OI 2012

Poudarki

  • Turk pogreša zanimanje gospodarstva
  • Zamujena priložnost ali realnost?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 33 glasov Ocenite to novico!
The Forge Foundry Pub
Čim več uspehov bo, več bo slavja v nadomestku "Slovenske hiše" in manj bo tuhtanja o zapravljeni priložnosti. Foto: MMC RTV SLO
       Imamo zelo dobro ekipo, s številnimi odličnimi posamezniki, ki so kandidati za medalje. Upam, da bomo po statističnemu izračunu včasih imeli srečo in včasih smolo, tako da bomo domov znova prišli z nekaj medaljami.       
 Olimpijska napoved ministra Turka.
Forge Foundry Pub
The Forge & Foundry Pub je v znani in zanimivi četrti Camden Town, kot se imenuje tudi postaja podzemne železnice, ki nudi najlažji dostop do začasnega zbirališča Slovencev v Londonu. Foto: MMC RTV SLO
       Prvi dan olimpijskih iger smo imeli uspešen nastop kolesarjev, ki bi lahko bil rezultatsko še veliko boljši, če bi se nekatere stvari poklopile. Tukaj je odličen izid mlade strelke. Imeli pa smo tudi nastope plavalcev, ki niso zadovoljili.       
 Kocijančičeva ocena 1. dne slovenskih nastopov.
Danilo Türk
Predviden je bil tudi obisk predsednika države Danila Türka, a ga na koncu ni bilo. Foto: STA
VIDEO
V Londonu na pivo v slove...

Dodaj v

London: Ni Slovenske hiše, je pa zato gostilna

Kocijančič: Mesto priložnosti, ki jih ne znamo izkoristiti
29. julij 2012 ob 08:34
London - MMC RTV SLO

Slovenija v Londonu letos nima olimpijske Slovenske hiše, ki jo je pokopalo varčevanje, zato pa je v soboto uradno odprl vrata pub s slovenskim pivskim priokusom.

Zbirališče slovenskih navijačev je tako postal lokal, ki se je odel v zelene barve največje slovenske pivovarne. The Forge&Foundry Pub je v soboto zvečer postal Team Slovenia London pub, kjer se bo tudi uradno slavilo slovenske uspehe na olimpijskih igrah. 3–7 Delancey Street v Camden Townu v severnem predelu mesta je tako postal prostočasni cilj slovenske olimpijske odprave.

Nekaj zastonj piva, glasba dua Dovč&Gombač in Omarja Naberja ter pravi začetek iger sta privabila kar nekaj ljudi, in to ne samo Slovencev. Večer se je razvil v prijetno druženje, ki so se mu za nekaj časa pridružili tudi slovenski strelci. Vseeno je na koncu prevladovalo spoznanje, da se slovenska gostilna ne more zares primerjati s pravimi nacionalnimi hišami, ki jih je po Londonu kot gob po dežju.

Vsak naj presodi sam
"Imamo odprtje puba, ki je komercialna akcija Pivovarne Laško, našega pokrovitelja, kar zelo pozdravljamo. Gre za možnost srečanja Slovencev, slovenskih izseljencev, domačinov, mogoče tudi naših športnikov po uspehih. Ali je to ustrezen nadomestek, naj presodi vsak sam. Slovenska hiša je hiša s konceptom, kjer se predstavlja gospodarstvo in celotni slovenski turizem, zdaj pa se predstavljamo predvsem skozi pivo. Na Otoku je to lahko zelo dobro, a enostransko," je Janez Kocijančič odgovoril na vprašanje MMC-ja, ali je gostilna ustrezen nadomestek "Slovenske hiše".

"V življenju sem se ukvarjal z različnimi stvarmi, tudi z letalstvom, tako da sem bil veliko v Londonu. Mesto se spreminja, se izboljšuje. Projekt olimpijskih iger je projekt, kako oživiti vzhodni del mesta. London doživljam kot veliko šarmantno mesto velikih možnosti, ki pa jih Slovenci ne znamo vseh izkoristiti," meni dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenija.

Primerno okolje za praznovanje
"Drugo stran" je predstavljal minister Žiga Turk, zadolžen za šport : "Kot sem povedal ob odprtju tega puba, imamo Slovenci zdravico za himno, tako da ni tako napačno, da imamo kot slovensko hišo pub oz. gostilno. Pub je tudi primerno okolje za praznovanje kakšne medalje, upam, da bo to čim večkrat."

Kot predstavnik vlade, ki se je odločila, da država ne bo financirala obsežnega projekta tradicionalne "Slovenske hiše", se je Turk zavedal, da bi lahko bila Slovenija v Londonu veliko bolje predstavljena.

