Slovensko zastavo je vihral Peter Kauzer. Foto: Reuters
Slovensko zastavo je vihral Peter Kauzer. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj je prižgalo sedem mladih britanskih športnikov. Foto: Reuters
Ogenj bo v "olimpijskem kotlu" gorel do 12. avgusta zvečer. Foto: EPA
Mohamed Ali
Mohamed Ali je bil med nosilci olimpijske zastave. Foto: Reuters
Olimpijski krogi so zasvetili na olimpijskem stadionu v Londonu, kjer se je zbralo 60.000 gledalcev. Foto: EPA
Britanska kraljica Elizabeta II je bila v središču pozornosti v spektakularni točki z Jamesom Bondom (Danielom Craigom). Foto: EPA
Velik aplavz je požel eden glavnih zvezdnikov iger, šprinter Usain Bolt. Foto: EPA
Ob velikem navdušenju so kot zadnji na stadion prišli športniki Velike Britanije. Foto: Reuters

Največji športni dogodek leta 2012 je odprla kraljica Elizabeta II. nekaj minut po polnoči po krajevnem času. To so tretje igre v Londonu po letih 1908 in 1948.

Prireditev se je razvlekla skoraj na štiri ure
Razglašam, da so olimpijske igre v Londonu odprte,” je ob koncu skoraj štiriurne slovesnosti dejala britanska kraljica. Pred tem je predsednik krovne olimpijske organizacije Jacques Rogge v govoru poudaril pomen iger in olimpijskega gibanja, med nosilci zastave je bil tudi legendarni boksar Mohamed Ali.

Posnetek celotne slovesnosti ob odprtju si lahko ogledate TUKAJ, v videonovicah desno pa lahko podoživite mimohod Slovencev in prižig ognja.

Prvič prisegli tudi trenerji
Govor je imel tudi predsednik organizacijskega komiteja Sebastian Coe. V imenu športnikov je prisegla tekmovalka v tekvondoju Sarah Stevenson, v imenu sodnikov pa Mik Basi, ki bo delil pravico v boksu. Prvič je prisegel v imenu trenerjev Eric Farrell.

Nastopalo 7.500 prostovoljcev
Glavna tema odprtja, za katerega so prireditelji odšteli 34,5 milijona evrov, so bili Otoki čudes, navdih zanjo pa je režiser Danny Boyle dobil v Shakespearovi igri Vihar. Prikazati je želel bogato kulturno in naravno dediščino gostiteljev. Kot je dejal Boyle, na stadionu ni gledalcev, pač pa so vsi skupaj “del čarovnije”. Velik del nastopajočih je predstavljalo 7.500 prostovoljcev, zbranih iz vseh držav, svetovno znani umetniki pa so le začinili dogajanje.

Posrečen prikaz industrijske revolucije
Znak za začetek je dal zmagovalec letošnje Dirke po Franciji Bradley Wiggins z udarcem na zvon. Vse se je začelo z industrijsko revolucijo, revolucijo družbenih odnosov z začetki v 60. letih in nato vse do digitalne revolucije, dobe, v kateri živimo zdaj.

Rdeča nit prireditve je bila ideja, da je boljši svet mogoče zgraditi tudi z razvojem industrije s pomočjo ljudi, z radoživo energijo popularne kulture, vse do sanj o enotnem jeziku vseh. Po Boylovih besedah: “Lahko zgradimo Jeruzalem, ki bo na voljo vsem.”

