Slovenski odbojkarji so na EP-ju pred štirimi leti osvojili srebro, predlani pa so bili osmi. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so na EP-ju pred štirimi leti osvojili srebro, predlani pa so bili osmi. Foto: EPA

Prvenstvo bo septembra potekalo v štirih državah, med drugim tudi v Sloveniji.

Že pred žrebom je bilo jasno, da bo Slovenija igrala v skupini C. Na predtekmovanju se ni mogla pomeriti s Francijo, Belgijo in Nizozemsko, ki bodo prav tako gostile skupine.

Iz vsake izmed štirih skupin bodo v osmino finala napredovale po štiri najboljše reprezentance. Slovenska skupina se križa s skupino A, v kateri bodo igrale Francija, Italija, Bolgarija, Portugalska, Grčija in Romunija.

Prvenstvo, na katerem bo prvič nastopilo 24 reprezentanc, bo od 12. do 29. septembra. Mesta, v katerih bodo tekme, pa so poleg Ljubljane še Montpellier, Nantes, Pariz, Bruselj, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam in Apeldoorn.

Ljubljana bo gostila še dve tekmi osmine finala, eno tekmo četrtfinala in eno tekmo polfinala. Finale bo v Parizu.

V Krakovu proti Rusom dva poraza z 0:3
Z Rusi so se Slovenci na prejšnjem EP-ju v Krakovu pomerili tako v predtekmovanju kot v četrtfinalu. Obakrat so izgubili s 3:0. Rusija je v finalu premagala Nemčijo s 3:2 in 14. postala evropski prvak, če upoštevamo tudi medalje Sovjetske zveze. Finska se na Poljskem ni prebila v četrtfinale, tako kot Turčija je izgubila v repasažu.

Na svetovnem prvenstvu pred štirimi meseci so Rusi zasedli šesto mesto, Slovenci 12., Finci pa 16.

Ropret še brez novosti okrog selektorja
"Pred žrebom smo imeli svoje želje. Nekaj se nam jih je uresničilo, nekaj ne. Gotovo si nismo želeli Rusije, druge reprezentance pa so sprejemljive, mislim, da imamo dobro skupino. Povsem zadovoljen pa najbrž ni nihče,"
je iz Bruslja sporočil predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, ki pa znova ni odgovoril na vprašanje, kdo bo vodil Slovenijo, ali bo to še naprej Srb Slobodan Kovač ali nekdo drug: "Slovenija ima selektorja, je pa vprašanje, koliko časa ga bo še imela. V kratkem bo znanega več."

V strokovnem štabu starega ali novega selektorja bo skoraj gotovo Sebastijan Škorc, ki je bil Kovačev pomočnik na svetovnem prvenstvu v Italiji. Nekdanji reprezentant je prav tako zadovoljen z žrebom, tudi on pa bi se izognil Rusiji.

Branilci naslova Rusi čakajo slovenske odbojkarje v Stožicah

"Mislim, da je skupina atraktivna, tudi zaradi Rusov. Oni in mi smo favoriti skupine, Finska in Turčija sta tisti drugi razred. Makedonija in Belorusija zaslužita spoštovanje, sta nekoliko slabši reprezentanci, a ju vseeno ne bomo smeli podcenjevati. Kar se tiče morebitnih tekmecev v skupini A, pa lahko rečem le, da če hočeš na vrh, moraš premagati tudi kakšnega od evropskih velikanov. Ne obeta se nam lahek tekmec, a na takih tekmovanjih lahkih tekem ni," je dejal trenutni trener Maribora.

Na interaktivni konferenci ob žrebu v Ljubljani ni bilo nosilcev slovenske igre, od reprezentantov, ki so igrali na svetovnem prvenstvu, je imel čas le bloker ACH Volleyja Uroš Pavlovič. Tudi on je enakega mnenja kot predsednik in pomočnik selektorja. Meni, da je Rusija favorit skupine, vse druge reprezentance pa bi Slovenija morala premagati.

ŽREB

Skupina A (Montpellier):
FRANCIJA
ITALIJA
BOLGARIJA
PORTUGALSKA
GRČIJA
ROMUNIJA

Skupina B (Antwerpen):
BELGIJA
SRBIJA
NEMČIJA
SLOVAŠKA
ŠPANIJA
AVSTRIJA

Skupina C (Ljubljana):
SLOVENIJA
RUSIJA
FINSKA
TURČIJA
MAKEDONIJA
BELORUSIJA

Skupina D (Rotterdam/Amsterdam):
NIZOZEMSKA
POLJSKA
ČEŠKA
ESTONIJA
UKRAJINA
ČRNA GORA