Zadosti gospodarskega interesa?
"Žal mi je, da nimamo prave Slovenske hiše, a ne bi zato v nikogar posebej uperjal prsta. Vem, da se običajno pričakuje, da bi vse te stvari morala organizirati država. Predvsem bi moralo biti za slovensko hišo zainteresirano gospodarstvo prek svojih zbornic in organizacij. Če bi bil avtentičen interes gospodarstva, da se prodira na britanski trg, sem prepričan, da bi v tem primeru tudi ministrstvo za gospodarstvo sodelovalo," je razmišljal minister MIZKŠ-a, ki se v nedeljo vrača v domovino.

Urad vlade za komuniciranje, Slovenska turistična organizacija in Olimpijski komite Slovenije so se na koncu dogovorili, da bodo kot partnerji Pivovarne Laško v pubu priredili nekaj dogodkov za tuje novinarje na olimpijskih igrah, ki ne poročajo samo o športnih dogodkih, temveč predvsem o turizmu. Zdajšnji vložek UKOM-a je 20 tisoč evrov, medtem ko je bilo predtem predvideno, da se bo za "Slovensko hišo" namenilo kar 700 tisoč evrov. Po sobotnem in nedeljskem dogodku bo prihodnjo nedeljo v lokalu koncert v Londonu živečega slovenskega glasbenika Aleksandra Mežka.

Toni Gruden, <a href="https://twitter.com/#!/duledoz">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
daryankoff
# 29.07.2012 ob 09:19
Sej gostilna je prava slovenska hiša. Zadetek v polno.
Untamle
# 29.07.2012 ob 09:28
Kocijancic: "... v zivljenju sem se ukvarjal z razlicnimi stvarmi..."

- Nekdanji partijas, predsednik ZLSD,
- torej Pahorjev politicni predhodnik,
- soustanovitelj Kucanovega Foruma 21,
- lastnik pokradenih umetnin, podedovanih od oceta,
- bivsi direktor Adrie, znan po odnosu do zaposlenih.

A to je mislil?
robi82
# 29.07.2012 ob 09:04
Dokler ne zazveni farajtonarca, je to bol ljubljanski pub , ne pa slovenski.
veza
# 29.07.2012 ob 09:34
Spet se dajejo, kdo je ni kriv ,nihče se ne vpraša , kaj smo dosegli s tisto hišo v Avstraliji, ponavadi samo potem naši tam zastonj pijejo in razgrajajo in sami sebi delajo promocijo!
Če ne znaš delati reklame in promocije, tudi nebotičnik ne pomaga, pa vsi bi, plačal pa ne bi nihče, kot v pesmi Micka Kovačeva, pila nič plačala...
Ljudska glasba je tudi tista s frajtonarco, pa še bolj praktična je kot vse tiste cimbale in ostalo, lahko nardi žur takoj!
Senna-Maze 28
# 29.07.2012 ob 09:28
Gostilna je slovenski dom, ni kaj bojšega, da imaš pri roki zastonj pivo.;-) Meni se zdi ta hiša najboljša olimpijska slovenska hiša.
MIRNČAN
# 29.07.2012 ob 09:52
Ja ni hiše kjer bi se funkcionarni dnevni napijali pa nažirali. Mislim da nam čisto nič ne manjka.
loliboli
# 29.07.2012 ob 08:53
drink beer and stay healthy
MIRNČAN
# 29.07.2012 ob 10:19
Naprimer Čopa bi lahk dal na čelo OKS zdj k bo končal kariero. Si več kot zasluži. Ta rdečkar pa naj gre že v pokoj.
antipop
# 29.07.2012 ob 09:14
kocjančičeva ocena? to pa je ocena,
haaaaahhahahahahahahahahahaahahahaahahah
a

dejmo toni ahtej dej... sej znaš...
pusti b..... na miru.. dej
bondi
# 29.07.2012 ob 10:03
Pravilno, da ni slovenske hiše...je treba šparat.
Ni pa prav, da se tam na davkoplačevalske stroške klatijo minister Turk, predsednik Turk in drugi kravatarji...
, pa še njihovo spremstvo... Imajo dovolj velike plače, da se gredo lahko turiste gledalce na lastne stroške.
Sicer pa, če v gostilni mora zapet frajtonrca in slovenska domača pesem...
veza
# 29.07.2012 ob 09:40

jast123

# 29.07.2012 ob 09:34
Prijavi neprimerno vsebino
Po zaslugi ministra za sekretne školjke, smo se predstavili svetovni javnosti kot narod pijancev. Izgleda, da je pod tem mnistrom edina kultura, ki jo premoremo, nekultura pitja.

