Šiven Je je zadnjih 50 metrov na 400 m mešano odplavala hitreje od Ryana Lochteja. Foto: EPA
Šiven Je je zadnjih 50 metrov na 400 m mešano odplavala hitreje od Ryana Lochteja. Foto: EPA

Ne maram sumov, zato ploskam, dokler nimam kakšnih drugih razlogov,” je dejal Ljungqvist. 16-letna Šivenova je na 400 metrov mešano s časom 4:28,43 dosegla nov svetovni rekord, v zadnjih 50 metrih pa je bila s časom 28,93 sekunde hitrejša celo od ameriškega zvezdnika Ryana Lochteja. “Žalostno je, da izjemne predstave pogosto povezujemo s sumi. To je žalostno za olimpijski šport,” je dejal švedski strokovnjak za doping. “Želim dejstva,” je dodal.

Številni strokovnjaki zelo dvomijo
Športni strokovnjak iz Kölna Ingo Froböse ceni dosežek mlade Kitajke, a dvomi, da je svetovni rekord dosegla zgolj s trdim delom: “Domnevam, da tu morda ni šlo vse po pravilih.” V dvomih je tudi generalni direktor mednarodnega in ameriškega združenja plavalnih trenerjev John Leonard. Predstavo Šivenove je označil za "neverjetno". Leonard je dejal, da uspeh Kitajke vzbuja "veliko strašnih spominov" na olimpijsko zmagoslavje Michelle Smith v Atlanti leta 1996. Irka je slavila v isti kategoriji kot Šivenova, a so ji leta 1998 zaradi goljufanja pri oddaji vzorcev urina izrekli štiriletno prepoved nastopanja.

MOK na olimpijskih igrah v Londonu izvaja največji protidopinški program v zgodovini komiteja. Od 5.000 načrtovanih testov so jih od odprtja olimpijske vasi 16. julija opravili že 1.461, je sporočil tiskovni predstavnik MOK-a Mark Adams. Testi so bili do zdaj pozitivni pri dveh športnikih. “Na vsakih igrah testiramo več. Pri tem je najpomembnejša kakovost,” je dejal Ljungqvist. "Dopinški testi vedno bolj temeljijo na tajnih informacijah, ki nam dajo prednost pred svetom dopinga,” je še dodal švedski strokovnjak.