Tine Urnaut je znova blestel in bil neustavljiv. Foto: EPA
Tine Urnaut je znova blestel in bil neustavljiv. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji ostajajo na realnih tleh
Odbojkarji odpravili še Kanado

Kanadčani so bili z uvrstitvijo na zaključni turnir letošnje svetovne lige eno večjih presenečenj, zato uspeh Slovencev veliko šteje. Še posebej, ker so po izgubljenem prvem nizu ob tem prikazali obetavno igro, že v četrtek pa na kolena spravili tudi Bolgare.

Košarkarje bodo podprli tudi odbojkarji
"Danes je bilo kar solidno - glede na to, da smo se do zdaj ukvarjali le z blokobrambo, z ofenzivo pa praktično nič. A še vedno nas čaka veliko dela, to že nekaj časa ponavljam. Motijo me le drobnarije, ena izmed teh je, da visoke prednosti enostavno ne smemo zapravljati. Dejstvo je, da so to le prijateljske tekme, čeprav je tudi te treba zmagovati. Moramo priznati, da nobena izmed reprezentanc tu ni v najboljši formi, a zmaga na turnirju in v taki konkurenci vseeno pomeni lep uspeh, ki so si ga gotovo želeli tudi Bolgari in Kanadčani. Ta teden smo bili najboljša reprezentanca, a to ne pomeni, da bo tako prihodnji teden in naprej. Ta zmaga nas ne sme zavesti, ne smemo storiti napake, ki jo Slovenci velikokrat naredimo," je preudaren selektor Luka Slabe. Njegovi varovanci si bodo v sredo ogledali košarkarsko tekmo slovenske reprezentance, v četrtek pa že odpotovali v Turčijo, kjer bodo konec tedna odigrali dve tekmi proti domači reprezentanci.

Znova slab začetek Slovencev
Tako kot tekmo proti Bolgariji so tudi tokrat Slovenci, pri katerih tokrat v ekipi ni bilo libera Janija Kovačiča, Matije Jereba, začasne zamenjave za podajalca Gregorja Ropreta in sprejemalca Jana Pokeršnika, slabo začeli. Kanadčani so povedli s 5:1, gostiteljem se je sicer še uspelo vrniti v igro, z asom Klemna Čebulja so celo povedli z 8:7, nato pa spet zašli v krizo, ki je ni rešila niti menjava korektorja Alena Šketa z Mitjo Gasparinijem, niti kratka menjava sprejemalca, ko je Čebulja zamenjal Andrej Flajs. Sprejem ni bil pravi, kar je bil tudi glavni razlog za gladko zmago gostov v prvem nizu.

V drugem nizu se je razigral kapetan Urnaut
V drugem nizu, v katerem se je v igro vrnil Šket, so se domači močno popravili v vseh elementih, posebej pa v obrambi. Matevž Kamnik je postavil praktično neprebojen blok, libero Miha Plot je rešil nekaj žog, v napadu se je razigral kapetan Tine Urnaut. Posledica je bila, da so Slovenci v tem nizu tekmece povsem nadigrali, še posebno ob koncu, ko so po vodstvu 16:13 dosegli devet točk zapored.

Drugo mesto na turnirju Bolgarom
Popuščali niso niti v tretjem nizu, tako da je bil gostujoči selektor Glenn Hoag pri zaostanku 9:15 prisiljen v igro poslati prvega zvezdnika svoje ekipe Gavina Schmitta. Toda tudi to mu ni pomagalo. Urnaut je še naprej odlično serviral, s tem pa olajšal delo tudi obrambi. Slovenci so dobili še pet zaporednih točk. Še naprej so igrali odlično, raznovrstno, tako da ni bilo niti v enem trenutku dvoma, da tekme ne bi dobili. Da pa bodo zmagovalci turnirja, pa je bilo jasno že po treh nizih. Drugo mesto je zasedla Bolgarija, ki je v petek Kanado prav tako ugnala s 3:1, Kanada je bila tretja, Danska pa četrta.

Prijateljski turnir (M), Hoče
SLOVENIJA - KANADA
3:1 (-18, 13, 14, 20)

Urnaut 19, Šket 17, Čebulj 15, Kamnik 7, Pajenk 6, Gasparini 2, Vinčić 1; Soonias 16, Winters 11, Van Lankvelt 8, Simac 5, Vigrass 4, Verhoeff in DeRocco, Howatson 2.

Odigrano v petek:
SLOVENIJA - DANSKA
3:1 (12, -21, 17, 23)

Odigrano v četrtek:
SLOVENIJA - BOLGARIJA
3:1 (22, -23, 28, 21)

Slovenski odbojkarji ostajajo na realnih tleh
Odbojkarji odpravili še Kanado