Svetovno prvenstvo bo septembra letos na Poljskem. Foto: Aleš Fevžer
Svetovno prvenstvo bo septembra letos na Poljskem. Foto: Aleš Fevžer
Za začetek slovenski nasprotnik Portugalci
Odbojkarji v petek proti Portugalcem

Slovenski kapetan je zbolel in z ekipo ni odpotoval v Srbijo, a je zdaj že na poti v Niš.
Cilj Slovencev je uvrstitev na svetovno prvenstvo, kamor potujejo zmagovalci skupin in najboljše drugouvrščeno moštvo.

Na papirju je Slovenija v konkurenci Srbije, Portugalske in Makedonije tretjerangirana reprezentanca. Srbija je tradicionalna dobitnica medalj na velikih tekmovanjih, imela pa bo tudi pomoč polne dvorane Čair. Portugalska nastopa v svetovni ligi, kar pomeni, da ima čez leto mnogo več težjih tekem kot Slovenija.

"Portugalce moramo stisniti, kakor vemo in znamo, jih premagati, če želimo, da bo tekma s Srbijo tisti pravi derbi, ki bo odločal o potniku na svetovno prvenstvo. Vsekakor pa je že Portugalska izredno zahtevna naloga, saj imajo kakovostne igralce, ki so že dolgo skupaj. Igrajo svetovno ligo, v kateri so med drugim premagali tudi Srbijo v Srbiji. Imajo kakovostnega podajalca, igralca Toursa, Nuna Miguela Pinheira, ki smo ga lahko dobro spoznali z ACH Volleyjem v ligi prvakov, njihov korektor Valdir Sequeira, ki igra pri Posojilnici Dob, je odličen, Alex Ferreira pa celo eden najboljših sprejemalcev italijanske lige," ima visoko mnenje o portugalskih igralcih Slabe.

Enako meni tudi organizator igre Gregor Ropret. "Mi se z računanjem, kaj moramo storiti za svetovno prvenstvo, še nismo ukvarjali. Za zdaj se pripravljamo le za tekmo s Portugalsko, ki bo odločala o marsičem. Če nam uspe premagati Portugalsko, nam bo lažje tudi s Srbijo, predvsem glede samozavesti. A zavedamo se moči Portugalske, ki igra hitro, moderno odbojko z veliko mero požrtvovalnosti. V zadnjih dveh prijateljskih tekmah so v gosteh dvakrat z lahkoto premagali prav tako dobre Špance. Njihova igra je zelo podobna igri Fincev, ki so zato tudi gostovali pri nas. Toda tudi mi imamo kakovost, ki jo bomo morali pokazati," razmišlja Ropret.

Tekma s Portugalsko se bo začela ob 15. uri. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju takoj po koncu kvalifikacij v smučarskih skokih v Innsbrucku.

Petek ob 15.00:
SLOVENIJA - PORTUGALSKA
Ob 18.00:
SRBIJA - MAKEDONIJA

Sobota ob 18.00:
SRBIJA - SLOVENIJA
Ob 15.00:
MAKEDONIJA - PORTUGALSKA

Nedelja ob 15.00:
MAKEDONIJA - SLOVENIJA
Ob 18.00:
SRBIJA - PORTUGALSKA

Za začetek slovenski nasprotnik Portugalci
Odbojkarji v petek proti Portugalcem