Jevgenija Kanajeva je najuspešnejša ritmična gimnastičarka vseh časov. Foto: EPA
Jevgenija Kanajeva je najuspešnejša ritmična gimnastičarka vseh časov. Foto: EPA
David Svoboda
David Svoboda je najbolje opravil z nalogami vojaškega kurirja, kar moderni peteroboj ponazarja. Foto: EPA

22-letna Kanajeva je dobila najvišje ocene z vsemi štirimi rekviziti. Slavila je tudi na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. Srebro je osvojila njena rojakinja Darja Dimitrijeva, bron pa Belorusinja Ljubov Čarkašina.

Sobotno dogajanje na atletskem stadionu, končana pa sta tudi turnirja v moškem hokeju na travi in ženski odbojki.

Peterobojsko zlato za češkega častnika
Novi olimpijski prvak v modernem peteroboju (sabljanje, plavanje, jahanja, streljanje in tek) je postal 27-letni David Svoboda, sicer častnik češke vojske. Svoboda je na koncu šest sekund pred Kitajcem Čaom Žongrongom prečkal ciljno črto in s 5.928 točkami postavil olimpijski rekord. Tretji je bil Madžar Adam Marosi. Rus Andrej Mojsejev, ki je naskakoval tretji zaporedni naslov, je končal na 7. mestu.

Rokoborski večer v znamenju Uzbekistanca in Azerbajdžancev
Uzbekistanski rokoborec Artur Tajmazov je še na tretjih zaporednih igrah osvojil zlato medaljo v prostem slogu do 120 kilogramov, potem ko je v finalu ugnal Gruzijca Davida Mondzmanašvilija. V pol lažji kategoriji je Azerbajdžanec Togrul Asgarov presenetil štirikratnega svetovnega prvaka Rusa Besika Kudukova. Uspeh Asgarova je malo kasneje ponovil še rojak Šarif Šarifov v kategoriji do 84 kilogramov.

Murata prekinil japonsko "sušo"
Začeli so se tudi finali boksa. Japonec Rjuta Murata je v kategoriji do 75 kg osvojil prvo (boksarsko) zlato za svojo domovino po letu 1964. Kitajec Šiming Zou (do 49 kg) je ponovil uspeh iz Pekinga, Roniel Iglesias (do 64 kg) je Kubi priboril prvo boksarsko zlato v Londonu, Ukrajinec Oleksander Usik (do 91 kg) pa je svetovnemu dodal še olimpijski naslov.

Konec tekmovanj za mirnovodaše
Kajakaši in kanuisti na mirnih vodah so si razdelili še zadnje štiri komplete medalj. Prvaki so postali britanski kajakaš Ed McKeever v šprintu na 200 m, kjer je v kanuju slavil Ukrajinec Jurij Čeban. Novozelandka Lisa Carrington je dobila šprint med kajakašicami na 200 m, medtem ko je na isti razdalji med kajakaškimi dvojci zmagala ruska naveza Juri Postrigaj in Aleksander Dijačenko.

Španke najboljše dvobojevalke
Španske jadralke so nove olimpijske prvakinje v dvobojevanju (elliott), potem ko so v finalu ugnale Avstralke s 3:2 v dvobojih. Za Španijo so jadrale Tamara Echegoyen Dominguez, Sofia Toro Prieto Puga in Angela Pumariega Menendez. Pri skokih v vodo s stolpa je najbolj navdušil Američan David Boudia.