Bradley Wiggins na kolesarskem prestolu. Britanec je že napovedal, kako bo proslavil velika uspeha, ki jih je osvojil v manj kot dveh tednih. Foto: EPA
Bradley Wiggins na kolesarskem prestolu. Britanec je že napovedal, kako bo proslavil velika uspeha, ki jih je osvojil v manj kot dveh tednih. Foto: EPA
Bradley Wiggins
Kolesarsko leto je povsem v znamenju Wigginsa. Po Touru je osvojil še olimpijsko zlato medaljo. Foto: EPA
Tony Martin, Bradley Wiggins, Chris Froome
Kronometer ni postregel s presenečenji. Medalje so osvojili glavni favoriti Wiggins, Martin in Froome. Foto: Reuters

32-letni britanski kolesar, ki je že na Dirki po Franciji prikazal dve izjemni predstavi v kronometru, je kot prvi kolesar v istem letu osvojil olimpijsko zlato medaljo in zmago na največji dirki na svetu, Dirki po Franciji.

"Nikoli ne bo bolje. Nič več ne more preseči tega," je po velikem uspehu povedal Wiggins in razkril, kako bo proslavil zlato kolajno in deset dni staro zmago na Dirki po Franciji: "Zagotovo se bom danes napil. Mislim, da si zdaj to tudi zaslužim."

Britanski uspeh dopolnil tretji Froome
Wiggins je kar za 42 sekund premagal drugega Tonyja Martina. Nemec je aktualni svetovni prvak v vožnji na čas. Naslov je osvojil lani na Danskem, ko je za več kot minuto premagal prav Wigginsa. Britansko zmagoslavje je v Londonu s tretjim mestom dopolnil Chris Froome, ki je že na Dirki po Franciji, kjer je bil Wigginsov pomočnik in na koncu tudi drugi najboljši v skupnem seštevku, pokazal izjemno pripravljenost v vožnji na čas.

Olimpijsko zlato medaljo iz Pekinga je branil Fabian Cancellara. Švicar, ki je že štirikrat postal svetovni prvak v kronometru, je na cestni dirki, potem ko mu je šlo dobro, pred ostrim ovinkom padel in je bil njegov nastop celo pod vprašajem. Na koncu je zasedel sedmo mesto. Med kandidati za medaljo je bil tudi Luis Leon Sanchez, a se je njegov nastop ponesrečil že na samem začetku. V trenutku, ko je Španec želel speljati, se mu je snela veriga.

Brajkovič po željah med deset
Brajkovič, ki je na kronometru nastopil kot edini Slovenec, je dobro opravil z "uro resnice". Po napovedih in željah se je uvrstil v prvo deseterico. Belokranjec, ki je v vožnji na čas pred leti že postal svetovni prvak med mlajšimi člani, je odlično stopnjeval ritem. Na prvem času še ni bil med najboljšimi, nato pa je bil vse hitrejši in na koncu zasluženo prišel med najboljših deset. “Moj nastop je bil soliden, ne pa perfekten. Trenutno več od tega nisem mogel storiti,” je povedal Brajkovič.

Najuspešnejši Britanec zdaj Wiggins
Wiggins je osvojil že sedmo olimpijsko medaljo, s čimer je najuspešnejši Britanec. Prehitel je tudi legendarnega veslača Stevena Redgrava. Tri zlate ima že na stezi, dvakrat je dosegel zlato medaljo tudi na zadnjih igrah v Pekingu, zdaj pa se je prvič uvrstil med dobitnike medalj še v cestnem kolesarstvu.

Britanski kolesarji so letos v res neverjetni formi. Na čelu z Markom Cavendishem so bili glavni favoriti tudi na cestni dirki, kjer pa se jim načrti niso izšli in so ostali brez medalje. Kljub temu pa sta Wiggins in Froome v kronometru opravičila vlogo favoritov in osvojila dve medalji.

Ponovno ameriško slavje
V ženski konkurenci je naslov ubranila Američanka Kirstin Armstrong. Drugo mesto je s 15 sekundami zaostanka zasedla Nemka Judith Arndt, tretja pa je bila Rusinja Olga Zabelinska. Polona Batagelj ni nastopila.

Kolesarstvo, kronometer, 44 km (M):
 1. B. WIGGINS             VB  50:39 
 2. T. MARTIN              NEM +0:42 
 3. C. FROOME              VB   1:08 
 4. T. PHINNEY             ZDA  1:58 
 5. M. PINOTTI             ITA  2:09 
 6. M. ROGERS              AVS  2:11 
 7. F. CANCELLARA          ŠVI  2:14 
 8. B. GRABSCH             NEM  2:38 
 9. J. CASTROVIEJO NICOLAS ŠPA  2:49 
10. J. BRAJKOVIČ             SLO  3:30 

Kolesarstvo, kronometer, 29 km (Ž): 1. K. ARMSTRONG ZDA 37:34 2. J. ARNDT NEM +0:15 3. O. ZABELINSKA RUS 0:22