Tine Urnaut lahko v nedeljo postane prvi Slovenec z naslovom evropskega prvaka. Foto: BoBo
Tine Urnaut lahko v nedeljo postane prvi Slovenec z naslovom evropskega prvaka. Foto: BoBo

V nedeljskem finalu bo igral še branilec naslova Zenit Kazan, ki je bil v prvem polfinalu s 3:1 boljši od Asseca Resovie Rzeszowa.

Kapetan slovenske reprezentance Urnaut je bil eden najzaslužnejših za več kot zanesljivo zmago trikratnega evropskega prvaka Trentina, Čebulj pa na nasprotni strani ni bil posebej razpoložen.

Drugi najučinkovitejši igralec svoje ekipe
Urnaut, ki lahko postane prvi Slovenec z naslovom evropskega prvaka, je tekmo začel z nekaj napakami, a se je v nadaljevanju prebudil, pokazal dobro predstavo in ekipo zanesljivo vodil do uspeha. Aktualni italijanski prvaki, ki so Čebuljevo ekipo v četrtem medsebojnem obračunu letos premagali že tretjič, so dobro unovčili svoje dobre stvari, predvsem blok, ki je bil spet vrhunski. Zaostajali so samo na samem začetku tekme (0:4, 3:8), nato pa zagospodarili na igrišču in tekmece popolnoma nadigrali.

Grški reprezentančni korektor Mitar Đurić je dosegel 15 točk, Urnaut pa je bil z osmimi drugi najučinkovitejši igralec svoje ekipe. Imel je 50-odstoten sprejem, 37-odstoten napad, dosegel je tudi blok, čeprav mu ga uradna statistika ni pripisala.

Štiri točke Čebulja
Čebulj je za Civitanovo, ki se je nekdaj imenovala Macerata, tekmo začel, trener ga je nato zamenjal, a se je hitro vrnil na teren. Izgubil pa se je v sivini svoje ekipe, dosegel je štiri točke. Več od njega sta jih dosegla le Osmany Juantorena in Alessandro Fei, ki je v drugem nizu zamenjal nerazpoloženega korektorja Ivana Miljkovića. Prvi je zbral deset, drugi pa osem točk.

V finalu najmočnejšega evropskega tekmovanja sta do zdaj od Slovencev igrala le Jasmin Čuturić in Gregor Jerončič. V sezoni 1999/2000 sta v dresu Friedrichshafna v finalu izgubila proti Sisleyju iz Trevisa z 1:3.
Sklepni turnir, Krakov

Polfinale:
ZENIT KAZAN - Asseco Resovia Rzeszow
3:1 (-22, 24, 18, 21)

TRENTINO DIATEC - Cucine Lube Civitanova
3:0 (19, 20, 18)
Urnaut 8; Čebulj 4.

Tekma za 3. mesto (14.45) in finale (18.00) bosta v nedeljo.