SP v odbojki 2018
Po zmagi nad Belgijo je Tine Urnaut poudaril učinek odbojkarjev s klopi. Foto: FIVB
Urnaut je kapetan in ključni mož slovenske reprezentance. Foto: EPA
VIDEO
Urnaut: Minimalno popušča...
VIDEO
Odbojkarji po treh zmagah...
VIDEO
Izjave slovenskih odbojka...

Dodaj v

Urnaut: Še naprej zadnji atom za vsako točko, o utrujenosti pa pozneje

Kapetan najučinkovitejši v slovenski reprezentanci
16. september 2018 ob 15:35
Firence - MMC RTV SLO

Slovenski odbojkarji imajo po treh tekmah na svetovnem prvenstvu na svojem računu tri zmage. Najboljši posameznik vrste Slobodana Kovača je bil do zdaj pričakovano Tine Urnaut.

30-letni odbojkar je tudi slovenski kapetan. V Firencah igra konstantno. Na prvih dveh srečanjih je bil najučinkovitejši slovenski posameznik, proti Belgiji pa je bil za Alenom Šketom drugi. Sicer je na uvodnih treh tekmah skupaj prispeval 55 točk, drugi najuspešnejši pa je med Kovačevimi varovanci Mitja Gasparini z 42. "Seveda sem zadovoljen s prvimi tremi tekmami. Vse tri smo dobili. Vedeli smo, da so Belgijci zelo kakovostna ekipa, ki je odlično igrala proti Argentini, dan zatem pa dobro tudi proti Italiji. Ima kakovostne in izkušene igralci in zavedali smo se, da ne bo lahko. Še posebej sem vesel, da smo se vrnili po takem zaostanku," je povedal Korošec, najmlajši iz odbojkarske dinastije Urnaut.

Po zanesljivih zmagah nad Dominikansko republiko in Japonsko so se Slovenci v soboto proti Belgiji znašli v nezavidljivem položaju, ko so proti Belgiji zaostajali že z 2:0, toda po nekaj menjavah so zaigrali kot prerojeni in zrežirali velik preobrat, pri katerem je izjemno pomembno vlogo odigral tudi Urnaut: "V prvem nizu smo imeli že lepo prednost, ki pa nam je ni uspelo zadržati, kar nas je kaznovalo, in slabša igra se je nadaljevala tudi v drugem nizu. Nismo naredili pike na i, ko bi bilo treba, da bi končali niz v našo korist. Nakopali smo si neke nepotrebne skrbi, igra ni bila tekoča, vendar gredo za to zasluge tudi nasprotnikom, ki so zelo dobro igrali in izkoristili vsako našo napako. Po zaostanku z 2:0 pa je sledila povsem druga zgodba."

Vsak je prispeval pomemben delež k zmagi
"Igralci, ki so prišli s klopi, so dokazali, da si zaslužijo mesto v reprezentanci. Treba jih je pohvaliti, saj je vsak dal svoj maksimum in prispeval pomemben delež k zmagi. Res so odigrali fantastično in preobrnili rezultat. Glede na to, kako dolg je turnir, je zelo pomembno, da imamo veliko igralcev, na katere lahko računamo in da lahko vsak igralec pomaga ekipi do zmage. Vesel sem, da smo se iz takšnega položaja vrnili in zmagali, kar je velika potrditev za nas,"
je dodal najboljši slovenski odbojkar, ki je s svojim sprejemom ključen za reprezentanco, obenem pa je s preudarnim napadom, ko ne igra nič na silo, ampak mirno in preudarno, tudi, kot rečeno, najučinkovitejši po točkah.

Proti Belgiji je do preobrata Slovenijo vodil Gregor Ropret, ki je na mestu podajalca zamenjal Dejana Vinčića. S tem je potrdil, da ima reprezentanca na voljo dva kakovostna organizatorja igre: "Vsak podajalec ima neki svoj sistem igre in svojo tehniko, vendar smo z obema toliko trenirali do zdaj, da razlike o uigranosti z Ropretom ali Vinčićem praktično ni. Z obema smo odigrali ogromno pripravljalnih tekem, tudi pomembnih tekem do zdaj, tako da smo navajeni na oba."

