Bravo, legendi! Iztok Čop in Luka Špik, najstarejša posadka v finalu, sta v dvojnem dvojcu osvojila še tretjo olimpijsko medaljo, po zlatem Sydneyju in srebrnih Atenah zdaj še londonski bron. Foto: STA
Bravo, legendi! Iztok Čop in Luka Špik, najstarejša posadka v finalu, sta v dvojnem dvojcu osvojila še tretjo olimpijsko medaljo, po zlatem Sydneyju in srebrnih Atenah zdaj še londonski bron. Foto: STA

V Sydneyju 2000 sta bila Čop in Špik zlata, v Atenah 2004 srebrna. Slovenska veslaška šampiona sta na progi tri tako kot v polfinalu silovito začela in si z ritmom 37 zavesljajev na minuto hitro pridobila čoln prednosti pred konkurenco, v zadnji tretjini dirki pa sta na jezeru Dorney najprej silovito pospešila Italijana in nato Novozelandca Nathan Cohen in Joseph Sullivan, ki sta si na ugodni progi pet pridobila naslov prvaka.

Čop priznal: štartala sva na zlato
Po velikem uspehu ni bilo opaziti posebnega veselja na obrazih slovenskih junakov. "Upal sem, da se bo tako izšlo. Trdo sva delala zadnjih osem, deset mesecev, bila 100-odstotno skoncentrirana le na to tekmo. Toda ostaja grenak priokus. Štartala sva na zlato. Začela sva silovito, Luka je tako potegnil, da sem se bal, da bo kaj odlomil. V zadnji tretjini pa so naju tekmeci ujeli in zadnjih 15 do 20 sekund sva le še branila 3. mesto. Morda zdaj še nisem tako vesel te medalje, ampak čez pol ure bo drugače. Če bi mi kdo pred 14 dnevi ponudil bron, bi to sprejel," je povedal Čop, ki z londonskim finalom končal dolgo in bogato kariero.

20 let po zgodovinskem bronu - bron
Po polovici sta imela Slovenca že dve sekundi prednosti pred Argentincema. Toda jasno je bilo, da se je olimpijska preizkušnja takrat šele začela zares. Tekmeci so začeli napadati. Po 1.500 metrih sta bila v vodstvu že Italijana (Sartori/Battisti). Sledil je ogorčen boj za medaljo. Novozelandca sta pokazala moč, Italijana, ki sta se letos "skrivala", pa sta kar malce presenetljivo priveslala do srebra. Čop in Špik sta odbila napad Argentine. 40-letni Čop ima zdaj v svoji zbirki že štiri olimpijske medalje. Pred 20 leti in enim dnevom je v Barceloni (z Denisom Žvegljom) osvojil bron, kar je bila prva medalja samostojne Slovenije.


Dvojni dvojec (M), finale:
 1. COHEN/SULLIVAN    NZL 6:31,67
 2. SARTORI/BATTISTI  ITA 6:32,80
 3. ČOP/ŠPIK          SLO 6:34,35
 4. SUAREZ/ROSSO      ARG 6:36,36
 5. LUCAS/TOWNSEND    VB  6:40,54
 6. MASCINSKAS/RITTER LIT 6:42,96

Lahki četverec brez krmarja:
1. JUŽNA AFRIKA 6:02,84
2. VELIKA BRITANIJA 6:03,09
3. DANSKA 6:03,16

Osmerec (Ž):
1. ZDA 6:10,59
2. KANADA 6:12,06
3. NIZOZEMSKA 6:13,12

T.O.