Andrea Giani je slovenske odbojkarje popeljal do enajste zaporedne zmage v evropski ligi. Foto: odbojka.si
Andrea Giani je slovenske odbojkarje popeljal do enajste zaporedne zmage v evropski ligi. Foto: odbojka.si
Odbojkarji v finalu Evropske lige proti Makedoncem
Svetovna liga za odbojkarje oddaljena le še eno zmago

Svetovna liga je tako oddaljena le še eno zmago. Varovanci Andree Gianija (tekmo je začel s standardno postavo z Janom Kozamernikom, ki je na mestu blokerja dobil prednost pred Urošem Pavlovićem) so pred nekaj več kot tisoč gledalci nize dobili na 15, 21 in 21. Zlasti prvi niz je bil sijajen. Slovenci so bili izjemno motivirani, igrali so učinkovito v napadu (71-odstotna uspešnost) in z le štirimi lastnimi napakami. Pri servisu sta bila neusmiljena Dejan Vinčič in Mitja Gasparini.

Drugi niz je bil sicer bolj izenačen, Poljaki so vodili s 17:15. Slovenci so tekmecem poklonili deset točk, a vseeno po manj kot uri igri že vodili z 2:0. Tudi v tretjem nizu je imela Slovenija nenehno pobudo, izkoristila pa je drugo zaključno žogo za zmago s 3:0 v nizih.

Slovenci so v rednem delu evropske lige nanizali vseh deset zmag in tako nadaljujejo pohod. Prvi finale evropske lige jih seveda še ne bo zadovoljil - svojo misijo želijo končati v petek z zmago nad Makedonijo, ki bi pomenila preboj v svetovno ligo.


Andrea Giani, selektor Slovenije: "Vesel sem, fantje so odigrali odlično tekmo. Nekaj težav smo imeli le v drugem nizu, in sicer v protinapadih. Drugače pa smo imeli odličen napad po sprejemu, kar je bilo najpomembneje. Tudi zbranost je bila večji del na zelo visoki ravni. Servirali smo dobro, blok in obramba sta delovala, tako kot je treba, skratka, fantje si zaslužijo pohvale."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "Odlična partija. Vse je teklo, kot smo si želeli, razen drugega niza, v katerem nismo izkoristili vsaj šest, sedem idealnih priložnosti za zaključek protinapadov. Že pred tekmo smo vedeli, da bodo Poljaki veliko grešili, saj so mlada ekipa, vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, kar nam je tudi uspelo. Pri takih ekipah, kot so Poljaki, se lahko obrne v napačno smer, lahko se povsem razigrajo, zato moraš ostati miren in zbran. Še vedno mislim, da imamo prav povsod še veliko rezerve. Menim, da smo danes pokazali 60 odstotkov svojega znanja."

Evropska liga, zaključni turnir, Walbrzych
Polfinale:
SLOVENIJA - Poljska
3:0 (15, 21, 21)
Slovenija: Pajenk 10, Šket, Gasparini 7, Vinčić 2, Kozamernik 10, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 10, Čebulj 14, Pavlović.
Poljska: Dryja 2, Nowakowski 4, Kedzierski, Ferens, Boladz 4, Romac 6, Sliwka 7, Buchowski 6, Pajak 2, Grzechnik 2, Wojtaszek, Bednorz 3.

Estonija - MAKEDONIJA
0:3 (-23, -22, -22)

Finale bo v petek ob 20.00.

Odbojkarji v finalu Evropske lige proti Makedoncem
Svetovna liga za odbojkarje oddaljena le še eno zmago