Klemen Štrajhar se je na olimpijske igre uvrstil v zadnjem trenutku. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Štrajhar se je na olimpijske igre uvrstil v zadnjem trenutku. Foto: MMC RTV SLO
Lokostrelci Južne Koreje bodo tudi v Londonu glavni favoriti za zlata odličja. Foto: EPA
Kljub prevladi Južne Koreje je številka ena na svetovnih lestvicah Brady Ellison. Foto: EPA

Gre za komaj 17-letnega Klemna Štrajharja, ki se je med potnike za London uvrstil, potem ko še maja nanj ni računal praktično nihče. Kamničan je nato v Amsterdamu osvojil srebrno kolajno na članskem evropskem prvenstvu, konec junija pa si je na zadnji kvalifikacijski tekmi v ZDA s tretjim mestom zagotovil vozovnico za največje šprotno tekmovanje na svetu.

Slovenci v Atlanti skorajda presenetili svetovne prvake
Slovenski lokostrelci so bili leta 1996 na pragu senzacije. Samo Medved (14. med posamezniki), Peter Koprivnikar in Matevž Krumpestar so na ekipni tekmi zasedli peto mesto. V četrtfinalu so bili proti svetovnim prvakom iz Južne Koreje povsem blizu velikega presenečenja, saj so bili v boju na izpadanje dve seriji pred koncem še v vodstvu, na koncu pa niso zdržali psihološkega bremena.

Šport, kjer prevladujejo Južni Korejci
Tudi na Lord's Cricket Groundu, kjer bodo v prekrasnem okolju potekala lokostrelska tekmovanja, bodo v vlogi favorita Južni Korejci. Še posebej dekleta, ki so od uvedbe moštvene tekme leta 1988 osvojile vseh šest zlatih odličij. Zato ne preseneča izjava članice ekipe Ki Bo-Bae, da se je težje uvrstiti v njihovo ekipo kot postati olimpijski prvak. Južne Korejke prevladujejo tudi v posamični konkurenci. Od leta 1984 jim je naslov olimpijske prvakinje pred štirimi leti odvzela le Kitajka Žang Juan Juan.

Številka ena na svetu je Američan
Bolj zanimivo bo v moški konkurenci. Južni Korejci, trikratni zaporedni nosilci zlate medalje, so v moštveni tekmi favoriti tudi tokrat, bolj napeto pa bo med posamezniki. Tam kljub prevladi na vseh velikih tekmovanjih na desetih olimpijskih igrah še niso osvojili zlate medalje. Svetovni rekorder Im Dong-Hjun, dvakratni olimpijski prvak z moštvom, priznava, da bo pritisk ogromen: "Živčen sem bolj kot kadar koli, toda to je zlata priložnost zame in za moje moštvo." Najnevarnejši konkurent bo Američan Brady Ellison, ki je lani kot prvi zmagal na treh tekmah svetovnega pokala zapored in prevzel prvo mesto na svetovni lestvici.

Sprememba pravil glede na Peking
Na posamični tekmi bodo lokostrelci tekmovali na izpadanje. V vsakem izmed petih nizov bodo lahko izstrelili po tri puščice. Zmaga v nizu prinaša dve točki, nedoločen izid pa eno. Zmaga tisti, ki prvi doseže šest točk. To je sprememba glede na igre v Pekingu, ko je imel vsak lokostrelec na voljo 12 puščic.

NOSILCI MEDALJ IZ PEKINGA

Posamično (M):
1. Viktor Ruban (Ukr)
2. Park Kjung-Mo (JKo)
3. Bair Badenov (Rus)

Ekipno (M):
1. Južna Koreja
2. Italija
3. Kitajska

Posamično (Ž):
1. Žang Juan Juan (Kit)
2. Park Sung-Hjun (JKo)
3. Jun Ok-He (JKo)

Ekipno (Ž):
1. Južna Koreja
2. Kitajska
3. Francija