Slovenija je naredila velik k korak k drugemu mestu v skupini. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija je naredila velik k korak k drugemu mestu v skupini. Foto: Aleš Fevžer
Tine Urnaut
Tine Urnaut je bil z 19 točkami najučinkovitejši pri Sloveniji. Foto: Aleš Fevžer
Mitja Gasparini
S 17 doseženimi točkami se je izkazal tudi Mitja Gasparini. Foto: Aleš Fevžer
Luka Slabe
Vrsta Luke Slabeta se bo v soboto pomerila z Makedonijo, v nedeljo pa z Latvijo. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska odbojkarska reprezentanca
Slovenija je naredila izjemen preobrat in zmagala po zaostanku z 2:0. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci presenetili Poljsko
Poljska klonila v Stožicah

Poljska je naslednja velesila, ki jo je Slovenija uspela premagati. Poljaki so pred osmimi leti na svetovnem prvenstvu zasedli drugo mesto. Letos bodo avgusta gostili najboljše reprezentance sveta, na evropskem prvenstvu pred tremi leti v Avstriji in na Češkem so bili tretji, dve leti prej v Turčiji pa so celo postali evropski prvaki. Slovenija je nastopila močno oslabljena, saj je manjkal tudi Alen Pajenk.

Poljaki dobili prva dva niza
V igri slovenske izbrane vrste v prvem nizu ni bilo prave zbranosti ne na sprejemu ne na bloku. Fabian Drzyzga je lepo razigral soigralce, čeprav so se gostitelji Poljakom dvakrat približali na tri točke zaostanka, zadnjič pri izidu 19:22, so gostje izkoristili že prvo zaključno žogo. Drugi niz je Slovenija začela veliko bolj odločno. Z dvojnim blokom Tineta Urnauta in Danijela Koncilje je Slovenija pobegnila že za sedem točk (15:8), toda po drugem tehničnem odmoru so Poljaki na servis Bartosza Kureka dosegli kar šest točk zapored. Na 21. točki so izid izenačili. Nato pa so gostje prišli do prve zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Prve niso izkoristili, zato pa je drugo Kurek.

Slovenci so v tretjem nizu izenačili na 18. točki ter povedli z 22:21. Po nekaj težavah so le prišli do dveh zaključnih žog, a ju niso izkoristili. Ob drugi je Urnaut naredil prestop, vendar je nato slovenski kapetan svojo napako popravil in izkoristil četrto zaključno žogo. Na krilih zmage v tretjem nizu so gostitelji začeli četrtega in povedli s 4:1. Vmes so vodili tudi za štiri, a na 19. točki je sledilo novo izenačenje. Poljaki so nato povedli z 22:20, toda Slovenija je na servis Gregorja Ropreta dosegla štiri točke zapored. Poljaki so ubranili dve zaključni žogi, ne pa tudi tretje.

Čebulj priigral odločilno točko
O zmagovalcu maratonskega dvoboja, ki je trajal krepko čez dve uri in pol, je tako odločal "tie-break". Slovenci so z dvema točkama naskoka odšli na menjavo strani, z asom Urnauta pa so bili blizu zmage proti Poljski (11:8). Poljaki so še rešili tri zaključne žoge, ne pa tudi četrte, ki jo je uspešno zaključil Klemen Čebulj.

Poljska si je sicer že na prvem turnirju v Vroclavu priigrala prednost in si praktično zagotovila prvo mesto v skupini. Za Slovence pa zmaga pomeni velik korak k drugemu mestu in dodatnim kvalifikacijam, v katerih bo tekmec Portugalska ali Finska.

Verjeli, da se lahko vrnejo
"Po porazu v Vroclavu, ko so nas premagali s 3:1, nam je v ustih ostalo nekaj grenkobe, ker nismo izkoristili priložnosti, ki so se nam ponudile. Danes smo bili ves čas mirni, potrpežljivi tudi v najtežjih trenutkih in tudi v četrtem nizu smo se po zaostanku vrnili v igro. Moram pohvaliti svojo ekipo, da smo zelo pametno in na visoki ravni odigrali celotno tekmo. V preteklosti smo že igrali dobro proti tako dobrim reprezentancam kot je Poljska, vendar nismo naredili tistega preskoka, ki smo ga naredili danes,"
je po tekmi povedal Urnaut, Gasparini pa je dodal: "Če izgubljaš proti Poljski z 0:2 in si v obeh nizih blizu, še ni razlog, da bi ti padla motivacija. Bili smo prepričani, da se še lahko vrnemo v igro, kar nam je tudi uspelo. V Stožicah še nismo izgubili in verjamem, da bo tako tudi po koncu turnirja, saj se zavedamo, da današnje zmage ne smemo zapraviti z morebitnim porazom proti Makedoniji in Latviji. Drugo mesto s tema dvema točkama še ni zagotovljeno."

