Korektor Mitja Gasparini proti Romunom ne bo igral. Foto: Aleš Fevžer
Korektor Mitja Gasparini proti Romunom ne bo igral. Foto: Aleš Fevžer
Odbojkarji v Romunijo po novi zmagi

Prav mariborska obračuna z lanskimi krvniki Grki bosta najbrž tudi odločala o prvem mestu v skupini B, ki na zaključnem turnirju na Poljskem v polfinalu vsaj na papirju prinaša lažjega tekmeca. Kaže, da bo to Poljska, ki v Evropski ligi ne nastopa z najmočnejšo postavo.

Izbranci Andree Gianija so po obračunih z Belorusi ostali v Brestu, kjer jim je selektor v ponedeljek namenil prost dan, v torek bodo imeli dva treninga, že v sredo zjutraj pa bodo prek Varšave odpotovali v Craiovo, kjer jih v petek in soboto čaka romunska vrsta. Dvoboja z Belorusi sta kljub zmagam prinesla prvo izgubo točke, zaradi tega pa nihče ni slabe volje.

Sama igra je namreč pokazala veliko pozitivnih stvari, po mnenju selektorja in igralcev se je spet pokazal napredek. Tudi zdaj že standardna težava, padci zbranosti med tekmo, nikogar ne skrbi preveč, vsi so prepričani, da bodo glave, ko bo to najbolj potrebno, čiste in da nepotrebnih nihanj na najpomembnejših tekmah ne bo.

"Včasih je na takih tekmah koristno zaiti v težave, saj se s tem nabirajo izkušnje. Fantje so letos že nekajkrat pokazali, da se znajo izvleči iz neugodnega položaja. Zato moram biti zadovoljen. A ne samo zaradi tega. Na obeh tekmah proti neugodnim Belorusom je bilo tudi veliko dobrih tehničnih stvari," je zadovoljen Giani.

Ta je bil na prvi tekmi lahko navdušen nad igro klasičnih napadalcev, na drugi pa z igro prek prvega tempa, kjer sta naloge zelo dobro opravljala Alen Pajenk in Danijel Koncilja. Sprejem, na katerem je bil v primerjavi s prejšnjimi tekmami tokrat bolj obremenjen libero Jani Kovačič, je bil na obeh tekmah zelo dober, prav tako servis, igra v bloku in obrambi pa je nihala iz niza v niz.

V Romuniji se bodo Slovenci znašli v novem položaju. Igrali bodo brez korektorja Mitje Gasparinija, eden najzaslužnejših za zadnje uspehe, če ne celo najzaslužnejši, se je takoj po nedeljski tekmi odpravil domov, saj bo njegova hčerka v naslednjih dneh dobila sestrico.

Marsikdo se bo vprašal, kdo ga bo zamenjal v prvi postavi, ali bo to Alen Šket ali Klemen Čebulj, ki sta v preteklosti že opravljala to vlogo, a Giani je že posredoval odgovor: "Klemen in Alen sta v moji ekipi sprejemalca. Tonček Štern ni z nami, da bo samo sedel na klopi ali tribuni, on je z nami, da bo igral. Z njim bomo začeli tekmo, z njim bomo dobili še dodatne odgovore. Videli bomo, kako deluje naš sistem brez tako pomembnega igralca, kot je Gasparini. V Šterna imam popolno zaupanje, je pa eden izmed igralcev, ki jih moramo še preveriti, kako se bodo vklopili v naš sistem."

Evropska liga, skupina B, petek, 31. julija, ob 18.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA (Craiova)

Sobota, 1. avgusta, ob 17.00:
ROMUNIJA - SLOVENIJA (Craiova)

Sobota, 8. avgusta, ob 20.00:
SLOVENIJA - GRČIJA (Maribor)

Nedelja, 9. avgusta, ob 19.00:
SLOVENIJA - GRČIJA (Maribor)

Odbojkarji v Romunijo po novi zmagi