Največji uspeh Mateje Šimic je drugo mesto na tekmi svetovnega pokala lani v Edmontonu. Foto: EPA
Največji uspeh Mateje Šimic je drugo mesto na tekmi svetovnega pokala lani v Edmontonu. Foto: EPA
Alistair Brownlee
Alistair Brownlee je eden izmed največjih britanskih upov za zlato medaljo v Londonu. Foto: EPA

To je Mateja Šimic, ki bo ena od 55 tekmovalk, ki se bodo 4. avgusta borile za olimpijske medalje. Tri dni pozneje bo na sporedu še moška preizkušnja, prav tako s 55 tekmovalci.

Le dva triatlonca z dvema medaljama
Triatlon je bil prvič vključen v Sydneyju. Na šestih preizkušnjah od takrat so slavili tekmovalci iz šestih različnih držav. Le dva triatlonca se lahko pohvalita z dvema olimpijskima medaljama - to sta Kanadčan Simon Whitfiled (zlato v Sydneyju in srebro v Pekingu) in Novozelandec Bevan Docherty (srebro v Atenah in bron v Pekingu).

Spored triatlona v Londonu
Nosilci medalj iz Pekinga 2008
Moški:
1. Jan Frodeno (NEM)
2. Simon Whitfield (KAN)
3. Bevan Docherty (NZL)
Ženske:
1. Emma Snowsill (AVS)
2. Vanessa Fernandes (POR)
3. Emma Moffatt (AVS)
Najuspešnejše države na OI:
Avstralija (1-2-1)
Nova Zelandija (1-1-1)
Kanada (1-1-0)
Nemčija (1-1-0)
Švica (1-0-2)
Avstrija (1-0-0)

Pravila triatlona

Tekma v priljubljenem Hydu Parku
Londonska preizkušnja bo potekala v znamenitem Hydu Parku. Tekmovalce najprej čaka 1,5 kilometra plavanja, sledi 40 kilometrov kolesarjenja, preizkušnja pa se bo končala z 10-kilometrskim tekom.

Britanci verjamejo v zmago v moški ...
Domači up za zlato medaljo je Alistair Brownlee, ki je v letih 2009 in 2011 postal svetovni prvak. V sezoni 2009 se je format svetovnih prvenstev spremenil iz ene same tekme v serijo več nastopov. Lani je 24-letni Anglež tako dobil vseh pet tekem, na katerih je nastopil. Njegov glavni konkurent v boju za zlato naj bi bil Španec Javier Gomez, ki je medalje osvajal na vseh zadnjih petih svetovnih prvenstvih (dve zlati, dve srebrni in ena bronasta medalja). Olimpijski nastop v Pekingu je končal na četrtem mestu.

... in ženski konkurenci
Organizatorji upajo na zlato medaljo tudi v ženski konkurenci, v kateri imajo prav tako dvakratno svetovno prvakinjo Helen Jenkins. Strokovnjaki kot njeno največjo tekmico štejejo olimpijsko prvakinjo iz Pekinga Avstralko Emmo Snowsill.