Mitja Gasparini je bil z 12 točkami najučinkovitejši slovenski odbojkar. Foto: EPA
Mitja Gasparini je bil z 12 točkami najučinkovitejši slovenski odbojkar. Foto: EPA
Alen Pajenk
Alen Pajenk je poskrbel, da so Slovenci v drugem nizu ujeli Špance (19:19). Foto: MMC RTV SLO
Odbojka
Zmago Bolgarije nad Srbi je v izjemnem vzdušjo pospremilo kar 13 tisoč gledalcev. Foto: Ervin Čurlič
Odbojkarji klonili še pred Španci

Slovenski odbojkarji so izgubili še drugo tekmo kvalifikacijskega turnirja za OI v Sofiji. Po torkovem porazu z Bolgari je sledila še ničla proti Španiji (0:3).

Španci so bili precej boljši tekmec, prvi in tretji niz so zlahka dobili, nekoliko bolj so se morali potruditi v drugem nizu, ko sta z nizom odličnih udarcev zapretila Alen Pajenk in Tine Urnaut, a je bilo to na koncu premalo. Slovenska reprezentanca ne bo potovala v London, v petek pa jih čaka še tekma s Srbi.

Španci v prvem nizu razred zase
Tekmo sta obe ekipi začeli dobro, Slovenci so obdržali stik z nasprotnikom do 4:4, nato pa so Španci pritisnili na plin in zaigrali precej bolje. Igrali so hitro, čvrsto, dobro pa so postavljali tudi bloke. Varovanci Veselina Vukovića so storili ogromno napak v napadalnih akcijah, dogajale so se napake tudi pri začetnem udarcu. Španci so povedli že za sedem točk (16:21), Slovenci so lovili priključek, a neuspešno. Na mreži so bili evropski prvaki iz leta 2007 odlični in so prvi niz tudi dobili s 17:25.

Izjemni niz Pajenka ni bil dovolj
Drugi niz so Slovenci začeli precej bolje, dosegli so štiri zaporedne točke, odlično so postavljali bloke, povedli so že za pet točk (7:2). Nato se je vse ustavilo, Španci so zlahka ujeli priključek (9:9), nato pa hitro povedli za +4 (12:16). Slovence je v igro vrnil izjemni Pajenk, ki je v pravem trenutku nanizal tri izjemne začetne udarce, izid izenačil na 19, a je žarek upanja zasijal le za trenutek. Španci so si priigrali štiri zaključne udarce za zmago v drugem nizu, po napaki Urnauta pri začetnem udarcu so izkoristili zadnjega (23:25).

Tretji niz je bil le še formalnost. Španci so se odlično branili, nadaljevali so prevlado na igrišču, izkoriščali so napake nasprotnika in niz gladko dobili z 18:25. Dvoboj je trajal uro in pol.


Izjave po tekmi

Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Težko je kaj pametnega povedati in biti objektiven. To je bila najslabša tekma, odkar vodim reprezentanco. Bila je tekma brez žara, volje, borbe, ideje, z neprepričljivimi elementi. Španci so si očitno bolj želeli zmagati, predvsem so bili odlični v obrambi. Razen korektnega sprejema in nekaj kratkih obdobij dobre igre pa nisem videl ničesar, kar bi me razveselilo. Nismo imeli niti enega protinapada, s takšno realizacijo nismo mogli doseči več. Dejstvo je, da nismo popolni, da zamenjave niso niti blizu. Pred tekmo nisem videl, da bi nam manjkalo motivacije, a na tekmi se je izkazalo drugače."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "Še en boleč poraz, še ena slaba predstava. Včeraj smo bili vsaj borbeni in bili zaradi bolgarske slabe igre blizu tekmecem. Danes so Španci odigrali svojo igro, mi pa nismo prestavili v eno predstavo višje, pokazali smo slabo igro. Ne bi znal povedati, kje je problem. Vsak, ki je igral, bi bil lahko za odtenek boljši, te majhne razlike med posamezniki pa so ekipno gledano naredile veliko razlike. Mislim, da smo preveč nervozni, pa tudi prehitro se predamo. Skratka, imamo veliko težav."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "Nismo pravi. Dva taka poraza s 3:0, z Bolgari, ki v zadnjem času ne igrajo dobro, in Španci, ki so na naši ravni, se ne bi smela zgoditi. Ne vem, zakaj se nam to dogaja, zdaj bi že morali uresničiti napovedi in nekaj pokazati, a tu nam spet ni uspelo. Res je, da smo bili oslabljeni, a to ne bi smel biti izgovor. Tudi taki bi morali pokazati več, to enostavno ni bila prava Slovenija. Na pripravah je bilo vse idilično, odigrali smo nekaj odličnih pripravljalnih tekem, tukaj pa smo povsem odpovedali."

Andrej Flajs, sprejemalec Slovenije: "Če je to realnost, me je strah. Če je, se nam ne obeta nič dobrega. Nimamo odločnosti, prednosti ne znamo zadržati zmanjka nam natančnosti protinapadov, s katerimi so nas danes Španci povsem nadigrali. Z izgovori o sestavi ekipe ne bomo daleč prišli, tisti, ki smo tu, bi morali pokazati več. Španci so bili disciplinirani in agresivni, proti taki reprezentanci ni sramotno izgubiti, a z nekoliko drugačno igro. V dveh dnevih se mora nekaj spremeniti, da bomo vsaj Srbiji bolj enakovredni in da ne bomo domov odšli brez dobljenega niza."

Kvalifikacijski turnir za nastop na OI, druga tekma:

SLOVENIJA - ŠPANIJA
0:3 (-17, -23, -18)
Gasparini 12, Pajenk 11, Urnaut in Flajs po 7, Čebulj 2, Vidič in Vinčić po 1; Perez 16, Fernandez 13, Sevillano 10, Noda 7, Sugranes 6, Hernan 2, Delgado in Altayo po 1.

SRBIJA - BOLGARIJA
0:3 (-22, -16, -23)

Četrtek ob 16.30:
ŠPANIJA - SRBIJA

Petek ob 13.30 (TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA - SRBIJA

Ob 19.45:
ŠPANIJA - BOLGARIJA

Skupina 2, danes ob 13.00:
FINSKA - NEMČIJA

Četrtek ob 13.30:
SLOVAŠKA - FINSKA

Ob 19.45:
ITALIJA - NEMČIJA

Petek ob 16.30:
SLOVAŠKA - ITALIJA

V polfinale napredujeta po dve ekipi iz vsake skupine, na OI pa potuje zmagovalec turnirja.

Odbojkarji klonili še pred Španci