Urška Žolnir je v finalu za zlato olimpijsko kolajno premagala Kitajko Lili Šu. Foto: STA/Stane Gruden
Urška Žolnir je v finalu za zlato olimpijsko kolajno premagala Kitajko Lili Šu. Foto: STA/Stane Gruden

Včasih sem šla na trening, komaj sem hodila in zdržala trening, ki je bil v načrtu. Res smo garali, vse je bilo usmerjeno v te olimpijske igre. Bilo je zelo hudo in težko, a vedno sem si rekla: "Zdrži".

Po finalnem dvoboju so Žolnirjevo, ki je bila ves dan močno osredotočena na zmagovito pot, premagala čustva. Ves trud, ki ga je vložila v zadnjih štirih letih za letošnji olimpijski turnir, je bil poplačan. Spregovorila je za TV Slovenija 2 (Leon Andrejka) in Val 202 (Igor Tominec). "Zelo sem vesela, olimpijska prvakinja ... Kaj naj rečem ..." je bil njen prvi odziv, pozneje je priznala: "Fenomenalno je, enkratno! Imam dve kolajni v vitrini, bron iz Aten in zlato iz Londona. Počutila sem se močno, sploh proti koncu. Nisem si mislila, da lahko posežem po zlatu."


Vedela je, da bo treba iti do konca
Urška se je borila brezhibno, tekmice je mlela kot po tekočem traku. "Ko sem šla v borbo z Nemko, sem vedela, da je zelo močna. Nekoliko me je bilo strah, da bom naredila kakšno napako, a ko sem premagala Nemko in Ekvadorko, sem vedela, da imam enkratno priložnost. Videla sem, da je Francozinja izgubila z Mongolko, in rekla sem si, da bo treba iti do konca," je bila prepričana 30-letna judoistka, ki se je v finalu srečala s Kitajko Lili Šu in jo ugnala z vazarijem, ki ji je uspel po približno dveh minutah borbe. "Bilo je kar lepo prikazano tisto, kar smo trenirali 20 let. Fabjan (trener, op. a.) je enkratno sestavil program in danes sem se res počutila super," je še dodala članica kluba Sankaku iz Celja.

Do zlata ni mogoče priti kar tako
Uspeh Žalčanke ni prišel kar čez noč. Vstajala je že ob 5.15 in trening začela že ob 6.00. Brez vednosti trenerja Marjana Fabjana je vadila tudi na lastno pest. "Res je, na svojo roko sem delala. Včasih sem šla na trening, komaj sem hodila in zdržala trening, ki je bil v načrtu. Res smo garali, vse je bilo usmerjeno v te olimpijske igre. Bilo je zelo hudo in težko, a vedno sem si rekla: "Zdrži". Celotna moja ekipa pod taktirko trenerja Fabjana je delala odlično. Rada bi se zahvalila njemu, da je prenašal naše mule in težave, ki jih je imel z nami, rada bi se zahvalila še vsem tekmovalcem v krogu, pa tudi mamici in atiju," je bila presrečna Žolnirjeva.

Vselej maksimalno osredotočena
Pred vsakim dvobojem je bila maksimalno osredotočena na nasprotnico. Po polfinalni zmagi, kjer je postalo jasno, da je že osvojila olimpijsko odličje, se je le rahlo nasmehnila, nato pa že začela osredotočanje na veliki finale. "Že pred odhodom v London sem rekla, da bo odločilnega pomena koncentracija, da se bom dobro osredotočila. S Fabjanom smo naredili vse, da smo prišli do Londona in da ni bilo poškodb. Vse ostalo je zdaj le še pika na i," je dejala.

Izkušenost odigrala vidno vlogo
Od Aten, kjer je Urška osvojila olimpijsko odličje, je minilo že osem let, prav tako je nastopila na olimpijskih igrah v Pekingu, zato je v London pripotovala z zelo dragocenimi izkušnjami. "Pozna se, da sem bila na dvojih olimpijskih igrah in da se nisem prepustila evforiji ter da me ni vrglo iz ritma. To je bil moj cilj in na koncu se je vse skupaj izšlo - tu je zlato," je sklenila nova olimpijska prvakinja.

Včasih sem šla na trening, komaj sem hodila in zdržala trening, ki je bil v načrtu. Res smo garali, vse je bilo usmerjeno v te olimpijske igre. Bilo je zelo hudo in težko, a vedno sem si rekla: "Zdrži".