Jamajčani so poskrbeli za izjemen zaključek odličnih atletskih tekmovanj na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Jamajčani so poskrbeli za izjemen zaključek odličnih atletskih tekmovanj na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Usain Bolt
Usain Bolt London zapušča s tremi zlatimi kolajnami. Foto: Reuters
Ameriške tekačice so v štafeti 4x400 m potrdile primat na kratkih progah. Foto: EPA
Allyson Felix
Allyson Felix, ki je tekla kot druga, je na igrah osvojila tri zlate kolajne. Slavila je na 200 m in v obeh štafetnih preizkušnjah. Foto: Reuters
Mohamed Farah
Mohamed Farah je še enkrat dokazal svojo moč v zaključku teka. Foto: Reuters
Keshorn Walcott
Keshorn Walcott, ki je letos dopolnil šele 19 let, je poskrbel za največje presenečenje dneva. Foto: Reuters
Ana Čičerova
Ana Čičerova je zmogla prav vse višine. Prvič je podrla le letvico na 2,05, v drugo pa je preskočila tudi to višino. Za tem ni več skakala. Foto: Reuters
Marija Savinova
Marija Savinova je zlato odličje na 800 m osvojila s taktično brezhibnim tekom. Foto: Reuters
Sergej Kirdjapkin
Sergej Kirdjapkin je osvojil prvo olimpijsko medaljo. V Pekingu je odstopil. Foto: EPA
Jelena Lašmanova
Jelena Lašmanova je poskrbela za tretji atletski svetovni rekord na igrah v Londonu. Foto: EPA

Jamajka je tekla v enaki postavi kot na svetovnem prvenstvu v Daeguju, ko so tekli prejšnji svetovni rekord (37,04). Jamajčani so na drugih igrah zapored popravili najboljši izid vseh časov. Usain Bolt je osvojil šesto zlato olimpijsko medaljo in je zdaj četrti najuspešnejši atlet vseh časov. Bolt je s slavjem na 100 in 200 m v posamični konkurenci ter v štafeti 4x100 ponovil uspeh iz Pekinga.

Bolt je po zmagi dejal, da je verjel v svetovni rekord: "Vedno je lepo končati na tak način. To nam je uspelo tudi lani na svetovnem prvenstvu. Zame je to res nekaj izjemnega. Vsi smo dali od sebe vse. Verjeli smo in vedeli, da smo sposobni odteči svetovni rekord."

Odličen tek tudi Američanov
Hitro je začel Nesta Carter, tako kot tudi Američan Trell Kimmons. Drugi je za Jamajko tekel Michael Frater, kot tretji pa srebrn iz obeh posamičnih sprinterskih olimpijskih preizkušenj Yohan Blake. Kot zadnji je jasno tekel olimpijski prvak Bolt. Najhitrejša sprinterja na svetu sta imela kar nekaj težav pri predaji, a je Bolt hitro potegnil, si pritekel prednost pred ameriško štafeto in s polnim sprintom v cilj pritekel pod 37 sekundami.

Drugo mesto so v postavil Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay in Ryan Bailey zasedle ZDA. Američani so izenačili prejšnji svetovni rekord (37,04). Tretji so bili Kanadčani, a so bili ob koncu diskvalificirani. Bron so nato osvojili sprinterji Trinidada in Tobaga, ki je tako v Londonu osvojil štiri medalje, največ v zgodovini države.

Felixova v Londonu do treh zlatih medalj
Z veliko prednostjo je zlato kolajno osvojila ameriška ženska štafeta 4x400 m. Že DeeDee Trotter, bronasta na 400 m, je predala kot prva. Allyson Felix, ki je bila del zlate štafete 4x100 m, ki je zmagala v petek s svetovnim rekordom, zlato pa je osvojila tudi na 200 m, je še povišala prednost, ki jo je uspela Francena McCorory zadržati, zmago pa je le še potrdila Sanya Richards Ross, sicer olimpijska prvakinja na 400 m. Druge so bile Rusinje, tretje pa Jamajčanke.

"Super je bilo teči s temi puncami. Dale smo vse od sebe. Bila sem polna energija in polna energije. Bilo je izjemno," je po novi zlati kolajni povedala najuspešnejša atletinja teh iger Felixova.

Farah z 2. zlato dvignil stadion na noge
V delirij je stadion spravil britanski atletski junak. Mo Farah je na 5.000 m uprizoril izjemen zaključek in osvojil drugo zlato kolajno. Farah je kot prvi atlet v zgodovini slavil v olimpijskem teku na 5.000 m na domačih tleh. Pred Farahom je dvojno olimpijsko krono na dolgih progah na istih igrah osvojil le še Etiopijec Kenenisa Bekele v Pekingu.

Prvi del teka je bil sicer precej počasen in tako je Farah lahko prihranil precej moči za zadnja dva kroga, ko se je postavil na čelo. Z izjemnim zaključkom je ubranil napad Dejena Gebremeskela iz Etiopije in Kenijca Thomasa Pkemeija Longosiwe. Četrto mesto je zasedel 37-letni Američan Bernard Lagat. Nekdanji svetovni prvak sicer prihaja iz Kenije.

