Mitja Gasparini je v odlični formi teden dni pred začetkom evropskega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Gasparini je v odlični formi teden dni pred začetkom evropskega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski odbojkarji premagali Belgijce

Tekmeca se bosta v petek pomerila še v Mariboru, a za zaprtimi vrati. Dvorana na Ravnah na Koroškem je bila nabito polna. Ker je bila tekma med Slovenijo in Belgijo organizirana v okviru proslav enega najstarejših odbojkarskih klubov v Evropi - športna zveza Ravne je v sodelovanju z OK Fužinar Adiju Urnautu podelila posebno priznanje za njegov prispevek odbojki in športu na splošno -, je imela še toliko bolj slavnosten značaj.

Belgijci dobili uvodni niz
Po izenačenem začetku, v katerem sta imeli obe ekipi manjše težave s sprejemom, so bili večinoma v vodstvu gostje iz Belgije, ki so po vrnitvi na igrišče po drugem tehničnem odmoru Sloveniji ušli za tri točke (18:15). Slabetovi izbranci so se jim še približali na točko zaostanka (18:19), vendar se preobrat ni zgodil, saj so Belgijci spet pobegnili.

Precej boljše nadaljevanje Slovencev
Drugi niz je bil izenačen do prvega tehničnega odmora, toda do drugega je Slovenija pobegnila za šest točk (15:9). V zaključku niza so slovenski odbojkarji nekoliko popustili, vendar gostje njihove zmage v drugem nizu niso ogrozili. Tudi tretji niz je imel podoben potek kot drugi, le s to razliko, da sta bili ekipi na deseti točki še skupaj. Nato je na prizorišče s svojimi začetnimi udarci stopil Mitja Gasparini, ki je dosegel tudi tri ase ter slovenski izbrani vrsti prinesel vodstvo z 18:11.

To pa je tudi zadoščalo za zanesljivo zmago slovenskih odbojkarjev, ki so v četrtem nizu pobudo prepustili zmagovalcem letošnje evropske lige. Ti so vodili že z 11:7, v vodstvu pa so bili tudi še pri izidu 17:14. Toda v končnici so se, tudi ob pomoči gledalcev na tribuni, Slovenci spet prebudili, na osemnajsti točki izid izenačili ter v napeti končnici prek Mitje Gasparinija tekmo tudi dobili.

V izenačenem obračunu sta obe ekipi imeli 55-odstoten sprejem, s tem da so slovenski odbojkarji dosegli več asov od svojih tekmecev, in sicer devet, Belgijci le štiri, imeli so osem blokov, Belgijci sedem, v napadu pa sta bili ekipi tudi izenačeni.

Pripravljalna tekma, Ravne na Koroškem:
SLOVENIJA - BELGIJA
3:1 (-22, 22, 19, 23)

Slovenija: Flajs, Pajenk 8, Šket 1, Gasparini 22, Kamnik 6, Plot, Vinčič 1, Koncilja, Urnaut 15, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Kovačič, Čebulj 15.

Belgija: Van der Dries 7, Verschueren, Depestele 3, Deroo 14, Coolman, Dejonckheere, Klinkenberg, Claes, Verhees 10, Van de Voorde 12, Verhanneman 8, Van Walle, Tuerlinckx 6, Derkoningen.

Slovenski odbojkarji premagali Belgijce