kolikor vem, je to ideja in delo sponzorja Pivovarne Laško, vse skupaj pa sprašujem, a nima zbornica in zainteresirano gospodarstvo dovolj cvenka, da bi skupaj nekaj nardili!
Naj zbornica proda tisto palačo, ki je stala lepe denarce!
Jaz se na promocije ne spoznam, vem pa, da v resnih projektih promocijo na koncu tudi zmerijo oziroma njene učinke, na pa kot je navada v SLO, da veliko zapravimo in rezultatov ni!
B in .
# 29.07.2012 ob 15:09
Gostilna je slovenska hiša. :)
Balaš Junior
# 29.07.2012 ob 10:32
Tako članek kot olimpijske igre (že sicer, še posebej pa letošnje) so politične narave, in seveda tudi marketinške, kar gre dobro skupaj.

In kar se političnega tiče... bi naša leva politika, če bi bila kaj vredna, že zdavnaj sama spucala Kocjančiča, in tja postavila enega spodobnega levičarja med tono bivših športnikov. Kocjančič jim je le v sramoto. "Desni" ga spucali ne bodo - ker bi bilo politično neprijetno, in ker jim čist paše, da je tam; je dober primerek za kazanje s prstom, kako grd je nasprotni pol.

---------------

Slovenska hiša ali slovenski pub je pa glih taka razlika v marketinški koristi kot razlika med četrtim in petim mestom v ženskem tekvondoju do 57 kil.
mikiau
# 29.07.2012 ob 11:38
Vse manj je dobrih gostiln,vse manj je dobrih ljudi...........
aklej
# 29.07.2012 ob 12:22
Ej, dragi Koca, dokler nas bo slovenska hiša koštala pol miljona evrov ali skoraj 30.000 eur na dan, tako dolgo je ne rabimo. Saj vemo, pa če bi komu 10% kanilo v žep , ne bi bilo slabo.

Glede Tuerka in Turka v Londonu pa je tako: meni tudi ni všeč, da sta tam, je pa edino pravilno, kar se tiče vsesplošnih navad, da pridejo predsedniki držav na otvoritev. Pa ta dva me pravzaprav ne skrbita toliko, kdo ve, koliko nekih gumpcev je še tam, ki sploh ne sodijo v London!
BudSpencer
# 29.07.2012 ob 11:56
@robi82
Ljubljanski, ne slovenski? To mora bit najbolj debilna izjava kar sem jih videl. Odrasti.
ufojani
# 29.07.2012 ob 10:32
več bo iger, manj bo kruha

dol s paraziti
finitoto
# 29.07.2012 ob 10:17
Je kar primerno, da se predstavljamo z Gostilno - enim od simbolov slovenskega naroda. Gostilna Slovenija je tudi zaščitena znamka, kar je potrebno še naprej negovati in promovirati. Žal nekateri gostinci v Sloveniji izkoriščajo to znamko in odpirajo ter poimenujejo restavracije, ki nimajo nobene zveze z Gostilno - v Kranju je ena taka - Gostilna Makedonka.

Slovenskim tekmovalcem želim čimveč uspehov.

Lepo. da se je predsednik odpovedal potovanju v London, tekmovalcem tako ali tako ne more pomagati, on pa je videl že cel svet in bi res njegovo potovanje bil samo dodatni strošek.

Kocjančič naj odstopi - če ima vsaj kanček vesti in zdravega razuma naj prepusti to mesto kakšnemu mlademu špotniku/športnici po zaključku uspešne kariere, ki bo v olimpijsko ekipo prinesel mladost, optimizem in veder pogled.
atal
# 29.07.2012 ob 09:53
Kje se le nahaja g Lovše zvani atentator?
Cyril
# 29.07.2012 ob 16:44
Tut v Sloveniji ni Olimpijskega mesta so pa za zto v pubih Laško punkti
Etienko
# 29.07.2012 ob 13:26
Katastrofa!!!

Pa ne sama zamisel,ampak to da se Laško tam kao predstavlja,ki se doma z domačimi turističnimi društvi niso mogli zmeniti da sodelujejo na Pivo in cvetje 2012 zaradi takšnih in drugačnih (varčevalnih in drugih) razlogov,tu pa bodo pivo promovirali sedaj pa se ven metali???

Pa ravno tukaj ko so v neposredni bližini Irska piva,ki so 10x boljša od te koruzne brozge ki jo pocajo v Laškem hahahahahaha.......
Vodin
# 29.07.2012 ob 12:13
Končno ste na RTVSLO (MMC) pravilno zapisali ime slovenske himne, ki je ZDRAVICA in ne (Zdravljica), ki kot beseda v SSKJ sploh ne obstaja. Ne vem pa ali je Turk povedal pravo besedo?
Senna-Maze 28
# 29.07.2012 ob 11:12
Naprimer Čopa bi lahk dal na čelo OKS zdj k bo končal kariero. Si več kot zasluži. Ta rdečkar pa naj gre že v pokoj.

