Slovenke bodo prvič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: BoBo
Slovenke bodo prvič nastopile na evropskem prvenstvu. Foto: BoBo
Slovenke na EP z zmago nad Azerbajdžanom
Selektor Najdič pohvalil svoje pomočnike

Izbranke Bruna Najdiča se bodo najprej merile z gostiteljicami Nizozemkami, nato z Italijankami, v ponedeljek pa še s Poljakinjami. Vse omenjene reprezentance sodijo v širši vrh, kot pravi Najdič, so vse kandidatke za kolajno, zato Slovenke čaka vse prej kot lahko delo. Zagotovo lahko Najdičeve izbranke na evropskem prvenstvu poimenujemo kot palčka med velikani, ta vzdevek ne velja samo zaradi višine, pri kateri za tekmicami zaostajajo, ampak tudi zaradi izkušenj, preteklih uspehov in konec koncev tudi zaradi velikih finančnih zmožnosti.

Slovenija bo na prvenstvu nastopila prvič, medtem ko se njihove tekmice lahko pohvalijo z odličnimi rezultati v preteklosti, predvsem Nizozemska in Italija pa tudi z uspehi in zelo dobro igro v prijateljskih obračunih pred prvenstvom. Glede na kakovost nasprotnic bi bilo tako iluzorno pričakovati kakšno zmago, tretje mesto, ki še vodi v nadaljnje tekmovanje, bi bila velika senzacija. A veliko presenečenje in uspeh je bila že sama uvrstitev na prvenstvo, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah padla favorizirana Francija.

Ključna servis in sprejem
"O tekmecih nima smisla preveč izgubljati besed. Vsi sodijo v evropski vrh, realno gledano so precej boljše reprezentance, kot je naša. A proti nobeni ne bomo izobesili bele zastave. Vsem želimo nuditi dostojen odpor, če pa nam kdo ponudi priložnost za presenečenje, jo bomo poskušali izkoristiti,
" se ne predaja vnaprej selektor, ki je tudi razkril načrt, na kakšen način se mislijo zoperstaviti tekmicam.

"Pomembni bosta dve stvari. Prva je servis, pri katerem bomo maksimalno tvegali. Proti reprezentancam, ki gojijo hitro igro in praktično ne delajo napak in točk ne podarjajo, take pa bodo v Apeldoornu vse, moramo tvegati v vseh elementih, najbolj pa pri servisu. Druga je sprejem, ki bi nam omogočil želeno hitro igro. Tema dvema elementoma smo na treningih posvečali največ časa. Verjeti moramo vase, verjeti moramo, da lahko presenetimo, čeprav moram po drugi strani priznati, da bomo za zmago mi morali pokazati super predstavo, pa še tekmice bodo morale imeti slab dan. Če bodo one igrale, kot najbolje znajo, smo praktično brez možnosti," je realen Najdič.

Najpomembneje, da igrajo, kot znajo
Prvi mož slovenske ekipe ne ve točno, s čim bi bil zadovoljen, ko bo potegnil črto čez nastope. "Težko rečem, ali bi bil uspeh kakšna zmaga ali kakšen osvojeni niz. Zame je najpomembneje, da dekleta pokažejo igro, kot jo znajo. Za kaj bo to zadostovalo, bomo videli. Treba pa se je tudi zavedati, da moja dekleta na tako velikem tekmovanju še niso igrala in da se lahko zgodi, da pride do popolnega razpada sistema. In to že na prvi tekmi. Če bi se to dejansko zgodilo, bomo morali na to hitro pozabiti. Je pa moja največja želja, da bi do konca ostali v igri za napredovanje, da bi šele tekma s Poljakinjami odločala, kdo bo zasedel tretje mesto," je dejal strateg slovenske igre, ki tudi ne more oceniti, katero ekipo bi se dalo presenetiti (na papirju so to Poljakinje), čeprav je njegov strokovni štab vse že dobro preučil. Poudarja pa, da bodo tekme dober test, kam nadarjene, a bolj ali manj neizkušene Slovenke sploh spadajo in kako dobro se lahko upirajo najboljšim reprezentancam.

Sicer pa je Najdič zadovoljen s pripravljalnim obdobjem, čeprav bi si želel še kakšen teden ali dva več za treninge: "V večji meri smo opravili vse, kar smo si zadali. Dekleta so bila zavzeta, dobro so delala, na treningih smo lahko videvali boj za vsako žogo. Ni pa bilo vse stoodstotno. En minus je bil pozen prihod Žive Recek, drugi pa odpoved pripravljalnih tekem proti Madžarski. Vseeno pa ne morem biti nezadovoljen, ekipa je iz tekme v tekmo rasla, na zadnjih dveh tekmah je že bila videti zelo solidno. S Hrvaško smo igrali 2:2, proti Azerbajdžanu pa odigrali najboljšo tekmo, odkar sem selektor. Ti dve tekmi sta nam vlili optimizma, verjamem, upam, da se bo naša rast nadaljevala tudi na Nizozemskem."

Skupina C, Apeldoorn

Sobota ob 15.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA

Nedelja ob 18.30 (prenos TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - ITALIJA

Ponedeljek ob 17.00 (prenos TV SLO/MMC)
SLOVENIJA - POLJSKA


Zmagovalci štirih skupin se neposredno uvrstijo v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščeni pa se bodo za četrtfinale pomerili še v repasažu.

Slovenke na EP z zmago nad Azerbajdžanom
Selektor Najdič pohvalil svoje pomočnike