Po zmagi nad Belgijo je Tine Urnaut poudaril učinek odbojkarjev s klopi. Foto: FIVB
Po zmagi nad Belgijo je Tine Urnaut poudaril učinek odbojkarjev s klopi. Foto: FIVB
Urnaut je kapetan in ključni mož slovenske reprezentance. Foto: EPA
Urnaut: Minimalno popuščanje je takoj kaznovano
Odbojkarji po treh zmagah pričakujejo Argentince
Izjave slovenskih odbojkarjev po zmagi nad Belgijci

30-letni odbojkar je tudi slovenski kapetan. V Firencah igra konstantno. Na prvih dveh srečanjih je bil najučinkovitejši slovenski posameznik, proti Belgiji pa je bil za Alenom Šketom drugi. Sicer je na uvodnih treh tekmah skupaj prispeval 55 točk, drugi najuspešnejši pa je med Kovačevimi varovanci Mitja Gasparini z 42. "Seveda sem zadovoljen s prvimi tremi tekmami. Vse tri smo dobili. Vedeli smo, da so Belgijci zelo kakovostna ekipa, ki je odlično igrala proti Argentini, dan zatem pa dobro tudi proti Italiji. Ima kakovostne in izkušene igralci in zavedali smo se, da ne bo lahko. Še posebej sem vesel, da smo se vrnili po takem zaostanku," je povedal Korošec, najmlajši iz odbojkarske dinastije Urnaut.

Po zanesljivih zmagah nad Dominikansko republiko in Japonsko so se Slovenci v soboto proti Belgiji znašli v nezavidljivem položaju, ko so proti Belgiji zaostajali že z 2:0, toda po nekaj menjavah so zaigrali kot prerojeni in zrežirali velik preobrat, pri katerem je izjemno pomembno vlogo odigral tudi Urnaut: "V prvem nizu smo imeli že lepo prednost, ki pa nam je ni uspelo zadržati, kar nas je kaznovalo, in slabša igra se je nadaljevala tudi v drugem nizu. Nismo naredili pike na i, ko bi bilo treba, da bi končali niz v našo korist. Nakopali smo si neke nepotrebne skrbi, igra ni bila tekoča, vendar gredo za to zasluge tudi nasprotnikom, ki so zelo dobro igrali in izkoristili vsako našo napako. Po zaostanku z 2:0 pa je sledila povsem druga zgodba."

Vsak je prispeval pomemben delež k zmagi
"Igralci, ki so prišli s klopi, so dokazali, da si zaslužijo mesto v reprezentanci. Treba jih je pohvaliti, saj je vsak dal svoj maksimum in prispeval pomemben delež k zmagi. Res so odigrali fantastično in preobrnili rezultat. Glede na to, kako dolg je turnir, je zelo pomembno, da imamo veliko igralcev, na katere lahko računamo in da lahko vsak igralec pomaga ekipi do zmage. Vesel sem, da smo se iz takšnega položaja vrnili in zmagali, kar je velika potrditev za nas,"
je dodal najboljši slovenski odbojkar, ki je s svojim sprejemom ključen za reprezentanco, obenem pa je s preudarnim napadom, ko ne igra nič na silo, ampak mirno in preudarno, tudi, kot rečeno, najučinkovitejši po točkah.

Proti Belgiji je do preobrata Slovenijo vodil Gregor Ropret, ki je na mestu podajalca zamenjal Dejana Vinčića. S tem je potrdil, da ima reprezentanca na voljo dva kakovostna organizatorja igre: "Vsak podajalec ima neki svoj sistem igre in svojo tehniko, vendar smo z obema toliko trenirali do zdaj, da razlike o uigranosti z Ropretom ali Vinčićem praktično ni. Z obema smo odigrali ogromno pripravljalnih tekem, tudi pomembnih tekem do zdaj, tako da smo navajeni na oba."

Argentino dobro poznajo
Kovač je sredi drugega niza zamenjal tudi korektorja in enega izmed sprejemalcev, Urnaut pa je ves čas igral, a, kot pravi, četudi je ritem naporen, o utrujenosti ne razmišlja: "Zagotovo je utrujenost prisotna, ampak je to nekaj popolnoma normalnega. Italijani imajo morda malce boljši urnik, ker so si ga priredili, saj imajo turnir doma. Ne glede na to bomo še naprej dali, kot smo proti Belgiji, zadnji atom za vsako točko in na koncu za zmago. Imeti v petih dneh štiri tekme je kar naporno, a o utrujenosti in posledični regeneraciji bomo razmišljali pozneje."

Neporažena Slovenija tako v Firencah ostaja celo v boju za prvo mesto. Po besedah Urnauta o tem še ne razmišljajo, le o naslednji oviri, ki bo v ponedeljek ob 20.30 Argentina: "Ko je padla zadnja žoga proti Belgiji, smo se osredotočili na Argentino. Razmišljamo le o počitku in pripravi na naslednjega nasprotnika. Dobro poznamo njihovo ekipo. Z Lucianom De Ceccom imajo enega najboljših podajalcev na svetu. Imajo odlične blokerje, s Sebastianom Solejem sem tudi igral. Prav tako velja za sprejemalce, med katerimi je odličen napadalec Facundo Conte, tudi moj nekdanji soigralec. Poznamo jih in verjamem, da bomo nanje dobro pripravljeni."

Iz Firenc

Skupina A, Firence:
JAPONSKA – BELGIJA
1:3 (14, -23, -14, -19)

DOMINIKANSKA REPUBLIKA - ITALIJA
0:3 (-12, -18, -15)


Ponedeljek ob 17.00:
BELGIJA – DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Ob 20.30:
ARGENTINA – SLOVENIJA

Torek ob 17.00:
JAPONSKA – ARGENTINA
Ob 21.15:
ITALIJA – SLOVENIJA

Lestvica:                           
ITALIJA             4  4 0  12:1 12 
SLOVENIJA           3  3 0   9:4  8 
BELGIJA             4  2 2   8:8  7 
ARGENTINA           3  1 2   5:6  3 
JAPONSKA            4  1 3   5:9  3 
DOMIN. REPUBLIKA    4  0 4   1:12 0 


Iz Firenc
Urnaut: Minimalno popuščanje je takoj kaznovano
Odbojkarji po treh zmagah pričakujejo Argentince
Izjave slovenskih odbojkarjev po zmagi nad Belgijci