Dejan Vinčič:
Dejan Vinčič: "Čaka nas težko delo, toda sanje so dovoljene. Nestrpno čakamo začetek, želimo si pokazati našo najboljšo igro." Foto: Ervin Čurlič
Jan Planinc
Jan Planinc je imel v dresu kamniškega Calcit Volleyballa zelo dobro sezono, vedno bolj pa se uveljavlja tudi v reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO
Odbojkarji pred velikim izzivom

Še sedem reprezentanc bo imelo enake želje kot izbranci Veselina Vukovića, v London pa vodi le prvo mesto. Za številne so Slovenci v družbi Bolgarije, Srbije, Španije (omenjene reprezentance sestavljajo skupino 1, najboljši bosta napredovali v polfinale), Finske, Nemčije, Italije in Slovaške popolni 'avtsajderji', toda motiv nastopiti na olimpijskih igrah lahko Slovence popelje še daleč. "Olimpijske igre so sanje vsakega športnika, zato moramo imeti cilj, da se na njih uvrstimo, pa čeprav je konkurenca izjemna. Čaka nas težko delo, toda sanje so dovoljene. Nestrpno čakamo začetek, želimo si pokazati našo najboljšo igro," je povedal organizator slovenske igre Dejan Vinčić.

V Sofijo brez Šketa, Kamnik in Čebulj vprašljiva
Podobno razmišlja tudi selektor Vukovič. "Za nas je že uspeh, da bomo v tej zadnji fazi olimpijskih kvalifikacij sploh igrali, toda le s tem se ne bomo zadovoljili, želimo si doseči čim več, želimo biti do konca v igri za nastop v Londonu. Tekmeci bodo močni, tako rekoč bo to evropsko prvenstvo v malem. Toda mi hočemo potrditi, da smo resna reprezentanca, ki ima svetlo prihodnost in ki je zmožna velikih stvari. Škoda je le, da tudi tokrat ne bomo popolni, pri istih igralcih kot lani so se spet pojavile poškodbe, tako da trenutno ne moreč reči, s katerimi 12 igralci bomo potovali v Bolgarijo," ne izobeša bele zastave črnogorski strateg, ki zagotovo ne bo mogel računati na poškodovanega korektorja Alena Šketa, zaradi poškodb sta vprašljiva tudi bloker Matevž Kamnik in sprejemalec (po potrebi tudi korektor) Klemen Čebulj.

Že dalj časa je jasno, da reprezentanci ne bo mogel pomagati niti Vid Jakopin. Vuković bo na Kamnika in Čebulja čakal do zadnjega trenutka: "Vemo, kako pomembna igralca sta za našo ekipo, zato upam, da nam bosta lahko vsaj malo pomagala. Stoodstotno pa najbrž ne, posebno to velja za Kamnika."

V pripravljalnem obdobju dobro igrala Pokeršnik in Planinc
Vuković je zelo zadovoljen s pripravljalnim obdobjem, v katerem so odigrali pet prijateljskih tekem - zadnje tri v Nemčiji, ko so proti gostiteljem eno tekmo dobili (4:0), dve pa izgubili (2:3 in 1:3). Priložnost so dobili vsi igralci. Selektorja veseli, da sta zelo dobre igre pokazala Jan Pokeršnik in Jan Planinc, ki sta dokazala, da na njiju lahko resno računa. Še bolj pa Vukovića veseli to, da so od lani napredovali "Italijani" Tine Urnaut, Alen Pajenk in Mitja Gasparini: "Pozna se, da imajo za sabo odlično sezono pri kakovostnih ekipah. Oni dobesedno izstopajo in povsem jasno je, da bodo nosilci naše igre. A treba jih bo tudi odpočiti, saj bo ritem naporen."

Za uvod proti Bolgarom
Slovenci bodo prvo tekmo igrali proti gostiteljem turnirja Bolgarom. Kot razmišlja pomočnik selektorja Tine Sattler, naj bi bilo to dobro, saj v prvih tekmah ekipe še niso prave, tako da bo lažje presenetiti. V sredo bodo naslednji tekmeci Španci, po dnevu odmora pa Slovenijo čaka še Srbija, ki bo nastopila brez korektorjev Ivana Miljkovića in Saše Starića.

Odbojkarji pred velikim izzivom