Veselje odbojkaric Calcita po drugi finalni zmagi. Foto: Aleš Fevžer
Veselje odbojkaric Calcita po drugi finalni zmagi. Foto: Aleš Fevžer
Kamničanke zanesljivo dobile 3. tekmo finala

Odbojkarice Calcita Volleyballa so v tretji tekmi finala državnega prvenstva doma premagale Novo KBM Branik s 3:0 (19, 14, 22) in v finalni seriji povedle z 2:1 v zmagah.

Kamničanke so bile v nasprotju z drugo tekmo zelo zanesljive, medtem ko gostje niso ponovile igre iz Maribora, tekmicam so grozile le v zadnjem nizu.

Četrta, v primeru zmage Kamničank tudi zadnja tekma, bo v četrtek, 25. aprila v Mariboru.

Najučinkovitejša Ana Starčević
Kamniške odbojkarice so le še zmago oddaljene od drugega naslova državnih prvakinj. V tretji tekmi so pokazale mnogo boljšo igro kot v drugi, Mariborčanke pa so bile slabše kot na domačem igrišču, tako da so tokrat izkušnje premagale mladost. Domače so predvsem mnogo boljše sprejemale, to so jim s slabšimi servisi omogočile tudi tekmice, ki povrhu niso bile najboljše niti v napadu niti v bloku. Izkušene Gorenjke, pri katerih je bila spet najučinkovitejša Hrvatica Ana Starčević, so bile tokrat boljše v vseh elementih.

Odločilna prednost pred tehničnim odmorom
Kamničanke so očitno dobro analizirale drugo tekmo v Mariboru, v kateri so imele obilo težav, predvsem s sprejemom. Tokrat so bile v tem elementu od samega začetka zanesljive, kar jim je ponujalo tudi večje možnosti v napadu. Lahko so več igrale na prvi tempo, kar je dobro izkoriščala predvsem Mariborčanka v kamniški vrsti Maja Guštin, ki je prav vseh šest točk v prvem nizu dosegla s tovrstnim napadom. Ker je bila spet razpoložena tudi Ana Starčević, gostiteljice niso imele prav nobenih težav, da so povedle z 1:0. Odločilno prednost so si priigrale po prvem tehničnem odmoru, ko so ušle za štiri točke na 13:9, prednosti pa kljub dobri igri Ize Mlakar, ki je po začetnih napakah nizala točke, niso zapravile.

Kamničanke zanesljivo dobile drugi niz
Na začetku drugega niza so varovanke Olega Gorbačova povedle s 6:1, videti je bilo, da bodo tokrat igralke Nove KBM Branika tiste, ki bodo v drugem nizu osvojile majhno število točk (Kamničanke so jih v Mariboru le osem). Varovanke Bruna Najdiča so se sicer nato še približale na točko zaostanka (7:8), toda sledil je nov nalet Kamničank, ki so z odlično igro le še večale prednost, tako da so zanesljivo dobile tudi drugi niz, v katerem se je videlo, da gostje niso sproščene, kot da ne bi bile prepričane v svoje sposobnosti.

Štajerke grizle do konca
Ob koncu drugega niza so Štajerke vendarle pokazale znake izboljšave svoje igre in ko so na začetku tretjega celo povedle, so mnogi pomislili, da bi se utegnila ponoviti tekma v Mariboru, ko so Kamničanke po zaostanku izenačile ter v "tie breaku" že zanesljivo vodile. Toda obratna slika se ni ponovila, domače so spet povedle, po servisu "džokerja s klopi" tudi 17:13. Vendar tekmice se niso dale. Nekajkrat so se približale na točko zaostanka, nazadnje na 22:23, toda najprej napaka Mlakarjeve v protinapadu, nato pa še blok Guštinove sta Gorenjkam dokončno omogočila veselje.


Izjave po tekmi:
Ana Starčević,
igralka Calcita Volleyballa: "Za nas je zelo pomembno, da smo na tej tekmi zmagale. Ne samo zaradi zmage same, kajti finale se tako ali tako igra na tri dobljene tekme, pač pa zato, ker smo po slabi tekmi v Mariboru spet pridobile na samozavesti. Tudi zato je bilo pomembno, da smo tekmo odigrale dobro, najbolje v tej finalni seriji. Mislim, da smo danes vse igralke prikazale dobro igro, uspelo se nam je zbrati in tekmo oddelati na najboljši možni način."

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: "V letu 2013 je bila to naša najslabša tekma. Naredili smo ogromno lastnih napak, tako da moramo kritiko sprejeti nase in se vprašati, kaj smo tako slabega naredili v zadnjih treh dneh. Namesto da bi mi bili v psihološki prednosti po zmagi v Mariboru, se to ni zgodilo. Očitno smo mislili, da bo proti Kamničankam že dovolj, če bomo stopili na igrišče. Najbolj pomembno bo, da pozabimo na te tri tekme in se korektno vprašamo, vsak zase, kaj smo slabega naredili, s kakšno glavo smo prišli v Kamnik in če si bomo na to vprašanje dali korekten odgovor, potem v četrtek lahko zmagamo, če pa si bomo na to vprašanje odgovorili lažno, potem se bojim, da bo prvenstva konec."

Finale, tretja tekma:
CALCIT VOLLEYBALL - NOVA KBM BRANIK
3:0 (19, 14, 22) 2:1

Calcit Volleyball:
Guštin 16, Turnšek 6, Kramolc 6, Lenarčič 3, Starčević 16, Hribar 1, Strel Kosmač 7.

Nova KBM Branik:
Mlakar 14, Blagne 7, Kučej 3, Kaučič 2, Andreyko 5, Hutinski 7.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.

Kamničanke zanesljivo dobile 3. tekmo finala