Argentino dobro poznajo
Kovač je sredi drugega niza zamenjal tudi korektorja in enega izmed sprejemalcev, Urnaut pa je ves čas igral, a, kot pravi, četudi je ritem naporen, o utrujenosti ne razmišlja: "Zagotovo je utrujenost prisotna, ampak je to nekaj popolnoma normalnega. Italijani imajo morda malce boljši urnik, ker so si ga priredili, saj imajo turnir doma. Ne glede na to bomo še naprej dali, kot smo proti Belgiji, zadnji atom za vsako točko in na koncu za zmago. Imeti v petih dneh štiri tekme je kar naporno, a o utrujenosti in posledični regeneraciji bomo razmišljali pozneje."

Neporažena Slovenija tako v Firencah ostaja celo v boju za prvo mesto. Po besedah Urnauta o tem še ne razmišljajo, le o naslednji oviri, ki bo v ponedeljek ob 20.30 Argentina: "Ko je padla zadnja žoga proti Belgiji, smo se osredotočili na Argentino. Razmišljamo le o počitku in pripravi na naslednjega nasprotnika. Dobro poznamo njihovo ekipo. Z Lucianom De Ceccom imajo enega najboljših podajalcev na svetu. Imajo odlične blokerje, s Sebastianom Solejem sem tudi igral. Prav tako velja za sprejemalce, med katerimi je odličen napadalec Facundo Conte, tudi moj nekdanji soigralec. Poznamo jih in verjamem, da bomo nanje dobro pripravljeni."

Iz Firenc

Skupina A, Firence:
JAPONSKA – BELGIJA
1:3 (14, -23, -14, -19)

DOMINIKANSKA REPUBLIKA - ITALIJA
0:3 (-12, -18, -15)


Ponedeljek ob 17.00:
BELGIJA – DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Ob 20.30:
ARGENTINA – SLOVENIJA

Torek ob 17.00:
JAPONSKA – ARGENTINA
Ob 21.15:
ITALIJA – SLOVENIJA

Lestvica:              
ITALIJA       4 4 0 12:1 12 
SLOVENIJA      3 3 0  9:4 8 
BELGIJA       4 2 2  8:8 7 
ARGENTINA      3 1 2  5:6 3 
JAPONSKA      4 1 3  5:9 3 
DOMIN. REPUBLIKA  4 0 4  1:12 0 

Iz Firenc

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
madmax6
# 16.09.2018 ob 16:19
Zame najlepši kolektivni šport, ki pa je v Sloveniji zelo podcenjen. Ko gledam slovenske odbojkarje sem ponosen da sem Slovenec-pri teh fantih nobene slabe volje, vedno preprosti, nobene špekulacije in preračunljivosti za svojo korist. Se zavedajo kaj jim je dala država in sedaj dajo vse od sebe da to vrnejo državi, torej nam. Zagotovo so ti zlati fantje in samo upam, da s to generacijo ne bo zatona tega lepega športa, pač pa bo šel samo navzgor.
Vsekakor so lahko zgled ostalim športnikom v Sloveniji, kako zastopati državo in ostale državljane delati ponosne na to majhno državo. Žal se Slovenci premalo zavedamo, kako lepo državo imamo.
Fantje, bolj zmagujte, nas razveseljujte še naprej s ekipnim moštvom. Ob takem duhu je zmaga zagotovljena, ker sreča spremlja hrabre. Jaz bom s srcem z vami in vas bom z veseljem spremljal iz tujine. Če bi bil pa doma, pa sploh nebi veliko razmišljal, ali iti v Italijo, ali ne.
Fantje, velik poklon in spoštovanje z moje strani.
gospod iskreni
# 16.09.2018 ob 16:22
Odbojka je bistveno težji šport kot zgleda po televiziji. Res smo lahko ponosni da smo vzgojili dve taki generaciji
$$$$$$
# 16.09.2018 ob 15:55
Letos bodo oni nasi junaki.boste vidl.
madmax6
# 16.09.2018 ob 16:31
"gospod iskreni"

Ja, se strinjam, odbojka je zelo težak šport. Igralci običajno visoki kot košarkaši, gibčni in poskočni pa kot telovadci. Vsekakor vrhunski atleti.
gospod iskreni
# 16.09.2018 ob 16:41
Odbojka je težak šport predvsem zato ker zahteva inteligentne igralce. MOraš stalno spremljati igro in to v detajle
ElTorro
# 16.09.2018 ob 18:37
Doslej odlično, gremo v napad najprej na drugo mesto, potem pa proti Italiji za zmago v skupini.

