kaj iskati. namesto, da bi skrbeli za "sportno" igro, javno podpirajo koruptivnost. SRAMOTA BREZ PRIMERE. naj si ustanovijo ligo elite, pa se duvajo tam med sabo tistih 5 reprezentanc.
thejanus
# 19.06.2017 ob 10:15
nogomet tezko messmo zraven ja, ker je pac res najbolj urejen... tam so najvecja tezsva podkupnine za organizacijo, a boljkot ne je to to? igralec ne more igrati za vec drzav, kot je to v rokometu, so kvslifikacije in ni bv prvenstev cisto vsako leto .. tako imajo svetovna in evropska prvenstva vecji pomen
mile952
# 19.06.2017 ob 11:57
@thejanus

Tudi v nogometu bi uvedli Wild card, če se največje in najbolj bogate države več obdobij zaporedoma ne bi uvrščale na največja tekmovanja. Tako jim pa tega ni treba, ker so itak te države tudi najmočnejše. Italija, Nemčija. Španija, Francija, Brazilija, Argentina, ZDA se itak uvrstijo na vsako prvenstvo, če se pa ne bi, bi pa že iznašli kakšno formulo, da bi se.
leondejan1
# 19.06.2017 ob 14:40
mile952

# 19.06.2017 ob 11:57
Prijavi neprimerno vsebino @thejanus

Tudi v nogometu bi uvedli Wild card, če se največje in najbolj bogate države več obdobij zaporedoma ne bi uvrščale na največja tekmovanja. Tako jim pa tega ni treba, ker so itak te države tudi najmočnejše. Italija, Nemčija. Španija, Francija, Brazilija, Argentina, ZDA se itak uvrstijo na vsako prvenstvo, če se pa ne bi, bi pa že iznašli kakšno formulo, da bi se.

naj spomnim Anglija ki je izumila novodobni nogomet se ni uvrstila na Euro 2008 pa ni bilo nobega wild carda niti ni bilo potrebe da se bi kaj spreminjalo. Lani na Euro 2016 ni bilo Nizozemske ki je manjkala tudi na SP 2002 tudi niso dobili wildcarda ker so pravila že prej znana v naprej. Kdor se ne kvalificira na Ep ali SP nima kaj delat na SP ali EP nobenega Wild carda se ne podeljuje.
Edini wildcard v nogometu se je zgodil na EP 1992 ko so Jugoslaviji prepovedali nastopit zaradi vojne, namesto njih vskočila Danska ki je kasneje tud postala prvak. Tako kot se podeljuje wildcarde v rokometu Odbojki Košarki, očitni primeri v rokometu ligi prvaka celo svetovna prvenstva v rokometu Nemčija namesto Avstralije, letos celo Norveška ki je bila na koncu celo 2 na Sp, ki jo je v kvalifikacijah za Sp premagala Slovenija. Odbojka bo šla še korak dlje od košarke in rokometa nobenega wild carda ampak samo zacementirano mesto za 7let 16držav. Odbojka ne bo več konkurenčna. To ne bo več odbojka ampak politika G20 ki se vsakih nekaj let zbere.
sagoza
# 19.06.2017 ob 13:07
spremebo se napove eno prvensvo v naprej, ker sicer je to golufija. napišite prosim kakšni so stroški slovenske reprezentace povezani z tekmovanji v drugi skupini, če ne bo napredovanja kljub zmagi, potem tožba za vračilo teh stroškov + odškodnina za psihične bolečine ki jih bo utrpel narod skupaj z igralci, ker so bili izigrani.

Bravo Giani, Nemčija na 2 mestu tretje skupine, čakam še na proaz proti Belgiji za kvalifikacije na sp.
u qratz
# 19.06.2017 ob 16:09
pride streznitev
frozen pingvin 2
# 19.06.2017 ob 09:17
mare6969

ti nazi grammer, skopiraj si besedilo v word in jih vstavljaj
mare6969
# 19.06.2017 ob 08:20
Vejice!!!
Benten
# 19.06.2017 ob 12:29
Kar govori samo o tem, da je nogomet edini globalen šport s popolno konkurenco. Povsod drugje določene športe v nekaterih državah jemljejo z levo roko oziroma vanje ne vlagajo. Med temi so celo Nemci, ki jih je več kot 80 milijonov. Celo košarka, ki je po pomembnosti tretirana kot drugi šport, je v nekaterih delih Evrope prava eksotika. Zato je določen uspeh v nogometu enostavno "vreden" več kot primerljiv dosežek v kakšnem drugem športu.
Kazalo