Bruno Najdič je lahko zelo zadovoljen s predstavami svojih varovank. Foto: www. alesfevzer.com
Bruno Najdič je lahko zelo zadovoljen s predstavami svojih varovank. Foto: www. alesfevzer.com
Tine Urnaut
Kapetan Tine Urnaut je bil s 14 točkami najučinkovitejši pri Slovencih. Foto: EPA

Izbranke Bruna Najdiča so na dveh turnirjih dosegle stoodstoten učinek, v šestih tekmah so izgubile le en niz. Slovenija si je že pred zadnjim obračunom skupinskega dela zagotovila uvrstitev v polfinale, zato ji tekma v rezultatskem smislu ni pomenila veliko.

"Ne smemo razprodajati svojega ugleda. Želimo zmagati, pa čeprav tekme ne bomo začeli v najmočnejši postavi. Na igrišče ne bom poslal najboljše ekipe, a vseeno ekipo, ki je sposobna zmagati. Če bo treba, bom v igro poslal tudi tiste, ki sem jih nameraval spočiti," je pred dvobojem dejal selektor, ki je tako od začetka ponudil priložnost Sari Najdič in Urški Igličar, ki prejšnjih tekem nista začenjali, v igro sta vstopali v drugih delih nizov, prvič v ligi pa sta na igrišče stopili libero Meta Jerala in sprejemalka Lana Ščuka. Ob omenjenih so bile v začetni postavi še blokerki Saša Planinšec in Tina Grudina ter sprejemalka Monika Potokar.

Najdičeve izbranke so takoj pritisnile s servisom, takoj so pokazale, kaj bo tudi na tej tekmi njihovo glavno orožje. Po odličnih začetnih udarcih Igličarjeve so povedle s 4:1, nato pa postopoma večale prednost. Po štirih zaporednih točkah Potokarjeve, od tega je dve dosegla z asoma, so vodile z 12:7, takoj zatem je z blokom svojo prvo točko dosegla Ščuka. Najdič je nato izvedel dvojno menjavo, v igro sta vstopili Živa Recek in Mojca Božič, zbranost je nekoliko padla, toda le za trenutek, hitro je spet prišla do izraza kakovostna razlika, tako da so Slovenke brez težav zmagale v prvem nizu.

V drugem je šlo nekaj težje. Romunke so se držale do izida 11:11, po servisih Planinščeve so Slovenke dosegle štiri zaporedne točke, nato pa z zanesljivim sprejemom, ki je omogočal učinkovit napad, prednost držale do konca. Vodstvo jih ni prav nič uspavalo, že na začetku tretjega niza so na krilih razpoložene Igličarjeve tekmicam ušle, prednost višale, pred drugim tehničnim odmorom so vodile že 15:7. Glede na pristop in kakovost je bilo že takrat jasno, da bo Romunija še drugič v ligi padla z izidom 3:0.

V polfinalu tudi Azerbajdžan
Slovenke bodo zdaj čakale na odločitev, ali bodo igrale na zaključnem turnirju ali bodo polfinale odigrale s tekmama doma in v gosteh. Poleg Slovenije si je nastop v polfinalu že zagotovil tudi Azerbajdžan, medtem ko bosta preostala dva polfinalista znana šele konec naslednjega tedna, ko bodo drugi turnir odigrale udeleženke skupine A.

Drugi turnir, Megalopolis, 3. krog:
ROMUNIJA - SLOVENIJA
0:3 (-17, -18, -13)

Romunija: Baciu 5, Rogojinaru, Bacsis 5, Tataru, Chirilov, Albu, Cazacu 9, Berdila 5, Lapusneanu, Canea 4, Fales 5, Badea 1.

Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar 11, Valenčič, Recek 7, Najdič 1, Ščuka 7, Cvetanović, Potokar 7, Kaker, Planinšec 10, Grudina 10, Jerala.

GRČIJA - MADŽARSKA
3:0 (14, 17, 21)


Odigrano v soboto:
SLOVENIJA - GRČIJA
3:0 (21, 13, 23)

MADŽARSKA - ROMUNIJA
0:3 (-17, -16, -15)


Odigrano v petek:
SLOVENIJA - MADŽARSKA
3:1 (18, 19, -23, 23)

ROMUNIJA - GRČIJA
0:3 (-17, -20, -20)

Vrstni red: Slovenija 18, Grčija 12, Romunija 6, Madžarska 0.

Slovenci s 3:1 odpravili Slovake
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca pa je še drugič v dveh dneh premagala Slovaško. Po petkovih 3:0 je bil tokrat izid v Stožicah 3:1 (13, 20, -23, 22) v nizih. Tine Urnaut je dosegel 14 točk, Mitja Gasparini pa jih je dodal 13. Slovenci se bodo po dnevu premora znova zbrali v ponedeljek, nato pa jih prihodnji konec tedna med 17. in 19. junijem čaka prvi turnir Svetovne lige v Stožicah, ko se bodo zapored pomerili s Katarjem, Tunizijo in Venezuelo.