Slovenci se veselijo še sedme zmage v Evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci se veselijo še sedme zmage v Evropski ligi. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski odbojkarji opravili tudi z Grki

Izbranci Andree Gianija bodo v nedeljo ob 19.00 z Grki igrali še zadnjo tekmo rednega dela tekmovanja. Čeprav so si slovenski odbojkarji že zagotovili nastop na sklepnem turnirju 13. in 14. avgusta v poljskem mestu Walbrzych, so proti Grkom zaigrali s polno močjo.

Slovenska reprezentanca je obračun z Grki začela s postavo Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Mitja Gasparini, Dejan Vinčič, Alen Pajenk, Uroš Pavlović in prostim igralcem Janijem Kovačičem. Do prvega tehničnega odmora si je priigrala tri točke prednosti, do drugega že devet. Tudi v nadaljevanju niza so prevladovali slovenski odbojkarji, ki so še naprej igrali v visokem ritmu - Pajenk in Gasparini sta dosegla po pet točk, Urnaut štiri - in prepričljivo dobili niz.

Grški odbojkarji so v drugem nizu vzpostavili ravnotežje na igrišču in ekipi sta se menjavali v vodstvu. Pri izidu 11:11 je Urnaut z dvema blokoma Slovence popeljal do dveh točk prednosti, ko pa so po petih zaporednih točkah povedli z 21:15, so bili že blizu vodstva z 2:0 v nizih. Še bližje so mu bili pri izidu 24:17, toda najboljši mož v vrstah gostov, Apostolos Armenakis, je z neugodnimi začetnimi udarci in ob slabem sprejemu domačih fantov v končnici poskrbel za nepričakovano dramo. Grki so nanizali kar sedem točk zapored in izenačili rezultat na 24:24, a je njihov nalet zaustavil Pajenk. Domači odbojkarji so po napaki gostov tako izkoristili šele svojo osmo zaključno žogo.

Tretji niz so veliko bolje začeli grški odbojkarji, ki so povedli z 12:7. Slovenski selektor Andrea Giani je vzel pol minute odmora, pri 13:7 pa je namesto Pavlovića na igrišče stopil Jan Kozamernik, kar je za trenutek obrodilo sadove, saj so njegovi izbranci dosegli štiri točke zapored. Toda po polminutnem odmoru gostujočega selektorja Sotiriosa Drikosa so Grki spet pobegnili za pet točk, kar jim je zadoščalo za zmago v tretjem nizu.

V četrtem nizu se je na igrišče spet vrnil Gasparini, ki ga je ob koncu tretjega niza zamenjal Alen Šket, vendar je bila igra slovenske ekipe še naprej bleda in neprepoznavna. Grki so pred vstopom v končnico niza vodili s štirimi točkami prednosti (20:26), vendar sta v končnici Čebulj z eno točko in Urnaut s kar štirimi točkami poskrbela za preobrat in vodstvo 24:23, Kozamernik pa je z blokom dosegel zmagovito točko.


Izjavi po tekmi:

Andrea Giani: "Tekma je bila zahtevna. V prvem in drugem nizu smo igrali domala brez napake, v tretjem je sledil preobrat. S takimi tekmami rastemo. Tudi po menjavah nisem posegal, le sredinskega blokerja sem zamenjal za kratek čas, hotel sem dati priložnost začetni šesterki, da dokonča delo - da se fantje tudi učijo. Jutri je še ena zahtevna tekma in upam, da bomo spet uspešni. Grki so pod pritiskom, saj še imajo možnosti uvrstitve na zaključni turnir."

Dejan Vinčič: "Po dveh nizih smo zaigrali malo slabše, kar so Grki izrabili in se vrnili v igro. Z dobljenim nizom so dobili tudi zagon in ga ob naših napakah tudi dobili. Težko je bilo, Grki so vse prej kot lahek tekmec. V naši igri se je tu in tam prikradla nervoza. Upam, da bo takih trenutkov jutri manj in da bomo spet zmagali."

Skupina B, Maribor:
SLOVENIJA - GRČIJA
3:1 (13, 24, -18, 23)

Slovenija: Pajenk 7, Šket, Gasparini 13, Hribar, Vinčič 3, Kozamernik 2, Kovačič 1, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 23, Čebulj 16, Pavlović 4.

Grčija: Armenakis 20, Petreas 9, Filippov 2, Maroulis, Kokkinakis 6, Tzioumakas, Takouridis 5, Koumentakis 12, Fragkos 2, Dalakouras, Gkaras, Palentzas 1.




Nedelja ob 19.00:
SLOVENIJA - GRČIJA (Maribor)

Slovenski odbojkarji opravili tudi z Grki