Čehinje premočne za Slovenke
Ženska reprezentanca je s porazom začela kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu. V prvi tekmi turnirja v Španiji jo je s 3:1 (14, 11, -22, 19)) premagala Češka. Izbrankam Bruna Najdiča v prvih dveh nizih ni uspevalo prav ničesar, posebej razpoložene igralke niso imele, na drugi strani pa so bile Čehinje zanesljive, predvsem je bila razpoložena njihova korektorka Aneta Havličkova. A Slovenke so se v tretjem nizu vendarle zbudile, zaigrale boljše in znižale zaostanek. Tudi v četrtem so večji del vodile, na koncu pa jim je zmanjkalo moči in zbranosti, tako da presenečenja ni bilo. Drugi turnir bo konec naslednjega tedna v Plznu.

"Izgubili smo proti izredno močni reprezentanci, v njihovo kakovost smo se lahko prepričali že v nekaterih evropskih klubskih tekmah. Ne vem sicer, če je to dobra tolažba. V tekmo smo vstopili preveč boječe, bilo je preveč spoštovanja tekmic. V prvih dveh nizih nam ni uspevalo nič, rabili smo dva niza, da smo začeli igrati. Vesel pa sem, da smo se dvignili, pokazali, da lahko igramo tudi proti tako kakovostnemu tekmecu. In to zelo dobro. Vseeno pa me nekoliko skrbi slab začetek, čeprav punce tudi razumem. Ni enostavno priti na igrišče in igrati proti kakovostnejšemu tekmecu, zato je trema nekaj običajnega. Toda znebile so se je, tako da smo lahko v tretjem in četrtem nizu igrali z maksimalnim tveganjem, žal se nam v četrtem na koncu to ni obrestovalo. Toda predvsem zaradi tekmic, ki so v teh trenutkih igrale neverjetno obrambo. Svojim igralkam nimam česa očitati, saj so povsem izpolnjevale moja navodila, videlo se je, da smo se taktično dobro pripravili. Zdaj se bomo še za Španke, ki niso tako kakovostne, še prej pa bomo morali pozabiti na današnjo tekmo," je po tekmi povedal selektor Najdič.


Kvalifikacije za EP (M), Ljubljana:
SLOVENIJA - POLJSKA
3:2 (-20, -24, 25, 24, 11)

Slovenija: Šket, Gasparini 17, Plot, Vinčić, Mijatovič, Koncilja 10, Urnaut 19, Pokeršnik 2, Ropret 4, Kovačič, Čebulj 13, Pavlovič 7.
Poljska: Nowakowski 11, Winiarski 11, Zagumny 2, Kurek 23, Klos 8, Bociek 1, Wlazly 19, Drzyzga 1, Ruciak, Zatorski, Mozdzonek, Mika.

LATVIJA - MAKEDONIJA
0:3 (-29, -19, -17)

Sobota ob 16.00:
SLOVENIJA - MAKEDONIJA (TVS 2/MMC)

Ob 19.00:
POLJSKA - LATVIJA

Nedelja ob 16.00:
MAKEDONIJA - POLJSKA

Ob 19.00:
SLOVENIJA - LATVIJA (prenos TVS 2/MMC)

Vrstni red: Poljska 10, Slovenija 6, Latvija in Makedonija po 4 točke.


Kvalifikacije za EP (Ž), Colsada (Špa):
SLOVENIJA - ČEŠKA
1:3 (-14, -11, 22, -19)
Recek 12, Potokar 9, Kaučič in Hutinski po 6; Havličkova 27, Havelkova 17.

ŠPANIJA - ČRNA GORA
1:3 (-19, -22, 18, -18)

Sobota ob 15.00:
ČEŠKA - ČRNA GORA

Ob 17.30:
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Nedelja ob 15.00:
SLOVENIJA - ČRNA GORA

Ob 17.30:
ČEŠKA - ŠPANIJA

Slovenci presenetili Poljsko
Poljska klonila v Stožicah