Kapetan Tine Urnaut izpostavlja, da je Slovenija na letošnjem svetovnem prvenstvu naredila veliko delo. Foto: FIVB
Kapetan Tine Urnaut izpostavlja, da je Slovenija na letošnjem svetovnem prvenstvu naredila veliko delo. Foto: FIVB
Slobodan Kovač po porazu z Brazilci ni imel prav spodbudnih besed o slovenski igri. Foto: EPA
Pogovora s Šketom in Urnautom po porazu proti Braziliji
Brazilcem naredili premalo škode s servisi

Brazilija je zmagala s 3:0 in Slovenija pravzaprav nima več možnosti, da bi se borili za medalje.

"Če vstopiš v tekmo preplašen, se ne more izcimiti nič dobrega. Ne vem, ali je bilo to zaradi pomembnosti tekme ali zaradi tega, ker so bili na drugi strani mreže olimpijski prvaki. Manjkale so agresivnost, jeza, borba do konca. Meni je bilo vse skupaj videti mrtvo. Smo blizu, sledimo, a ko moramo zaključiti točko, tega ne storimo. Nismo bili dobri. Moramo še analizirati tekmo. Morda smo zares igrali le toliko, kot nam je dovolil nasprotnik," je bil slikovit selektor Slobodan Kovač.

Brazilci, ki so se v prvem delu SP-ju zdeli ranljivi, so v drugem delu obe tekmi dobili brez izgubljenega niza. Njihov najboljši posameznik Bruno Rezende je dobro razporejal žoge, trije njegovi soigralci so dosegli več kot deset točk, pri Slovencih devet Alen Šket, ki pa je igral le pol tekme.

Bruno Rezende o tem, ali smo včeraj spremljali najboljšo Brazilijo na tem prvenstvu: "To ni bila najboljša Brazilija, zagotovo pa najbolj inteligentna. Odigrali smo pametno, nismo naredili veliko napak. Slovencem smo zelo otežili delo, saj jim nismo podarjali točk. Preudarno smo napadali, dobro smo igrali v bloku. To je bila najpametnejša Brazilija na tem prvenstvu."

Slovenski reprezentanci na svojem prvem svetovnem prvenstvu ni uspelo premagati moštva iz prve deseterice svetovne lestvice. Na odločilni tekmi je bila podobno nemočna kot lani v četrtfinalu evropskega prvenstva z Rusi, pred tremi leti pa je na EP-ju premagala svetovne prvake Poljake. Dejan Vinčič: "Žal. Vedno ne more uspeti, takšen je šport, a zavedati se moramo, da so nas premagali olimpijski prvaki. Prva dva niza na tesno, v zadnjem pa smo razpadli. Na začetku je manjkal kanček samozavesti, na koncu pa kanček več predrznosti, pa bi se zgodba obrnila drugače."

Slovenija nima več možnosti za preboj med najboljših šest reprezentanc, ki bodo naslednji teden v Torinu odločale o medaljah. Preostale ekipe potujejo domov.

Tine Urnaut: "Naredili smo veliko delo. Prvič smo odigrali in se prvič uvrstili v drugi del. To je bil zelo velik korak za Slovenijo in to so temelji, na katerih bomo lahko gradili prihodnost."

Tudi tekma z Avstralci bo pomembna
Slovenija bo danes igrala še proti Avstraliji. Tekma ne bo nepomembna, Slovenija SP še vedno lahko konča med osmerico, prav tako pa vsaka tekma prinaša točke za lestvico Fivb, s tem pa igra tudi veliko vlogo pri uvrstitvi na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre.

"Zaradi končne ocene si nikakor ne smemo privoščiti, da nas Avstralija premaga. Zagotovo bomo skušali zmagati in dokazati, da smo v skupini takoj za olimpijskimi prvaki," napoveduje korektor Mitja Gasparini.

Avstralci so izgubili obe tekmi skupine, lani Sloveniji niso bili kos v svetovni ligi.

Na svetovnem prvenstvu sicer ni več ekipe s 100-odstotnim izkupičkom, potem ko so Italijane v soboto s 3:2 premagali Rusi. Nastop med šesterico so si že zagotovile reprezentance Italije, ZDA, Srbije in Brazilije.


Svetovno prvenstvo, 2. del, skupina F, Bologna, nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRALIJA

Ob 20.30:
BELGIJA - BRAZILIJA

Lestvica:                           
BRAZILIJA           7  6 1  19:6  17
BELGIJA             7  4 3  14:11 13
SLOVENIJA           7  4 3  15:13 12
AVSTRALIJA          7  2 5   9:17  7
                                    
Pogovora s Šketom in Urnautom po porazu proti Braziliji
Brazilcem naredili premalo škode s servisi