Kapetan Tine Urnaut je odigral zelo solidno, po točkah je bil drugi najboljši. Foto: EPA
Kapetan Tine Urnaut je odigral zelo solidno, po točkah je bil drugi najboljši. Foto: EPA
Slovenske odbojkarice
Slovenkam trenutno ne kaže najbolje. Foto: EPA
Slovenke brez možnosti v Lukni

Varovancem Veselina Vukovića se niti ni pretirano poznala odsotnost številnih reprezentantov, zadnji se jim je na seznamu poškodovanih pridružil še organizator igre Dejan Vinčić. V prvih dveh nizih je praktično škripalo pri vseh elementih in kakšna boljša ekipa bi to znala bolje izkoristiti, kot so to z le enim dobljenim nizom storili Švedi. Toda na koncu zmagi nihče ne gleda v zobe, tudi zato ker so bili Slovenci v zadnjih dveh nizih odlični. Takšni bodo morali biti tudi proti Nemčiji in Ukrajini, če želijo še četrtič na evropsko prvenstvo. Tja neposredno vodi le prvo mesto po obeh turnirjih (drugi bo v Mariboru), drugo pa vsaj v dodatne kvalifikacije.

Gasparini in Urnaut blestela od začetka
Slovenska začetna postava si je privoščila preveč napak. Kot da fantje ne bi vzeli resno opozorila selektorja Vukovića, da se Skandinavcev ne sme podcenjevati, so tekmecem omogočali, da držijo korak, tik pred tehničnim odmorom pa jim tudi dovolili, da povedejo s 16:14. Švedi so vodili tudi z 21:20, toda nato sta po menjavi Klemen Čebulj - Jan Planinc na igrišče stopila Mitja Gasparini in Tine Urnaut ter priborila odločilne točke za vodstvo z 1:0.

Fantastični Nilsson izenačil izid
Začetek drugega niza je bil v znamenju Planinca, ki je nanizal tri zaporedne točke (tudi prvi as na tekmi), toda obramba njegovih napadalnih akcij ni oplemenitila, tako da so bili Švedi na krilih odličnega, 206 centimetrov visokega Marcusa Nilssona spet enakovredni. Slovenci so povedli z 9:6, toda blok Planincu je ustavil njihov nalet. Neustavljivi Nilsson je poskrbel za 18:16, nato pa dosegel točko še za 21:18 in izenačil na 1:1.

Brez možnosti proti razigranim Slovencem
Gasparini je s servisi in napadalnimi akcijami na začetku tretjega niza hitro prevesil tehtnico na slovensko stran, Slovenci pa so bili razigrani tudi v četrtem nizu, ki je bil pri izidu 20:12 odločen.

Vuković: Tekma, kot sem jo pričakoval
Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Tekma je bila povsem taka, kot sem jo pričakoval. Na začetku turnirjev je malo treme, nervoze, negotovosti in razmišljanja o naslednjih tekmecih, tako je bilo tudi tokrat. Vse to je v kombinaciji s slabim servisom pripomoglo, da smo imeli v prvih dveh nizih težave. Storili smo preveč napak, kar je tudi posledica, da smo se morali po poškodbi Dejana Vinčića adaptirati na nekoliko drugačno igro, kot smo jo pripravljali. Tako kot smo igrali v drugih dveh nizih, moramo ves čas in upam, da bomo."

Slovenke brez možnosti v Lukni
Slovenske odbojkarice proti Franciji v mariborski Lukni niso imele možnosti, bilo je 0:3. Pomlajena domača vrsta je še največ točk dosegla v zadnjem nizu, ki se je končal na 21. Pri Slovenkah je največ točk dosegla Anja Zdovc (15). Slovenke bodo v soboto ob 17. uri igrale s Črno goro, v nedeljo pa ob isti uri še z Belgijo.

Kvalifikacije za EP (M), skupina E, Harkov
1. KROG
SLOVENIJA - ŠVEDSKA
3:1 (23, -23, 10, 21)
Gasparini 25, Urnaut 19, Pajenk 10, Planinc 9, Satler 6, Vidič 5, Čebulj 2; M. Nilsson 23.

NEMČIJA - UKRAJINA
3:1 (22, -22, 24, 22).

2. KROG
Sobota ob 16.00: SLOVENIJA - NEMČIJA
Ob 18.30: ŠVEDSKA - UKRAJINA

3. KROG
Nedelja ob 16.00: NEMČIJA - ŠVEDSKA
Ob 18.30: UKRAJINA - SLOVENIJA

Prvenstvo bo potekalo med 20. in 29. septembrom 2013 na Danskem in Poljskem. Zmagovalec dveh turnirjev se uvrsti na EP, poraženec pa v dodatne kvalifikacije.

Kvalifikacije za EP (Ž), skupina E, Maribor
1. KROG
SLOVENIJA - FRANCIJA
0:3 (-17, -20, -21)

ČRNA GORA - BELGIJA
0:3 (-13, -14, -11)

2. KROG
Sobota ob 17.00:
SLOVENIJA - ČRNA GORA
Ob 20.00: BELGIJA - FRANCIJA

3. KROG
Nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA - BELGIJA
Ob 20.00: ČRNA GORA - FRANCIJA

Prvenstvo bo leta 2013 v Nemčiji in Švici.

Slovenke brez možnosti v Lukni