Čičerova upravičila vlogo favoritinje
Ana Čičerova
je naslovu svetovne prvakinje v skoku v višino dodala še olimpijsko zlato. Rusinja je zmagala z najboljšim izidom sezone na svetu (2,05). V armenski prestolnici Jerevanu rojena atletinja je osvojila drugo olimpijsko medaljo. V Pekingu je bila bronasta. Na zadnjih štirih igrah so Rusinje trikrat zmagale v skoku v višino.

Do največjih uspehov v karieri sta prišli Američanka Brigetta Barrett, ki je bila druga, in tretja Rusinja Svetlana Školina. Obe sta skočili osebna rekorda (2,03). Evropska prvakinja Španka Ruth Beitia je bila četrta, branilka naslova Belgijka Tia Hellebau pa peta.
Mladinec presenetil v metu kopja
V metu kopja je senzacionalno slavil Keshorn Walcott. Komaj 19-letni mladenič iz Trinidada in Tobaga je v težkih vremenskih pogojih, saj je metalcem ves čas nagajal veter, vrgel državni rekord 84,58 in presenetil svetovno elito. Walcott, ki je letos postal mladinski svetovni prvak, je majhni tej karibski državi priboril drugo zlato odličje v zgodovini.

Drugi je bil Ukrajinec Aleksandr Pjatnicja, Finski, najuspešnejši državi v metu kopja, pa je Antti Ruuskanen prinesel bron. Številni sloviti metalci kopja so razočarani ostali brez odličja. Varovanec svetovnega rekorderja Jana Železnyja Čeh Vitezslav Vesely je bil četrti, slovita Finec Tero Pitkamaki je bil pet, Norvežan Andreas Thorkildsen pa šesti.

Jelimova prehitro pospešila
Na 800 m je z izjemnim taktičnim tekom slavila Marija Savinova. Rusinja je tekla 1:56,19. Drugo mesto je zasedla Caster Semenya, ki je prav tako uprizorila izjemen zaključek teka in se je povsem iz začelja prebila do srebra. Do brona je prišla še ena Rusinja. Jekaterina Pojstogova je uspela povsem ob koncu prehiteti Pamelo Jelimo. Kenijka, ki je bila pri 18-letih zlata v Pekingu, letos pa slavila tudi na svetovnem dvoranskem prvenstvu, je silovito pospešila ter prevzela vodstvo, nato pa ob koncu povsem popustila in ostala celo brez medalje.

V hitri hoji dve zlati za Rusijo
Zgodaj popoldne so atleti končali s hojo na 50 km. Zmagal je Sergej Kirdjapkin. Rus, ki je že dvakrat postal svetovni prvak, je s 3:35,59 postavil tudi olimpijski rekord. Drugo mesto je zasedel Avstralec Jared Tallent, ki je ponovil uspeh iz Pekinga, in Kitajec Tjanfeng Si.

Rusija se je zlata veselila tudi v ženski konkurenci na 20 km. Najboljša je bila Jelena Lašmanova, ki je slavila z novim svetovnim rekordom (1:25,02). Rusinja je šele tretjič nastopil na 20 km. Ruski uspeh je z drugim mestom dopolnila Olga Kaniškina, tretja pa je bila Kitajka Šenje Čijang.

Atletika, hoja 50 km (M):   
 1. S. KIRDJAPKIN   RUS   3:35:59
 2. J. TALLENT      AVS   3:36:53
 3. T. SI           KIT   3:37:16
                       
Atletika, hoja 20 km (Ž): 
1. E. LAŠMANOVA RUS * 1:25:02
2. O. KANISKINA RUS 1:25:09
3. Š. ČIJANG KIT 1:25:16

Atletika, 5.000 m (M):
1. M. FARAH VB 13:41,66
2. D. GEBREMESKEL ETI 13:41,98
3. T. P. LONGOSIWA KEN 13:42,36

Atletika, 800 m (Ž):
1. M. SAVINOVA RUS 1:56,19
2. C. SEMENYA JAR 1:57,23
3. J. POJSTOGOVA RUS 1:57,53

Atletika, kopje (M):
1. K. WALCOTT TRI 84,58
2. A. PJATNJICJA UKR 84,51
3. A. RUUSKANEN FIN 84,12

Atletika, višina (Ž):
1. A. ČIČEROVA RUS 2,05
2. B. BARRETT ZDA 2,03
3. S. ŠKOLINA RUS 2.03

Atletika, 4 x 400 m (Ž):
1. ZDA 3:16,88
Trotter/Felix/McCorory/Richards Ross
2. RUSIJA 3:20,23
Guščina/Krivošapka/Firova/Antjuh
3. JAMAJKA 3:20,95
Day/Whyte/Williams/Williams Mills

Atletika, 4 x 100 m (M):
1. JAMAJKA * 36,84
Carter/Frater/Blake/Bolt
2. ZDA 37,04
Kimmons/Gatlin/Gay/Bailey
3. TRINIDAD IN TOBAGO 38,12
Bledman/Burns/Callender/Thompson
            
* - svetovni rekord