Dejan Vinčić je prvi slovenski podajalec in ključen mož reprezentance, ki pa ima na klopi tudi dostojno menjavo. Foto: FIVB
Dejan Vinčić je prvi slovenski podajalec in ključen mož reprezentance, ki pa ima na klopi tudi dostojno menjavo. Foto: FIVB
Na tekmi proti Belgiji je od drugega niza naprej odlično slovensko igro organiziral Gregor Ropret. Foto: FIVB
V ponedeljek ob 20.30 se bo Slovenija v Firencah pomerila z Argentino, v torek ob 21.15 pa jo čaka še dvoboj z Italijo. Foto: FIVB
Urnaut: Minimalno popuščanje je takoj kaznovano
Odbojkarji po treh zmagah pričakujejo Argentince
Odbojkarji zdaj z mislijo na Argentino

"Zavedamo se, da smo dobri in imamo kakovost, da se kosamo z vsako reprezentanco na tem prvenstvu," je samozavestno pred zadnjima tekmama v skupini povedal Dejan Vinčić, ki je po treh zmagah poudaril odlično kemijo, ki jo ima reprezentanca: "Dolgo v reprezentanci gradimo ta ekipni duh. To ni od včeraj ali od lanskega leta, ampak traja mnogo let, odkar sem praktično v reprezentanci. To je izjemno pomembno. Bil sem v ekipi, ko ni bilo tako, so bili posamezniki odlični, a stvari niso delovale."

V ponedeljek ob 20.30 se bo Slovenija v Nelson Mandela Forumu pomerila z Argentino, pri kateri je največ točk na prvenstvu do zdaj dosegel Cristian Poglajen, ki ima slovenske korenine. "Vsaka tekma je zelo pomembna in do zdaj smo delo opravili z odliko. Argentinci so kakovostna ekipa in morali bomo dati vse od sebe," je povedal prvi podajalec izbrane vrste, ki se z razporedom, po katerem lahko Slovenija svetovno prvenstvo celo nadaljuje v Bolgariji – medtem je jasno, da bo Italija ne glede na uvrstitev odigrala drugi del v Milanu –, ne obremenjuje: "Sistem je, kakršen je. Tak je za vse in zato ni treba izgubljati besed."

Proti Belgiji dokaz, kako pomembna je klop
V soboto je dopolnil 32 let in po zmagi nad Belgijo so s soigralci spili pijačo, nekaj pojedli in si skupaj ogledali tekmo med Italijo in Argentino (3:1): "Tu smo z višjimi cilji, kot pa da bi praznovali moj rojstni dan. Smo se pa imeli lepo, skupaj smo si ogledali tekmo. Argentinci so igrali fantastično in brez sodniških napak v končnicah nizov bi se verjetno tekma obrnila v njihovo korist. Toda pustimo to pri strani. So odlična ekipa, ki proti nam potrebuje zmago, saj so dve tekmi že izgubili. Željni bodo uspeha, tudi mi pa se zavedamo, kaj nam zmaga prinaša."

"Italija je po mojem mnenju odigrala najslabšo tekmo na prvenstvu. Argentinci so jim vnesli svoj ritem in so res igrali fantastično. Mislim, da so bili Italijani kar malo šokirani, ker so mislili, da bo zmaga dokaj gladka. Tiste sodniške napake so bile za Argentino potem res kritične. Že ena točka ti vzame koncentracije, tisti zalet in težko se je vrniti. V zadnjem nizu so se Argentinci vrnili po zaostanku 17:10 in poskrbeli za napeto končnico. So res kakovostna ekipa, na katero se moramo dobro pripraviti. Italija pa je zasedba, polna superzvezdnikov, ki igrajo v najboljših ligah na svetu. Toda videli smo, da imajo tudi svoje slabosti," je dodal popularni Vinko.

Proti Belgiji ni ujel pravega ritma, zato je svoje mesto na igrišču v drugem nizu prepustil Gregorju Ropretu. "Smo ekipa in ni pomembno, kdo je prvi ali drugi. Proti Belgiji se je lepo pokazalo, da je na takih turnirjih zelo pomembno, da imaš na vsakem položaju pokrite igralce. Tisti, ki so prišli s klopi, so preobrnili tekmo. Ropret je odigral fantastično, Šket je bil v napadu nezaustavljiv, podobno tudi Štern do poškodbe. To je velika stvar za Slovenijo, saj je ravno to v preteklosti zmanjkalo, zdaj pa imamo 14 praktično enakovrednih igralcev," se je Vinčić navezal na odlično pomoč s klopi ob zmagi nad Belgijo.

"Če smo pravi, lahko igramo z vsakim"
Ropret, ki je imel pred začetkom prvenstva nekaj težav s poškodbo, je v pripravljalnem obdobju veliko igral, ko je imel takrat s poškodbo težave Vinčić. Proti Belgiji je dobil pravo priložnost in jo odlično izkoristil: "Jasno je, da po nizu ali dveh, ko prideš v igro, ni najlažje, vendar sem se navadil, da je to moja naloga. Čakam na priložnost in ko jo dobim, skušam na igrišče prinesti čim več pozitivne energije, da nekako prebudim soigralce. Proti Belgiji nam je z nekaj menjavami uspela velika vrnitev. Upam, da bomo nadaljevali v takem ritmu in tudi, ko nekomu ne bo šlo, bo na klopi drug, ki bo izkoristil priložnost."

"Kar se tiče Argentine, moram reči, da smo bili na splošno malce presenečeni nad njihovo začetno postavo. Tudi pri njih ni nihče nezamenljiv. Videli smo, da so igrali brez prvega podajalca. Morda je drugi v tem trenutku boljši ali pa se bolje ujame z ekipo. Vemo, da so nevarni, imajo odlične napadalce, ki igrajo v najboljših ligah. Tako kot proti Belgiji lahko pričakujemo še eno težko tekmo. Moramo se predvsem posvetiti sami sebi. Če smo mi tisti pravi, borbeni, kot smo bili v zadnjih treh nizih proti Belgiji, potem lahko igramo z vsakim. Če bo tako celo prvenstvo, se za izid ne bojim," se je na naslednje nasprotnike navezal Ropret.

Ob tem je za konec še dodal: "Glede na to, da smo po prvih treh tekmah še neporaženi, moramo biti zadovoljni. Izgubili smo sicer eno točko, ampak na to ne moremo gledati kot na izgubljeno točko, bolj, da smo pridobili dve, saj smo bili že v skoraj izgubljenem položaju. Za zdaj gre vse po načrtu. Pred nami je zelo pomembna tekma z Argentino, ki bo verjetno odločala o drugem mestu v skupini. Če zmagamo, gremo res lahko popolnoma sproščeno na tekmo z Italijo, potem je pa res vse mogoče."

Ponedeljek ob 17.00:
BELGIJA - DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Ob 20.30:
ARGENTINA - SLOVENIJA

Torek ob 17.00:
JAPONSKA - ARGENTINA
Ob 21.15:
ITALIJA - SLOVENIJA

Lestvica:                           
ITALIJA             4  4 0  12:1  12
SLOVENIJA           3  3 0   9:4   8
BELGIJA             4  2 2   8:8   7
ARGENTINA           3  1 2   5:6   3
------------------------------------
JAPONSKA            4  1 3   5:9   3
DOMIN. REPUBLIKA    4  0 4   1:12  0


Iz Firenc

Urnaut: Minimalno popuščanje je takoj kaznovano
Odbojkarji po treh zmagah pričakujejo Argentince
Odbojkarji zdaj z mislijo na Argentino