Ali verjamete v drugo priložnost? Ali je lahko pri dopingu ujet in kaznovan športnik zgled mladim? Foto: MMC RTV SLO
Ali verjamete v drugo priložnost? Ali je lahko pri dopingu ujet in kaznovan športnik zgled mladim? Foto: MMC RTV SLO
Damir Dugonjić
Želel in načrtoval je tri skoke v bazen, ostal je pri enem. "Škoda, da sem imel tukaj samo eno priložnost." Foto: STA
Aleksander Vinokurov
"To je res neverjetno. Tour sem končal kar nekoliko utrujen. Toda tu so bile olimpijske igre in sem moral iti." Foto: MMC RTV SLO
cilj - Mall pred Buckingham Palace
Do cilja je še daleč: sobota je prinesla šele prva odličja, skupno bosta v Londonu 302 končni odločitvi. Foto: MMC RTV SLO

Kam na prvo olimpijsko soboto? Odločitev je bila kolesarska dirka - cilj in štart ter skok do olimpijskega parka in plavalnega bazena.

Pesem Hey Jude odmevala vse do jutra
Obvezna jutranja tema je bila otvoritvena slovesnost, ki je povsem očarala Britance. Danny Boyle je postal narodni junak in najbolj zaželena oseba za organizacijo rojstnodnevnih zabav. Vsaj takšna je bila pobožna želja številnih ljudi, ki so še globoko proti tretji uri po ulicah in pubih prepevali "Hey Jude", pa naj bo to na jugu v Greenwichu ali pa na severu v Camden Townu.

Polni jutranjega optimizma so Britanci kot prve junake dne napovedali svoje kolesarje - "sanjsko moštvo", ki bi moralo Marku Cavendishu pripeljati zlato. Začetek na aveniji The Mall pred kraljičino palačo je bil evforičen, razplet pa malce manj.

Namesto v finale na poročno potovanje
Med skoraj šesturno dirko so sledili "skok" v olimpijski park, testiranje podzemne železnice in preverjanje, kako deluje park v polnem tekmovalnem zagonu (reportaža sledi v nedeljo dopoldne). Logično je sledil ogled centra za vodne športe in prvih slovenskih plavalnih nastopov.

Slovenski tabor (in sam osebno) je največ pričakoval od Damirja Dugonjića, finale je bil cilj, potihoma celo medalja. A prva proga ni bila srečna, po obratu je Korošec zaostal in ostal celo brez večernega polfinala. "Dugiju" ni pomagala niti podpora prijatelja Bodeja Millerja, a mu v tolažbo ostanejo vsaj medeni tedni z ženo Camille.

Slavili medalje že pred štartom
Čas je bil za nov podzemni prelet Londona in ugibanje, ali bo Jani Brajkovič dobil nagrado za dolg, dolg beg ali pa bo "sanjski" britanski kolesarski stroj le uprizoril napovedano in obljubljeno - šprint za "Cava". Osvajanje Box Hilla je šlo iz kroga v krog, a spredaj še vedno ni bilo Britancev.

Obrazi domačih navijačev so bili vse bolj mrki, po zadnjem krogu je bilo jasno, da bo moral "Team GB" še počakati na prvo olimpijsko medaljo. "Prehitro smo postali velesila v tem vrtenju koles, ob tem pa pozabili, da se športna sreča hitro obrne," je bila vljudna opazka britanskega kolega, ki se boji, da je javnost svojim ljubljencem okoli vratu obesila že preveč kolajn, čeprav v športnem boju ni osvojena še prav nobena.

Slovenci računali na Britance
Ob koncu vrhunca prvega dne je sledil besni novinarski boj za mesta v mešanem območju, ki je bilo odločno premajhno. Sledilo je srečno ustavljanje Janija Brajkoviča, ki kljub junaškemu begu nikakor ni bil zadovoljen z razpletom dirke. Belokranjec je tako kot Britanci pričakoval skupinski šprint, kjer bi moral udariti slovenski adut Borut Božič.

Kazahstanski zlati objem
Ravno sem "tvitnil" izjavo barvno izstopajočega Brajkoviča, ki jo je dal za Radio Slovenija, ko me je od zadaj zadelo kolo. Ozrem se in vidim, da sem padel v novinarsko obleganje svežega olimpijskega prvaka. Aleksander Vinokurov je ubral svojo pot zunaj koridorja, naravnost v objem Kazahstancev. Veselje je bilo nepopisno, vsa kazahstanska trojica je med objemanjem zajokala, selektor pa je v najboljši tradiciji Rdeče armade vpil "hurraaa!".

Priznam, povsem nepričakovano srečanje iz oči v oči z Vinokurovim nekaj minut po zmagi je največje presenečenje Londona, ki sem ga doživel. Čeprav zelo mešanih občutkov, saj sem osebnega mnenja, da bi morali dopinškim grešnikom vsaj črtati vse izide za nazaj, če že ne imeti kar dosmrtne prepovedi. A očitno je "Vino" res kot vino, najboljše je prihranil kar za morebitno zadnjo dirko v karieri.

Nekaj "čivkov" iz Londona:

Brajkovič: Nisem sprinter, zato na koncu nisem imel možnosti. (Božič je bil SLO adut, a ni bilo priložnosti) #oi2012sipic.twitter.com/yz6qa3QE


Olimpijski prvak Vinokurov se je zaletel vame, so ga pripeljali po napačni poti
#oi2012si pic.twitter.com/l6wbuOoh

Na ciljni črti! #oi2012si pic.twitter.com/sZgK1GYl

Priletel nazaj na kolesarstvo, držijo nas pred ciljem,ker bo prišel en VIP konvoj,vmes nas zabavajo stražarji
#oi2012sipic.twitter.com/S9xsWDBK

ups ... tole pa ni šlo po načrtu
@iamdugi prvo grenko razočaranje za@TeamSlovenia v Londonu #oi2012si

Kraljica v Aquatics Centru, no pa sem jo videl od blizu ... takšno presenečenje, da je še slikat nisem mogel
#oi2012si

Dugonjić s podporo samega Bodeja Millerja "
@MillerBode: Good Luck to @iamdugi today in the pool, he is a machine!!!!!" #oi2012si