Finalni turnir poteka v brazilski zimi. Foto: EPA
Finalni turnir poteka v brazilski zimi. Foto: EPA

Dvoboja med Francijo in ZDA (3:2) ter Brazilijo in Kanado (3:1) sta potekala v za odbojko pravih sibirskih razmerah, saj se je temperatura spustila tudi do le šestih stopinj Celzija. Igralci so v premorih iskali termoforje z vročo vodo, da bi si vsaj malo ogreli roke, rezervni igralci pa so se ogrevali ob grelcih, ki so si jih namestili ob klopi.

Po pravilih bi morala biti temperatura za odbojkarsko tekmo med 16 in 25 stopinj Celzija.

Drugi dan naj bi bile razmere podobne, temperatura naj bi se gibala okoli 10 stopinj Celzija. Selektor Srbije Nikola Grbić je dejal, da česa takega še ni doživel. "To je velika napaka tistih, ki so to predlagali, in še večja tistih, ki so to dopustili," je Mednarodno odbojkarsko zvezo, ki močno buri duhove tudi v Sloveniji, ošvrknil Grbić.

"Razmere so obupne. Zunaj je osem, deset stopinj, mi pa moramo igrati. Ljudje na treningu stojijo v jaknah. Imeli smo en trening na stadionu, kot vsi drugi razen Brazilije. To ni v redu. Najprej so prestavili zaključni turnir za en teden, potem pa so nas dali še v zimo. Ne vem, kam vse to pelje," je bil ogorčen Grbić.

Na zaključnem turnirju tekmuje šest najboljših reprezentanc, ki so razdeljene v dve skupini. V prvi so Brazilija, Kanada in Rusija, v drugi pa Francija, ZDA in Srbija. Današnja para sta Srbija – ZDA in Rusija – Kanada.