Tina Maze je bila s smukom zelo zadovoljna, toda slaloma se je lotila malce preveč previdno in medalja ji je ušla za deset stotink. Foto: STA
Tina Maze je bila s smukom zelo zadovoljna, toda slaloma se je lotila malce preveč previdno in medalja ji je ušla za deset stotink. Foto: STA
Maria Höfl-Riesch
Maria Höfl-Riesch (na odprtju olimpijskih iger nemški zastavonoša) je imela peti čas smuka, za Julio Mancuso je zaostala dobro sekundo. S tretjim izidom slaloma se je prebila na vrh in slavila tretje olimpijsko zlato. Foto: Reuters
Julia Mancuso je prekrižala slovenske načrte. Nanjo nihče ni računal, toda v smuku je blestela in se samozavestno lotila tudi slaloma. Foto: Reuters

Zmagala je branilka naslova Nemka Maria Höfl Riesch, to je njeno tretje olimpijsko zlato, druga je bila Avstrijka Nicole Hosp in tretja Američanka Julia Mancuso, ki je daleč najbolje izpeljala smuk in se tudi v slalomu, v katerem nima bleščečih rezultatov, zelo dobro znašla.


Tinin smuk odličen, v igri je bilo tudi zlato

Četrto mesto je za takšno šampionko, kot je Tina Maze, seveda razočaranje, toliko bolj, ker se je spogledovala z zlato medaljo, potem ko je imela s tretjim časom dopoldanskega smuka res lepo izhodišče. Zaostala je le za Julio Mancuso in Laro Gut. Tako kot na treningih je bila v zgornjem delu smuka zelo hitra, slabša pa spodaj. Andrea Massi je bil izjemno zadovoljen, za veliki finale, slalomsko vožnjo, pa je napovedal: "To bo borba, velika borba."

Riescheva upravičila vlogo prve favoritinje
Tinin trener in partner se ni motil. V Rdeči Poljani se je otoplilo na devet stopinj. Ko je Nicole Hosp, osma po smuku, zanesljivo prevzela vodstvo, je temperatura še naraščala. Branilka naslova Maria Höfl Riesch je Avstrijko zrinila z vodstva in vse oči so bile uprte v Mazejevo. Na zahtevnem terenu je na zgornji strmini smučala previdno in pri prvem vmesnem času že zaostajala za 44 stotink. Spodaj je bilo še nekaj napak in v cilju je bila tretja s 63 stotinkami zaostanka.

Medaljo posvetila dedku
Lara Gut, druga po smuku, ni zdržala pritiska in je odstopila. Slovenski navijači smo nestrpno čakali le še Julio Mancuso. Američanka, ki na slalomski tekmi na najvišji ravni ni tekmovala že eno leto, je izgubljala, a za medaljo je imela dovolj zaloge s smuka. Po eni zlati (Torino 2006, veleslalom) in dveh srebrnih medaljah je prvič dobila še olimpijski bron, ki ga je posvetila lani umrlemu dedku. Postala je četrta alpska smučarka v zgodovini olimpizma s kompletom medalj.

Občutek jo je varal
Največ slave je seveda požela Maria Höfl Riesch, ki ji manjka še ena zlata medalja, da se izenači z najuspešnejšo alpsko smučarko v olimpijski zgodovini Janico Kostelić. "Po smuku sem bila nervozna, saj je Julia vodila za sekundo. Slalom je bila velika borba, ki so jo še otežile težke razmere. Na štartu je bilo zelo strmo in je bilo še posebej strmo. Nisem imela dobrega občutka, a očitno sem smučala dovolj hitro," je povedala Nemka.

Naslednja priložnost v sredo
"Na krožniku je pet medalj," je pred začetkom smučarskih bojev razmišljal Andrea Massi. Ruska pojedina se žal ni začela najbolje, a ne dvomimo, da bo Tina Maze na naslednji "hod", sredin smuk (začetek ob 8. uri) prišla toliko bolj lačna. Lačna zlata, ki ji še manjka v sijajni zbirki lovorik.

Maruša Ferk ujela deseterico
Maruša Ferk, ki je želela prav v superkombinaciji iztržiti največ, je uvrstitev pri vrhu zapravila po smuku, ko je bila z več kot dvema sekundama zaostanka 17. a na koncu se je vendarle prebila med deseterico, kar je soliden rezultat. Ilka Štuhec, po smuku enajsta, slaloma ni izpeljala.

Končni vrstni red:                
 1. M. HÖFL RIESCH  NEM    2:34,62
 2. N. HOSP         AVT      +0,40
 3. J. MANCUSO      ZDA       0,53
 4. T. MAZE         SLO       0,63
 5. D. GISIN        ŠVI       1,50
 6. R. MOWINCKEL    NOR       1,53
 7. M. KIRCHGASSER  AVT       1,79
 8. A. FENNINGER    AVT       1,82
 9. Š. STRACHOVA    ČEŠ       1,99
10. M. FERK         SLO       2,27
11. F. BRIGNONE     ITA       3,00
12. D. FEIERABEND   ŠVI       3,09
                                  
Izidi smuka:                      
 1. J. MANCUSO      ZDA    1:42,68
 2. L. GUT          ŠVI      +0,47
 3. T. MAZE         SLO       0,86
 4. A. FENNINGER    AVT       0,99
 5. M. HÖFL RIESCH  NEM       1,04
 6. L.-S. SEJERSTED NOR       1,17
 7. E. GÖRGL        AVT       1,21
 8. N. HOSP         AVT       1,27
 9. F. MARSAGLIA    ITA       1,28
10. D. GISIN        ŠVI       1,33
11. I. ŠTUHEC       SLO       1,58
12. R. MOWINCKEL    NOR       1,60
...                               
17. M. FERK         SLO       2,19
                                  



Mazejeva z visokimi cilji obstala pod stopničkami
Tina je pokazala dva obraza
Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve
Hitri smuk Mazejeve za superkombinacijo
Mazejeva z visokimi cilji obstala pod stopničkami
Tina je pokazala dva obraza
Razplet superkombinacije ni osrečil Mazejeve
Hitri smuk Mazejeve za superkombinacijo