Sicer nisem gledal njihovih tekem, a po rezultatih sodeč Argentina očitno igra nekoliko toplo-hladno. Proti Belgiji gladek poraz, proti Italiji pa en osvojen set in dva izgubljena na razliko.

Upam da dobimo tisto izvedbo, ki je igrala proti Belgiji :)
madmax6
# 16.09.2018 ob 16:48
To se razume, neumnih igralcev na odbojkarskih igriščih ni. Veliko odbojkašev je z diplomo ali pa še študirajo. Imajo veliko tudi v glavi, ne samo v nogah in rokah.
pocasnela
# 17.09.2018 ob 11:56
#fritaja
po moje se nobenemu zdi logično, ampak sta si prirediteljici hoteli zagotoviti, da bosta igrali doma tudi v 2.krogu: v skupini A je Italija, v skupini D pa je Bolgarija. Torej kalkulacija, če bi jim spodrsnilo na kaki tekmi ali 2 (Bolgarija je že izgubila z Iranom, igra pa še s Poljsko), da bi še vedno ostali na domačih tleh. Čisto logično postane.
Digitalija
# 16.09.2018 ob 17:49
Kapo dol. Kar ste pokazali proti Belgiji je vredno več, kot zmaga.
Želja, volja, energija, ekipa in odločnost.
Navijamo naprej in smo z vami.
mkermc
# 16.09.2018 ob 20:05
Jaz sem v Firencah. Bil že včeraj in naše ženske so kar jokale od sreče na koncu. Dedci smo se pa zadrževali. Smo potem seveda proslavili, kot se zagre. Jutri nas bo navijačev bojda še precej več.
rudes
# 16.09.2018 ob 17:04
Res je, kak Cime ne bi daleč prišel v tem športu.
fritaja
# 17.09.2018 ob 09:53
A zna kdo razložiti logiko, po kateri se v pool F uvrstita A2 in A3, v pool G pa D2 in D3? Vsaj tako piše tukaj.
Meni se ne zdi ravno logično, da se z nekom igra 2x že v predtekmovanju.
torcida_ce
# 16.09.2018 ob 21:40
Po medaljah bodo posegle tiste reprezentance, ki bodo imele najdaljšo klop in najbolje tempirale formo.
Gledal sem shemo tekmovanja danes. Ne spomnem se SP kjer so se igrali trije krogi po skupinah po potem še play off. Kot nekakšen selekcijski proces za top managersko pozicijo.
Pa če sem prav razumel se bodo eni selili iz Italije v Bolgarijo in obratno, kar tudi ni najboljše. Letalske zveze med tema dvema državama niso ravno optimalne.
Kakorkoli. Srečno našim.
jagerhaus
# 16.09.2018 ob 20:03
G. Tilen Jamnik, kdo je pa dal 21 točk Belgijcem, a mogoče Urnaut ali Šket. Prosim ne izpostavljajte igralcev po imenih, ker seoni na to polulajo, igrajo za ekipoin komentarji v smislu ta in ta je bil odlučojoči so nerelevantni. Ne pozabite da nas odbojko kar nekaj pozna.
top
# 16.09.2018 ob 17:28
Ne moreš verjeti. Še en članek o odbojki. Počasi bomo prišli na fuzbalerski in košarkarski nivo, kjer včasih izvemo tudi kolikokrat na dan kdo štunfe obrne.
Ajde fantje. Jutri dalje!
Janko Jazbec
# 16.09.2018 ob 20:47
Košarkaši so lahko evropski prvaki, ob odsotnosti dveh igralcev pa se ne prebijejo skozi kvalifikacije.
Tej reprezentanci se to nekako ne more zgoditi.

Se pa ne strinjam s tem, da je odbojka težak šport. Za nekoga, ki hoče biti v svetovnem vrhu, je vsak šport enako težak.
Kazalo