Luka Slabe je zadovoljen s tekmovalnim ritmom nosilcev igre. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe je zadovoljen s tekmovalnim ritmom nosilcev igre. Foto: Aleš Fevžer
Prvi favoriti za napredovanje na SP so Srbi. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

Nasprotniki Slovencev bodo Portugalci, Srbi in Makedonci, na svetovno prvenstvo, ki ga bo septembra gostila Poljska, pa se uvrsti le najboljša reprezentanca.

Selektor Luka Slabe se je moral odpovedati Alenu Pajenku, ki si je na ligaški tekmi na Poljskem poškodoval ramo. Namesto njega je bil vpoklican Uroš Pavlovič. Slabe je optimist: "Če bi se zbrali z mislijo, da se ne moremo uvrstiti na SP, bi bilo bolje, če se sploh ne bi dobili. Vsekakor je to naš prvi in edini cilj. Na srečo je to edina poškodba, ki se je zgodila. Seveda bi bili vsi zelo veseli, če bi bil Alen lahko z nami, toda žal je, kar je. Namesto njega smo poklicali Uroša Pavloviča iz Panvite Pomgrada, kajti tudi Dane Mijatovič, ki je bil na prejšnjih pripravah tudi že z nami, ima zlomljeno stopalnico, tako da bodo naši blokerji na pripravah Matevž Kamnik, Matej Vidič, Danijel Koncilija in, kot rečeno, Uroš Pavlovič."

Večina igralcev ima v svojih klubih pomembno vlogo. "Zagotovo je to ohrabrujoče, kajti večina je bila res ves čas v tekmovalnem ritmu. Na sprejemalskih mestih so tako Urnaut, Čebulj, Flajs in Pokeršnik praktično ves čas igrali in prikazali dobro igro. Na mestu korektorja je odlično igral Gasparini, ki je bil do zdaj eden najboljših igralcev v italijanski ligi A-1, hkrati pa je seveda najboljši igralec Verone. Žal je manj priložnosti za igranje v Veroni dobil Alen Šket, kar me malce skrbi, toda po drugi strani bo njegova motivacija toliko večja, da se dokaže v reprezentančnem dresu. Vemo, da sta ves čas igrala tudi Vinčič in Ropret, pa tudi blokerji so bili v glavnem ves čas v tekmovalnem ritmu. Prav tako na mestu prostega igralca Kovačič, ki je zelo dobro igral v ligi prvakov. Manj je igral Plot, ki pa je bil še na evropskem prvenstvu brez kluba in je imel skrb vzbujajoč status. Zdaj je vsaj v klubu, in če nič drugega, v Vibi Valentii vsaj kakovostno trenira, čeprav je, in to moram reči odkrito, Kovačič trenutno v prednosti," je še dejal Slabe.

Slovenski odbojkarji bodo do tekem s Finsko - prva bo 29., druga pa 30. decembra, obe bosta za zaprtimi vrati - trenirali dvakrat dnevno. Zadnji dan letošnjega leta bodo preživeli v krogu svojih najbližjih, že na prvi dan leta 2014 pa bodo odpotovali v Niš.

Seznam igralcev za nastop na kvalifikacijah za SP 2014
Organizatorja igre: Gregor Ropret (ACH Volley), Dejan Vinčič (Milli Piyango, Turčija).

Sprejemalci: Klemen Čebulj (Ravenna, Italija), Andrej Flajs, Jan Pokeršnik (oba ACH Volley), Tine Urnaut (Arkas Izmir, Turčija).

Blokerji: Matevž Kamnik (Arkas Izmir, Turčija), Danijel Koncilja (Posojilnica Dob, Avstrija), Matej Vidič (ACH Volley), Uroš Pavlovič (Panvita Pomgrad).

Korektorja: Mitja Gasparini (Verona, Italija), Alen Šket (Modena, Italija).

Prosta igralca: Jani Kovačič (Posojilnica Dob, Avstrija), Miha Plot (Vibo Valentia, Italija).