James Bond pospremil kraljico na stadion
Prireditelji so prihod kraljice Elizabete II. na stadion pospremili s filmsko montažo, ki je kraljico v spremstvu filmskega junaka Jamesa Bonda oziroma igralca Daniela Craiga prikazala med skokom iz helikopterja nad stadionom. Kraljico je sprejel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, sledila sta britanska himna in dvig zastave.
Atkinson nasmejal vse navzoče
Navdušil je tudi igralec Rowan Atkinson. 57-letni komik, znan po vlogi Mr. Beana, je igral na klavir in zabaval gledalce.
McCartney zapel zaključno pesem
Kratek pregled britanske zgodovine se je začel z donenjem največjega uglašenega zvona na svetu in besedami slovitega angleškega literarnega umetnika Shakespeara iz dela Vihar (The Tempest): “Ne bojte se, saj otok je poln zvokov”. Na glasbo londonskega simfoničnega orkestra je plesalo 600 plesalcev in plesalk, med glasbenimi izvajalci pa so med drugim nastopili tudi Arctic Monkeys, Paul McCartney, Mike Oldfield in Dizzee Rascal.

London je ves dan odšteval ure in minute do začetka spektakla. Precej tistih, ki niso dobili vstopnic za stadion, se je zvečer odločilo za pot v Hyde Park, kjer je 50.000 ljudi spremljalo olimpijski koncert - nastopili so Duran Duran, Paolo Nutini, Stereophonics in Snow Patrol - ter prenos odprtja.

Sledil je mimohod športnikov z vsega sveta, predstavile so se 204 države. Po tradiciji so se prvi predstavili Grki. Slovensko zastavo je nosil kajakaš Peter Kauzer, slovenski športniki so na stadion prišli ob 0.36 po našem času. Zadnja je na stadion prišla Velika Britanija, zastavo je nosil kolesar Chris Foy.
Redgrave predal baklo mladim športnikom
Sledilo je slovesno prižiganje ognja. Prirediteljem je uspelo do zadnjega ohraniti skrivnost o tem, kdo bo imel čast zanetiti ogenj, pripravili pa so presenečenje, saj je namesto kakšnega znanega športnika ogenj družno prižgala skupina sedmih mladih domačih športnikov, ki so zanetili plamenčke v 204 bakrenih posodicah, ti pa so se nato razširili do olimpijskega ognja – po režiserjevi zamisli je tako plamen simbolično zanetil kar ves svet.
Na stadion je plamenico prinesel legendarni veslač Steven Redgrave. Predal mu jo je nogometaš David Beckham, ki se je k stadionu pripeljal na čolnu po Temzi.
Iz zraka spustili sedem milijard lističev
Prireditelji so za spektakel porabili kar 284 vaj na dveh različnih prizoriščih. Ker je Velika Britanija znana po dežju, so oblačila zasnovali tako, da ne premočijo. V slovesnosti so sodelovali tudi gledalci na tribunah, ki so v zrak dvignili posebne LED-zaslone in tako pričarali čudovite svetlobne kulise. Vse je povezovalo več kot 317 kilometrov električnih kablov, več kot 40 strokovnjakov je sistem postavljalo skoraj dva meseca. Iz zraka so na stadion spustili tudi sedem milijard lističev, kar naj bi predstavljalo vsakega izmed zemljanov.

Türk in Turk med visoko druščino
Začetek iger je poleg angleške kraljice na stadionu spremljala tudi okrog 80-članska zasedba monarhov, predsednikov držav in vlad. Med njimi sta bila slovenski predsednik Danilo Türk in minister Žiga Turk, ki je pristojen za šport.

Domačo kraljevo družino so zastopali tudi princ William z ženo Kate in princ Harry, kronane glave pa so prišle še iz Bruneja, Luksemburga, Nizozemske, Španije in Švedske. ZDA je zastopala Michelle Obama, žena predsednika Baracka, prišel pa je tudi republikanski kandidat za predsednika Mitt Romney. David Beckham, ki je pomagal, da je London dobil OI, in ga potem niso uvrstili v domačo nogometno ekipo, je dobil zadoščenje z uvrstitvijo na A-seznam uglednih osebnosti.

Nastopalo bo 10.490 športnikov
Do 12. avgusta, ko se bodo igre končale, se bo na tekmovanjih za olimpijska odličja pomerilo 10.490 športnikov iz 204 držav. Barve Slovenije bo zastopalo 65 športnic in športnikov, med njimi tudi osmerica, ki je v svoji karieri že stala na olimpijskem odru za zmagovalce.