Martina Ratej je eden glavnih slovenskih atletskih upov v Londonu. Foto: EPA
Martina Ratej je eden glavnih slovenskih atletskih upov v Londonu. Foto: EPA
Martina Ratej
Na svetovnem prvenstvu lani v Daeguju je končala na sedmem mestu. Foto: Reuters
Barbora Špotakova, Marija Abakumova in Sunette Viljoen
Svetovna rekorderka Barbora Špotakova, svetovna prvakinja Marija Abakumova in najboljša v letošnji sezoni Sunette Viljoen so glavne favoritinje za olimpijska odličja v Londonu. Foto: EPA

Na Finskem je v kvalifikacijah vrgla le 51,69 m, kar je zadostovalo za skromno 21. mesto. V letošnji sezoni je v na zimskem mitingu v metih v Domžalah vrgla že 65,24 metra, kar bi na evropskem prvenstvu zadostovalo za srebrno medaljo. Tudi na olimpijskih igrah bi se z metom okoli 65 metrov uvrstila blizu dobitnic medalj.

Na zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu je Ratejeva izpadla že v kvalifikacijah (55,30 m), leto zatem je bila na SP-ju v Berlinu v finalu na 11. mestu. Julija 2010 je na evropskem prvenstvu v Barceloni končala na 7. mestu (60,99 m), lani pa je na svetovnem prvenstvu v Daeguju prav tako zasedla 7. mesto (61,65 m).

Najboljši letošnji izid na svetu ima Južnoafričanka Sunette Viljoen, ki je v New Yorku 9. junija kopje vrgla 69,35 metra. Boljše izide od Ratejeve imajo letos še Čehinja Barbora Špotakova (68,73 m), Nemka Christina Obergföll (67,04 m), Rusinja Marija Abakumova (66,86 m) in evropska prvakinja Vera Rebrik (66,86 m) iz Ukrajine.

Kvalifikacije v metu kopja na olimpijskih igrah bodo v torek, 7. avgusta, ob 11.00, finale pa bo dva dni pozneje v večernem sporedu.


Na evropskem prvenstvu ste zelo zaostali za pričakovanji. Kako zdaj gledate na ta ponesrečen nastop?
Moj dosežek v Helsinkih ni odraz realnega stanja, pripravljena sem precej bolje, kar sem dokazala tudi na mitingu v Novem mestu. Potujem optimistično na olimpijske igre, saj se zavedam, da se lahko brez težav prebijem skozi kvalifikacije, v finalu pa nato napadem visoko uvrstitev. Tekma v Helsinkih je prišla ob nepravem času. Bolje je odpovedati na evropskem prvenstvu kot pa na olimpijskih igrah.

Z vašim najboljšim izidom letos 65,24 metra bi na EP-ju osvojili celo medaljo.
Prav gotovo, to sem tudi načrtovala. Hotela sem se približati medalji, a se mi ni izšlo.

Vam je bilo težko spremljati finale v metu kopja?
Zagotovo. Še danes vidim priložnost, ki je splavala po vodi, a to se v našem športu večkrat zgodi. Zanimivo bo tudi v Londonu, saj bodo vremenske razmere zelo različne. V Helsinkih je bilo dobra šola, treba se je ogreti za hladno vreme.

Glavni favoritinji za zlato v Londonu Marija Abakumova in Barbora Špotakova sta izpustili EP. Vse moči usmerjata k olimpijskim igram, kjer ju zanima le zlato.
Verjetno sta se zavedali, da so v Helsinkih neugodne vremenske razmere in sta se raje povsem posvetili pripravam na olimpijske igre. Na Finskem je bila zbrana vsa konkurenca razen treh metalk. Najboljše metalke so Evropejke.

Slovenski atleti so razočarali na evropskem prvenstvu, pritisk bo v Londonu še večji. Od vas se veliko pričakuje, saj ste že nastopili na finalih velikih tekmovanj.
Mislim, da bomo nastopili precej bolje kot v Helsinkih, kjer celi ekipi ni šlo. Pričakujem finale, saj sem zelo dobro pripravljena.

Kakšni so vaši načrti do kvalifikacijskega nastopa v Londonu, ki vas čaka 7. avgusta?
Do začetka olimpijskih iger ne bom nastopila na nobenem mitingu, vse misli imam usmerjene proti Londonu. Zadnjič sem nastopila na državnem prvenstvu v Kopru 8. julija. Šele po koncu iger bom nastopila na mitingih.