Michael Phelps je pred štirimi leti pisal zgodovino in postal prvi športnik, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil osem zlatih medalj. Foto: Reuters
Michael Phelps je pred štirimi leti pisal zgodovino in postal prvi športnik, ki je na enih olimpijskih igrah osvojil osem zlatih medalj. Foto: Reuters
Phelps zelo motiviran v Londonu
Priprave Isakovićeve za igre v Londonu

Phelps je v Pekingu osvojil kar osem zlatih medalj in zasedel prestol na večni lestvici najboljših olimpijcev. Po Pekingu je motivacija padla, priznal je, da ni bil več pripravljen garati. Vsak skok v bazen mu je bil odveč. Zdaj je spet v odlični formi, seveda pa Pekinga ne bo ponovil. Nastopil bo v sedmih disciplinah, v soboto ob 20.30 že v prvem londonskem finalu na 400 mešano, disciplini, ki zahteva šprint v vsaki izmed štirih disciplin.

Peng Vu letos ustavil Phelpsov niz
Pred štirimi leti je Phelps v Pekingu s 4:03,84 postavil svetovni rekord. Letos ga je na ameriških kvalifikacijah z izidom 4:07,06 premagal njegov največji tekmec Ryan Lochte: "Veselim se tega finala v najtežji disciplini." Phelpsov konkurent bo tudi Kitajec Peng Vu, ki je letos na Veliki nagradi Michigana končal njegov devetletni niz nepremagljivosti (60 zmag) na 200 metrov delfin. Na svojih tretjih olimpijskih igrah želi Vu končno osvojiti medaljo.

Spored plavanja v Londonu

Najuspešnejše države na OI:
ZDA (214 - 155 - 120)
Avstralija (56 - 54 - 58)
Vzhodna Nemčija (38 - 32 - 22)
Madžarska (23 - 23 - 17)
Japonska (20 - 21 - 21)
Nizozemska (17 - 17 - 18)
...
Slovenija (0 - 1 - 0)


Pravila plavanja


V London tudi 15-letna Nastja Govejšek
Slovenska odprava šteje rekordnih 12 plavalcev, potem ko je posebno povabilo tik pred zdajci dobila še mlada Nastja Govejšek, ki je ta mesec dopolnila 15 let. Plavalka, ki je letos na mladinskem evropskem prvenstvu osvojila bron na 50 prosto, si je olimpijski nastop priborila v Debrecenu, kjer se je na evropskem prvenstvu prebila v polfinale in zasedla 15. mesto na 100-metrski razdalji.

Dugonjić realno sodi v finalno druščino

Sodeč po letošnjih rezultatih ima največ možnosti za viden dosežek Damir Dugonjić, ki je letos postal evropski prvak na 50 prsno. Njegov cilj je finale na dvakrat daljši razdalji: "To je realno, bom pa moral verjetno za kakšne pol sekunde popraviti osebni rekord. Le če bi imel veliko sreče, bo medalja v igri." V prvi olimpijski finale se bo na svojih petih igrah poskušal prebiti Peter Mankoč, ki bo nastopal le v disciplini 100 delfin.

Koliko zmore Sara?

V ženski konkurenci bosta kandidatki za finalni nastop Anja Klinar (napoveduje življenjsko formo) in Sara Isaković. Nosilka srebra iz Pekinga 2008 po prihodu v domovino pod vodstvom svojega trenerja Mihe Potočnika ni napredovala toliko, kot si je želela, a ostaja upanje, da bo trd trening obrodil sadove in da se bo na 200 prosto prav v Londonu spustila pod 1:57, kar je dosežek, ki bi ji lahko prinesel finale.

Nabirati izkušnje za Rio
Preostali Slovenci lahko upajo največ na polfinale, kar nekaj pa jih bo nabiralo izkušnje. Tjaša Vozel, Tanja Šmid, Urša Bežan, Mojca Sagmeister, Robert Žbogar, Tjaša Oder in Nastja Govejšek so novinci na igrah, ki potrjujejo načrtno delo z mladimi na Plavalni zvezi Slovenije, a bodo tokrat predvsem poskušali doseči osebne rekorde in nabirali izkušnje za naslednje olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Phelps zelo motiviran v Londonu
Priprave Isakovićeve za igre v Londonu