Didier Defago ima v nedeljo velike apetite. Foto: Reuters
Didier Defago ima v nedeljo velike apetite. Foto: Reuters
Aksel Lund Svindal
Kaj za nedeljo pripravlja Aksel Lund Svindal? Foto: Reuters
Pred moškim smukom vlada strah
Perko moral kar pet minut čakati na pomoč
Perko žrtev nevarne smukaške proge
Padec Roka Perka na tretjem treningu smuka

Vse povedo besede ameriškega zvezdnika Bodeja Millerja, ki se je v Rdeči Poljani že izkazal z dvema najboljšima časoma. Po njegovih besedah je proga, na kateri je grdo padel tudi slovenski smukač Rok Perko, "j****o resna". "Moraš si zamisliti, da si nepremagljiv," je o tem, kako pristopiti k olimpijskemu smuku, še povedal ameriški as, ki je na prejšnjih igrah v Vancouvru v tej disciplini osvojil bronasto medaljo, poleg tega pa še zlato v superkombinaciji in srebro v superveleslalomu.

Miller: Kjer koli se lahko zatakneš
Ob tem pa dodal, da je proga "zelo zahrbtna". "Če nisi povsem zbran in pazljiv, te lahko ubije. Tako prekleto hitra je in sneg je tako trd, da zagotovo ne želiš žrtvovati pritiska robnikov in možnosti dodatnega pritiska na smuči v zameno za bolj aerodinamično držo. Proga povsod kaže zobe; na vrhu je agresivna, hitrosti so zelo visoke, polna je grbin in nagibov; kjer koli se lahko zatakneš," je prepričan Miller.

Mala zmešnjava ob žrebu številk
Miller bo na tekmi nastopil s štartno številko 15, norveški as Aksel Lund Svindal pa s številko 18. A sprva sta imela številki 12 in 21. Olimpijske štartne liste se določijo na sestanku vodij moštev. Odločajo uvrstitve v svetovnem pokalu in izbor številk ob žrebu iz dveh bobnov - enim z imenom tekmovalcev, drugim pa s štartnimi številkami. Ob tokratnem žrebu sta dva tekmovalca dobila isto štartno številko.

Tjorhom: Zgodnejši štart bo pomemben
"Se opravičujem, motiti se je človeško. Zgodi se, nihče ni popoln," je povedal direktor dirke Günther Hujara. "Z drugim žrebom sem precej bolj zadovoljen. Mislim, da bo jutri ob toplem vremenu zgodnejši štart pomemben," pa je Svindalovo številko komentiral njegov glavni trener Harvard Tjorhom.

Slovenski predstavnik le Klemen Kosi
Po nesrečnem padcu Perka bo na nedeljskem smuku Slovenijo zastopal le mladi Mariborčan Klemen Kosi, za katerega bo to olimpijski prvenec. Imel bo številko 33. Poleg Millerja in Svindala med favoriti za zmago poznavalci omenjajo še švicarskega veterana in branilca naslova Didierja Defaga, ki je bil na današnjem treningu 10., medtem ko med mlajšimi smukači stavijo na Švicarja Patricka Künga in Avstrijca Matthiasa Mayerja.

Alpsko smučanje (M), smuk        
Štartna lista (prenos TVS 2/MMC):
 1  S. NYMAN           ZDA       
 2  J. HUDEC           KAN       
 9  M. FRANZ           AVT       
10  W. HEEL            ITA       
11  M. MAYER           AVT       
14  P. FILL            ITA       
15  B. MILLER          ZDA       
16  P. KÜNG            ŠVI       
17  D. PARIS           ITA       
18  A. L. SVINDAL      NOR       
19  A. THEAUX          FRA       
20  C. INNERHOFER      ITA       
21  E. GUAY            KAN       
22  K. KRÖLL           AVT       
27  D. DEFAGO          ŠVI       
23  G. STREITBERGER    AVT       
33  K. KOSI            SLO       
Štart bo v nedeljo ob 8.00.
Pred moškim smukom vlada strah
Perko moral kar pet minut čakati na pomoč
Perko žrtev nevarne smukaške proge
Padec Roka Perka na tretjem treningu smuka