Fabian Cancellara je imel po padcu precej težav z desno roko. Foto: EPA
Fabian Cancellara je imel po padcu precej težav z desno roko. Foto: EPA
Javi Martinez
Kapetan reprezentance Javi Martinez, ki je s 24 leti skupaj s Juanom Mato najizkušenejši v reprezentanci, ob izpadu ni mogel skriti razočaranja. Foto: EPA

Ti so Švico premagali z 2:1. Triindvajsetletni Švicar, ki je letos iz Novare prestopil v Palermo, je Južnokorejce označil kot skupino mongoloidov, česar mu vodstvo reprezentance ni moglo oprostiti.

Švicar, ki je letos debitiral tudi za švicarsko reprezentanco A, ki se bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo merila s Slovenijo, je tako postal drugi športnik, ki so ga izključili iz olimpijske ekipe. Pred začetkom iger se je zaradi podobnega razloga isto zgodilo grški atletinji Vuli Papahristu.

Cancellara bo vendarle branil zlato
Eden izmed glavnih favoritov na kronometru Fabian Cancellara bo v sredo branil olimpijsko zlato v vožnji na čas. Švicarjev nastop je bil po padcu na cestni dirki negotov.
Spartacus, ki je eden izmed najboljših kronometristov na svetu, je bil na cestni dirki, kjer je branil srebro iz Pekinga, v dobrem položaju, nato pa je približno 15 kilometrov pred ciljem na ostrem ovinku padel. Cancellara je povedal, da še vedno čuti bolečine po padcu, a bo vseeno branil pekinško zlato v kronometru. V vožnji na čas je že štirikrat postal tudi svetovni prvak.

Na kronometru pa ne bo nastopil Avstralec Cadel Evans. Potem ko se na cestni dirki ni najbolje odrezal, je obiskal zdravnike, ki so ugotovili, da je preutrujen in da si do srede, ko se bodo tekmovalci merili v vožnji na čas, ne more opomoči. Ker Avstralci tekmovalca ne morejo zamenjati, jih bo zastopal le trikratni svetovni prvak Michael Rogers.
Ogenj viden le na stadionu
V noči iz nedelje na ponedeljek so v posebni lanterni olimpijski ogenj prinesli na olimpijski stadion, kjer bo gorel vse do konca iger. Ogenj tokrat, drugače kot na igrah na Kitajskem pred štirimi leti, ni viden vsem, ampak le obiskovalcem stadiona.

Veliko razočaranje španskih nogometašev
Trenutni evropski in svetovni prvaki ter evropski prvaki do 21 in 19 let, Španci, so z izbrano vrsto do 23 let presenetljivo izpadli z olimpijskega nogometnega turnirja že po skupinskem delu. Špansko razočaranje je še toliko večje, saj so proti Hondurasu veliko napadali, poleg tega pa so bili tudi očitno oškodovani kar za dve enajstmetrovki, ki jih je spregledal Juan Soto iz Venezule.

“Kaj takšnega še nisem doživel. Proti Hondurasu smo imeli 24 strelov na nasprotna vrata, vendar mreže nismo zatresli. Na takšnem turnirju se tovrstne stvari ne oproščajo,” je ob izpadu povedal kapetan reprezentance in centralni branilec Athletica iz Bilbaa Javi Martinez, ki je eden izmed najbolj želenih nogometašev na letošnji tržnici. Najbolj se je zanj ogrela Barcelona.

Nigerijski veslač zaostal minuto in 40 sekund
Nigerijski eksot Djibo Issaka je v enojcu za najhitrejšim zaostal minuto in 40 sekund, a kljub temu požel glasen aplavz občinstva. “Zadovoljen sem, prišel sem do cilja. Veslati sem se naučil pred tremi meseci, na igre pa prišel s povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja. Nimam tehnike, imam pa moč,” je bil dobro razpoložen Nigerijec, ki je bil še vedno tudi pod vtisom svečanega odprtja iger: “Bilo je veličastno. Nikoli v življenju še nisem videl ognjemeta.”

Kljub simpatičnosti pa je nastop Issake požel tudi veliko število kritik. “To je nesmisel. Na svetu je ogromno boljših veslačev, ki bi si bolj zaslužili nastop. Njim veslači, kot je Issaka, jemljejo mesto,” je bil ogorčen sloviti Steven Redgrave. Na te kritike se je že odzval glavni tajnik Mednarodne veslaške zveze: “On nikomur ni ukradel mesta, njega smo le dodali v program.”

Drugi najbogatejši Zemljan na namiznoteniški tekmi
Ustanovitelj računalniškega velikana Microsoft Bill Gates si je ogledal dvoboj v namiznem tenisu, v katerem je 16-letna Američanka Ariel Hsing izgubila z drugo nosilko, Kitajko Li Šjaošja. Gates je s Hsingovo v preteklosti odigral nekaj iger. Na vprašanje, ali je proti njej osvojil kakšno točko, je odgovoril, da le, če mu jo je prepustila: “Z lahkoto me je premagala že, ko je bila stara devet let.”