Matthias Mayer je veliki zmagovalec moškega smuka. Foto: Reuters
Matthias Mayer je veliki zmagovalec moškega smuka. Foto: Reuters
Matthias Mayer
Matthias Mayer je že nekaj časa kazal svoj talent v karavani svetovnega pokala, kjer se je nekajkrat uvrstil tudi med najboljših deset, v Sočiju pa dočakal veliki trenutek. Foto: Reuters
Matthias Mayer
Mayer se je v smuku na tekmah svetovnega pokala do zdaj najvišje uvrstil lani v Bormiu, ko je bil peti. Letos se je v tej disciplini najvišje zavihtel v Wengnu, kjer je bil šesti, v Kitzbühlu pa je dosegel 11. mesto. Foto: Reuters
Christoph Innerhofer, Matthias Mayer, Kjetil Jansrud
Najboljši trije na nedeljski tekmi: Christoph Innerhofer, Matthias Mayer, Kjetil Jansrud. Foto: Reuters
Bode Miller
Bode Miller je skušal pri 36 letih kot najstarejši osvojiti olimpijski naslov v alpskem smučanju, toda v cilju je le nejevoljno zmajeval z glavo. Izpostavil je, da so bile vremenske razmere slabše kot na sobotnem treningu, ko je bil najhitrejši. Namesto sonca je bilo oblačno, difuzna svetloba pa mnoge smučarje zelo ovira. Foto: Reuters

23-letni Korošec, čigar dozdajšnji vrhunec je bilo lansko drugo mesto na superveleslalomu za svetovni pokal v Kitzbühelu, je po izjemno izpeljani zahtevni progi v Roza Hutorju le za šest stotink prednosti slavil pred Christophom Innerhoferjem, tretji je bil Kjetil Jansrud, dobitnik veleslalomskega srebra iz Vancouvra pred štirimi leti.

Mayer: Na štartu nisem bil nervozen
Mayer, sin dobitnika olimpijskega srebra v superveleslalomu iz Calgaryja Helmuta Mayerja, je v Sočiju sicer spadal med tihe favorite, dobil je drugi trening, na prvem pa zasedel tretje mesto, a nihče mu s štartno številko 11 ni pripisoval resnih možnosti. "Zmaga v kraljevski disciplini mi pomeni vse. Na štartu nisem bil nervozen, to mi je pomagalo. To je noro, to je nekaj neverjetnega, kar lahko dosežeš kot športnik," je takoj po zmagi zadovoljno pripovedoval Avstrijec, ki je "uničil" napovedi strokovnjakov, da je tokratni olimpijski smuk preveč radikalen za neizkušene smukače.

Miller in Svindal storila preveč napak
Na izredno zahtevni progi, ki je vsebovala vse smukaške elemente, se je razen nekaj napak v zgornjem delu izredno znašel. Popolnoma drugače kot stara lisjaka Aksel Lund Svindal (4.) in Bode Miller (8.), ki sta storila preveč napak za medaljo. 36-letni Miller je imel ob drugem vmesnem času 31 stotink prednosti, nato pa v njemu nepriljubljenem spodnjem delu ogromno izgubil. Branilec naslova Didier Defago je bil 14.

Kosi po solidnem nastopu 24.
Od Slovencev je po sobotnem padcu in poškodbi Roka Perka nastopil le Klemen Kosi in s solidnim nastopom prišel do 24. mesta: "Včeraj mi je na treningu uspela ena najboljših voženj v sezoni. Tudi danes je bilo tako. Na progo sem se podal zelo odločno. Nisem naredil velikih napak, čeprav sem veliko tvegal. Dal sem največ, kar je bilo mogoče, in sem celo izboljšal predstavo z včerajšnjega treninga. To se je poznalo tudi na cilju, ko sem bil zelo izmučen."

Mayer po poteh Ortlieba in Stocka
Mayerjeva zlata medalja seveda pomeni tudi veliko spodbudo za avstrijsko moško ekipo v alpskem smučanju, ki pred štirimi leti v Vancouvru ni osvojila niti ene olimpijske medalje. Zadnji Avstrijec s smukaškim olimpijskim naslovom je bil Fritz Strobl leta 2002, še dva Mayerjeva rojaka, Patrick Ortlieb (1992) in Leonhard Stock (1980), pa sta prvi veliki zmagi v svojih karierah dosegla ravno tako v olimpijskem smuku. Avstrijci so sicer s skupaj sedmimi zlatimi medaljami daleč najboljši na večni lestvici olimpijskih zmagovalcev v smuku.

Russi zasnoval smukaško klasiko
Tokratna proga, zasnoval jo je legendarni Bernhard Russi, je bila s skoraj 3.500 metri najdaljša smukaška v zgodovini olimpijskih iger, vsebovala pa je številne tehnične zavoje, dolge drsalne smukaške zavoje, valovite valove, ki rušijo ravnotežje smučanja, in dolge skoke.

Alpsko smučanje (M), smuk            
Končni vrstni red:             
 1. M. MAYER         AVT  2:06,23
 2. C. INNERHOFER    ITA    +0,06
 3. K. JANSRUD       NOR     0,10
 4. A. L. SVINDAL    NOR     0,29
 5. T. GANONG        ZDA     0,41
 6. C. JANKA         ŠVI     0,48
 7. P. FILL          ITA     0,49
 8. B. MILLER        ZDA     0,52
 9. M. FRANZ         AVT     0,80
10. E. GUAY          KAN     0,81
11. D. PARIS         ITA     0,90
12. W. HEEL          ITA     0,93
13. B. FEUZ          ŠVI     1,26
14. D. DEFAGO        ŠVI     1,56
24. K. KOSI          SLO     2,75
Odstop: Clarey

Moški smuk prvi vrhunec v Sočiju
Mayer ukradel šov Millerju in Svindalu
Pogovor z olimpijskim prvakom in Klemnom Kosijem
Zlati olimpijski smuk Matthiasa Mayerja
Millerju tudi tokrat ni uspelo
Moški smuk prvi vrhunec v Sočiju
Mayer ukradel šov Millerju in Svindalu
Pogovor z olimpijskim prvakom in Klemnom Kosijem
Zlati olimpijski smuk Matthiasa Mayerja
Millerju tudi tokrat ni uspelo