Alen Šket je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Foto: BoBo
Alen Šket je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Foto: BoBo
Ropret: Na koncu smo prikazali najboljšo predstavo

Slovenija je prikazala odlično igro, izjema je bil le zaključek tretjega niza, ki so ga Čehi s šestimi zaporednimi točki dobili s 23:25. Preostale nize je Slovenija dobila na 19, 21 in zadnjega celo na 16. Varovanci Slobodana Kovača so bili s številnimi igralci, ki redko dobijo toliko priložnosti, prodorni v napadu in odlični v nasprotnih napadih.

Alen Šket, ki je zamenjal Tineta Urnauta (počivala sta tudi Vinčič in Kozamernik), je bil z 21 točkami najučinkovitejši v slovenski reprezentanci. Prispeval je tri ase od slovenskih devetih. Odlična sta bila tudi oba korektorja, ki sta si razdelila po polovico tekme. Mitja Gasperini je na začetku navduševal na servisu, Tonček Štern z nasprotnimi napadi.

Čeprav so slovenski odbojkarji v prvem nizu ob prvem tehničnem odmoru zaostajali za štiri točke, so se z blokom Pajenka Čehom približali na točko zaostanka (7:8), za prvo vodstvo pa sta z duhovito akcijo poskrbela Ropret in Čebulj (14:13). Do konca niza je bilo potem vse v znamenju slovenske ekipe.

V drugem nizu je Slovenija zapravila prednost 7:4 in Čehi so pobegnili za dve točki (9:11). Sledil je nov zasuk, Slovenija je povedla s 15:12, niz pa je končal Šket.

Kazalo je, da bodo Slovenci s tekmecem opravili brez izgubljenega niza, saj so v tretjem nizu vodili s 23:19, a je Čehom s šestimi zaporednimi točkami uspel velik preobrat.

Slovenije to ni zmedlo. V četrtem nizu sta Šket s servisi in Čebulj v napadu poskrbela za vodstvo 6:2. Čehom se je sicer uspelo povsem približati (8:7), toda na servis Koncilje so slovenski odbojkarji spet nekoliko laže zadihali, še bolj po točki Šterna in vodstvu s 13:8.

Iz udarne postave sta tekmo odigrala le Klemen Čebulj in Alen Pajenk.

Michael Finger je za Čehe dosegel 13 točk.

Slovenija je s tretjo zmago prepričljivo najboljša na turnirju v Seulu, hkrati pa tudi najboljša v drugi skupini svetovne lige. Danes jih lahko s polnim izkupičkom ujamejo Slovaki.

Slovenija bo med 9. in 11. junijem igrala na Japonskem, kjer bodo njeni nasprotniki Japonci, Korejci in Turki.


Gregor Ropret:"Mislim, da je bila to naša najboljša tekma na tem turnirju. Čehi so dober nasprotnik. Morda je škoda tretjega niza, ki smo ga po nepotrebnem izgubili. Ves niz smo bili v prednosti, imeli pobudo, pa potem na koncu nismo uspeli zaključiti napadov. Tega si ne smemo dovoliti. A že v četrtem nizu smo odigrali tako, kot je treba in tekmecem nismo dali nobene možnosti ter super zaključili tekmo."

Klemen Čebulj: "Selektor se je odločil, da danes spočije nekatere igralce in mislim, da je tako prav. Odigrali smo dobro, stopili skupaj in mislim, da smo pokazali najboljšo igro doslej. Tekma se je začela že ob 12. uri in to se nam je na začetku poznalo. Ni bilo pravega občutka, ampak potem smo odigrali zelo suvereno. Sicer smo naredili nekaj napak in v tretjem nizu nasprotniku pustili, da se razigra."

Danijel Koncilja: "Zadovoljen sem s svojo igro, lahko bi bila sicer še boljša. Vesel sem, da sem spet dobil priložnost. Odigrali smo dobro tekmo, razen v tretjem nizu, ko se nam je zalomilo. Ampak smo potem v četrtem nizu stvari spet postavili na svoje mesto. Tekmo smo sicer želeli dobiti s 3:0, a smo tudi s tem, kako se je vse skupaj končalo, zadovoljni."


Svetovna liga, drugi razred, skupina 2:
SLOVENIJA - ČEŠKA
3:1 (19, 21, -23, 16)

Slovenija: Štern 8, Pajenk 12, Kozamernik, Šket 21, Gasparini 11, Kök, Vinčić, Štalekar, Koncilja 6, Kovačič, Toman, Ropret 2, Urnaut, Čebulj 15.
Češka: Finger 13, Michalek 12, Holubec 4, Hadrava 4, Beer 3, Janouch 2, Dzavoronok 7, Sulista 2, Habr, Zmrhal, Pfeffer, Galabov, Bartoš, Sobotka 7.

JUŽNA KOREJA - FINSKA
3:2 (-24, 21, 23, -22, 13)

Ropret: Na koncu smo prikazali najboljšo predstavo