Mitja Gasparini je dosegel 19 točk. Foto: EPA
Mitja Gasparini je dosegel 19 točk. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji porazili Ukrajince

S tem je zasedla drugo mesto in ima zelo dober izhodiščni položaj za uvrstitev v dodatne kvalifikacije. V Mariboru jim bo prihodnji teden tako za uvrstitev v dodatne kvalifikacije najbrž potrebna le zmaga proti Švedski.

Slovenci so domačemu občinstvu pokazali všečno predstavo. Tokrat niso imeli črnih minut, blesteli so pri sprejemu, pri nabiranju točk pa ni bil prisoten le Mitja Gasparini, ampak so svoje dodali tudi drugi. Gasparini v prvem nizu ni bil med vidnejšimi, a njegova forma je trenutno tako dobra, da je bilo jasno, da bodo prišle njegove minute. Sicer ni igral tako fenomenalno kot dan prej proti Nemčiji, a je bil vseeno najzaslužnejši, da je Slovenija po asu Mateja Vidiča vodila od začetka do konca drugega niza.

V tokratnem dvoboju se je dobro odrezal tudi Jan Planinc. Ne samo zaradi zanesljivega sprejema, ampak je bil odličen tudi v napadalnih akcijah. Z obilico sreče so domači v tretjem nizu na osmi točki izenačili, nato celo prevzeli pobudo, a po nekajkratnem vodstvu začeli delati napake, kar so tekmeci s pridom izkoristili, prišli do zaključne žoge, ki jo je z blokom izkoristil Alen Pajenk.

Odbojkarice manj uspešne
Slovenska dekleta so na tretji tekmi kvalifikacijskega turnirja v Mariboru izgubila proti Belgiji z 0:3 (-20, -18, -17). Svojo priložnost bodo tako morala iskati prihodnji konec tedna, ko bo turnir gostila Belgija.

V prvem nizu so varovanke selektorja Olega Gorbačova povedle s 7:4 in nato še z 11:9, nato pa so gostje uprizorile pravi lov in prevzele pobudo, njihov nalet pa je domači selektor z odmorom ustavil veliko prepozno. Slovenke so se približale na 17:22 in 19:23, nato pa je belgijski time-out v prvem nizu zmago prinesel četi selektorja Gerta Van Den Broeka.

Drugi niz je bil povsem v znamenju belgijske reprezentance. Gostje so domače lepo držale na razdalji, nekaj posamičnih lepih akcij domačih pa ni bilo dovolj za preobrat, gostje so zmagale s 25:18.

V tretjem nizu je bil na 10. točki izid poravnan, potem pa so spet sledile minute belgijske izbrane vrste. Slovenke so delale vse več nepotrebnih napak, tako pri začetnih udarcih, ki so končali bodisi v mreži bodisi zunaj igrišča, kot tudi v bloku in pri sprejemu.

Teoretične možnosti za preboj naprej še ostajajo, vendar najbrž zgolj prek dodatnih kvalifikacij, saj je za neposredno uvrstitev naprej treba osvojiti prvo mesto v skupini.

Kvalifikacije za EP, moški, skupina E, Harkov, 3. krog:
UKRAJINA - SLOVENIJA
0:3 (-21, -21, -23)

Ukrajina:
Žilinskij 3, Storožilov 1, Kapajev 1, Kovaljčuk, Kapelus 6, Tatarincev, Tjutlin 24, Terjomenko, Rudnickij 5, Fomin, Tomjin, Jereščenko 3.

Slovenija
: Flajs, Pajenk 10, Planinc 9, Satler, Gasparini 19, Plot, Koncilja, Urnaut 15, Pokeršnik, Vidič 2, Ropret, Čebulj.
NEMČIJA - ŠVEDSKA
3:0 (22, 20, 19)

Ženske, skupina E, Maribor, 3. krog:
SLOVENIJA - BELGIJA
0:3 (-20, -18, -17)
Slovenija: Hutinski 8, Turnšek 10, Lenarčič 2, Medved, Kaučič 3, Zdovc 12, Pintarič, Valenčič, Božič, Planinšec, Cvetanovič 13, Potokar 1.

Belgija:
Coolman 6, Dirickx 8, Courtois, Heyrman 6, Leys 9, Horemans, Aelbrecht 15, Van Hecke, Vandesteene, Smits, Rousseaux 12, Van de Vyver 1.
Ob 20.00:
ČRNA GORA - FRANCIJA

Slovenski odbojkarji porazili Ukrajince