Korektor Mitja Gasparini, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral za Korean Air Jumbos iz Inčeona, je prispeval 16 točk in pustil povsem drugačen vtis kot na petkovi tekmi proti Finski, ko je bil neprepoznaven. Foto: worldleague.2017.fivb.com
Korektor Mitja Gasparini, ki bo tudi v prihodnji sezoni igral za Korean Air Jumbos iz Inčeona, je prispeval 16 točk in pustil povsem drugačen vtis kot na petkovi tekmi proti Finski, ko je bil neprepoznaven. Foto: worldleague.2017.fivb.com
Dejan Vinčič
Slovenija je s 3:1 premagala Južno Korejo, v nedeljo pa jo čaka še obračun s Češko. Foto: odbojka.si

Bučno vzdušje je bilo v Jangčung Areni (4.150 gledalcev), zlasti razburljivo pa je bilo v četrtem nizu. Južna Koreja, zelo borbena v polju, je s štirimi zaporednimi točkami povedla z 20:17. A Slovenija je z odlično igro v bloku pravočasno postavila stvari na svoje mesto, Gregor Ropret in Sašo Štalekar sta z uspešnim blokom Sloveniji priborila prednost z 21:22 in pot do zmage je bila odprta.

Slovenija prevladovala v bloku
V udarni postavi so bili Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Mitja Gasparini in prosti igralec Jani Kovačič. Če je bil selektor Slobodan Kovač v petek jezen zaradi predstave svojih varovancev proti Finski, je bil tokrat veliko bolj zadovoljen. Slovenija je prevladovala predvsem v bloku, saj je v tem elementu igre dosegla 21 točk (Alen Pajenk 6, Klemen Čebulj 5), domačini le sedem.

Velik preobrat v prvem nizu
V prvem nizu so Korejci povedli že s 14:8 in bili ob drugem tehničnem odmoru še vedno v prednosti petih točk, a so Slovenci vseeno dobili niz (23:25). V drugem nizu je bil izid zadnjič izenačen pri 19:19, v nadaljevanju so bili bolj zbrani Korejci. Tretji niz je minil v prevladi slovenskih odbojkarjev, ki so zmanjšali število lastnih napak in pobegnili za deset točk (14:4).

Urnaut prispeval 23 točk
Dvoboj, ki je trajal dve uri in šest minut, je bil sicer precej izenačen, razen seveda v tretjem nizu, ki ga je Slovenija dobila na 14. S 23 točkami je bil najučinkovitejši igralec kapetan Tine Urnaut, Mitja Gasparini, ki igra za južnokorejski klub Korean Air Jumbos, pa je k zmagi prispeval 16 točk.

V nedeljo Slovenijo čaka še obračun s Češko, ki je s 3:1 premagala Finsko.


Mitja Gasparini: "V naši igri je še kar nekaj stvari, ki jih bo treba popraviti. Mislim, da so še vedno posledica neuigranosti, zadnja dva tedna treniramo na tekmah, saj časa na treningih ni. Prepričan sem, da bomo tudi to popravili, a moramo biti potrpežljivi."

Jani Kovačič: "V vseh nizih smo zelo nihali, a smo imeli srečo, da smo dobro servirali in odigrali dobro v končnicah. Slabo smo začenjali nize, slabo smo tudi sprejemali in se nismo prilagodili na dolge servise njihovih blokerjev. Tudi v bloku in obrambi nismo dobro začeli, manjkala nam je agresivnost. V nadaljevanju smo potem igrali vse bolje in lovili tekmece. Bomo morali pa odpraviti ta nihanja in zmanjšati število napak."

Alen Pajenk: "Začeli smo v krču, saj smo vedeli, da so Korejci močna ekipa. Vzdušje v dvorani je bilo izjemno, na roko nam niso šli niti domači linijski sodniki, a to smo vedeli že pred tekmo. Proti sredini prvega niza smo ujeli ritem, nadoknadili ogromen zaostanek in si dokazali, da tudi če toliko zaostajamo, lahko ulovimo tekmeca. Treba je le vztrajati in vsako točko igrati do konca."

Selektor Slobodan Kovač: "Mislim, da smo prvič prikazali odbojko, ki jo želim videti pri slovenski reprezentanci. Zelo dobro smo servirali, nabrali kar 22 blokov. Pomembna je bila tudi disciplina v igri. Na začetku tekme nam je spet manjkalo zbranosti, ampak kljub velikemu vodstvu tekmecev smo uspeli izničiti razliko in priti do zelo pozitivnega rezultata. Na trenutke imamo dober blok, a obramba ne funkcionira. Če uspemo braniti, nimamo dobrega protinapada. Ves čas nam manjka celota. Ampak vseeno - danes sem lahko zadovoljen."


Svetovna liga, drugi razred, skupina 2
JUŽNA KOREJA - SLOVENIJA
1:3 (-23, 23, -14, -23)

Slovenija: Štern, Pajenk 15, Kozamernik 4, Šket, Gasparini 16, Kök, Vinčić 3, Štalekar 2, Koncilja, Kovačič, Toman, Ropret 2, Urnaut 23, Čebulj 14.

ČEŠKA - FINSKA
3:1 (-16, 23, 22, 16)