PODPIS.
Lupo
# 29.07.2012 ob 10:16
Naj gre funkcionar za direktorja firme, ki se ne napaja iz drzavnega proracuna; na mednarodni trg in naj bo odgovoren za rezultate in posledice!
mikiau
# 29.07.2012 ob 10:11
Pub je boljse kot pa karkoli drugega.Rad bi slisal odzive ljudi (povprecnih) kako se jim je dopadlo.
vslivnje
# 29.07.2012 ob 09:56
Čist pravilno. Mora biti nekaj značilnega za Slovenijo, kar gostilna zagotovo je :)
jure_bure
# 29.07.2012 ob 09:48
če bi "zmetali" stran tistih predvidenih 700 tisoč, bi jih od tega zneska dotični "pokradli" vsaj polovico, tako pa so si pod nosom obrisal in so sedaj slabe volje!
mikic007
# 29.07.2012 ob 23:00
Hehe, papiga, ne mores iz svojega perja a? Ni vredno niti odgovarjati ...
papiga
# 29.07.2012 ob 18:58
Predsednik olimpijskega komiteja neke države, mora biti oseba, ki ima nek renome,ugled in poznanstva. Ne more biti predsednik olimpijskega komiteja nekodo, ki je do včeraj metal disk ali kaj podobno pomembnega, potem pa postal preds. OK. to enostavnone gre. V športu,kot tudi drugje so poznanstva izrednega pomena /spomnite se afere z Lovšetom/, če ne bi Kocjančič
držal pokrova na piskru dol, bi veliko bolj počilo. tudi zaradi Kocjančiča, so bili prizadeti iz Mednarodnega OK bolj prizanesljivi in niso oprali v javnosti čisto vsega perila.
Naši športniki so bili obupo oblečenina otvoritvi. Pa kdo oblikuje takšna jajca, komu se to zaupa, kakšen kreator je to, ki nima nobenga ampak res nobenea ne okusa, ne stila. Za bruhat.
Jakob Mali
# 29.07.2012 ob 11:02
"Predviden je bil tudi obisk predsednika države Danila Türka, a ga na koncu ni bilo."

A pivo ni dovolj dobro za fancy Danilota? Če bi preizskušali kakšen drag šampanjec, z belimi rokavičkami bi bil prvi v vrsti...samo še do novembra, potem pa na smetišče zgodovine s tem sluzavcem.
kafkaf
# 29.07.2012 ob 10:17
samo neko slovensko hišo bi pa morali imeti,nenazadnje so oi hud biznis,kjer se sklene ogromno novih poslov...vazno da je slovenska gostilna za skupno nalivanje....
nWo
# 29.07.2012 ob 09:47
@2nd Lt. : Not bi morali špilat pravo slovensko ljudsko muziko.

To pomeni da bi bilo potrebno igrati na lonce, ribeže in ostalo piskrovje...
2nd Lt.
# 29.07.2012 ob 09:15
Frajtonerica seveda s Slovenijo nima neke zveze, uvozili smo jo z zahoda. Not bi morali špilat pravo slovensko ljudsko muziko.
jast123
# 29.07.2012 ob 09:34
Po zaslugi ministra za sekretne školjke, smo se predstavili svetovni javnosti kot narod pijancev. Izgleda, da je pod tem mnistrom edina kultura, ki jo premoremo, nekultura pitja.
Videonovice
Športniki se še vračajo z iger 00:01:03, 16.08.2012
Olimpijska zastava potovala po Riu 00:00:34, 16.08.2012
Türk sprejel slovenske olimpijce 00:03:46, 14.08.2012
Semenya in Liu v domovini 00:00:56, 14.08.2012
Anketa o olimpijskih igrah 00:01:02, 14.08.2012
London si zasluži visoko oceno 00:01:55, 13.08.2012
Zakulisne zgodbe olimpijskih iger 00:01:33, 13.08.2012
Čez štiri leta je na vrsti Rio 00:03:52, 12.08.2012
Rogge o igrah v Londonu 00:02:47, 12.08.2012
Nov rekord jamajške štafete 00:02:02, 12.08.2012
Izjava Primoža Kobeta 00:00:51, 12.08.2012
Hrvaški vaterpolisti prvaki 00:01:07, 12.08.2012
Francozi ostajajo na vrhu 00:01:36, 12.08.2012
Košarkarsko zlato v ZDA 00:00:59, 12.08.2012