Ole Einar Björndalen je s 40 leti in 12 dnevi postal najstarejši posamični olimpijski prvak v vsej zgodovini zimskih iger! Foto: Reuters
Ole Einar Björndalen je s 40 leti in 12 dnevi postal najstarejši posamični olimpijski prvak v vsej zgodovini zimskih iger! Foto: Reuters
Jakov Fak v Sočiju
Jakov Fak je za medaljo zaostal 27,3 sekunde. Za obrambo brona je bil usoden tek, v katerem je Fak imel šele 25. čas, proti najhitrejšemu Antonu Šipulinu je izgubil 47,3 sekunde. Foto: STA
Ole Einar Bjoerndalen
Ole Björndalen je z 12. olimpijsko medaljo izenačil absolutni rekord zimskih iger, ki ga drži njegov rojak Bjorn Dählie. Foto: EPA
Dominik Landertinger
Dominik Landertinger. Foto: Reuters
Björndalen kralj biatlona in zimskih iger
Olimpijski šampion Björndalen slavil, Fak 10.

Živa legenda biatlona iz Norveške je bila premočna za vse "lovce na smučeh" in še sedmič v karieri je Björndalen postal olimpijski prvak, obenem pa je osvojil rekordno 12. olimpijsko odličje, s čimer je na samem vrhu zimskega Olimpa ujel rojaka in ikono smučarskega teka Bjorna Dählija. A z zlatom v biatlonskem šprintu je Ole Einar Björndalen postavil še en nov olimpijski mejnik - s 40 leti in 12 dnevi je postal najstarejši posamični olimpijski prvak na zimskih igrah!

Norvežan v teku prekosil Avstrijca in Čeha
Björndalen je sicer stoje enkrat zgrešil, a je bil iz kilometra v kilometer hitrejši in je v cilju za vsega 1,3 sekunde prehitel Avstrijca Dominika Landertingerja, bron pa je z zaostankom 5,7 sekunde osvojil Čeh Jaroslav Soukup. Oba dobitnika medalj sta sicer bila brezhibna v streljanju, a sta v teku izgubila preveč proti 40-letnemu Norvežanu.

Popolna tekma za ikono biatlona
"Danes sem naredil vse prav, tako kot je treba. Bila je popolna tekma," je po tekmi povedal veliki zmagovalec dneva. V pogovoru za TV Slovenija je biatlonski kralj potrdil, da so to vendarle njegove zadnje zimske olimpijske igre. "Da, načrt je takšen, da so to zadnje igre. Imel sem izredne smuči, moja forma je vrhunska. Vse teče tako popolno," se je smejalo ikoni iz Simostranda, ki je zmagal po dveh letih.

Na strelišču Fak za "desetko"
Jakov Fak je po prestani bolezni na izredno težki progi začel počasneje in je že pred prvim streljanjem zaostajal za 23 sekund za najhitrejšim tekačem Rusom Antonom Šipulinom (na koncu četrtim). A 26-letnik iz Mrkopalja je zadel vseh pet tarč tako leže kot stoje, tako da je bil ob drugem izhodu s strelišča dvanajsti. Fak je skušal dvigniti ritem teka in 1,6 km pred ciljem je zaostajal za medaljo le še 18 sekund, a hitreje ni šlo, tako da je osvojil končno 10. mesto.

"Malo je bilo psihološkega pritiska na strelišču, saj sem videl, da je bilo veliko ničel, a sem naredil maksimum. Na progi preprosto ni šlo, tako kot sem si zamislil. Ni vsak dan tvoj dan in tudi to se zgodi," je povedal malce razočarani Fak.

Pred štirimi leti v Vancouvru 2010 je Jakov Fak v biatlonskem šprintu le za pičle 3,4 sekunde prehitel moštvenega kolega Klemna Bauerja, a s tem odnesel Sloveniji bronasto medaljo, saj je Fak takrat še tekmoval pod zastavo Hrvaške.

Na zasledovanje še Bauer in Marič
Od preostalih Slovencev je bil najvišje pričakovano Klemen Bauer, ki pa ob dveh zgrešenih strelih in zaostanku dobre minute ni mogel višje od 26. mesta. Najstarejši med Slovenci Janez Marič je ob enem zgrešenem zasedel 51. mesto. Streljanje se je izšlo Petru Doklu, ki je zgrešil le enkrat, a je bil zaradi slabega tekaškega dne le 72.

Dokl: "Brutalna proga"
"Nisem razočaran, kvečjemu jezen, da sem dvakrat zgrešil. Nastopil sem približno tako, kot sem pričakoval, priložnost je bila lepa, a ni bilo prostora za napake," je po dveh kazenskih krogih povedal Bauer.

Veteran Marič, le leto mlajši od Björndalna, je bil ob enem zgrešenem strelu prepočasen v smučini. "Končno sem enkrat ustrelil kot znam, a tekaško danes ni bil moj dan." Dokl je po 72. mestu ostal tudi brez ponedeljkovega zasledovanja: "Proga je res brutalna, kaj takega redko doživiš."

Zasledovalna tekma najboljših 60 bo na sporedu v ponedeljek, nedelja je dan za šprint biatlonk, kjer bo nastopila Teja Gregorin.

                                   
Biatlon, šprint, 10 km (M):      * 
 1. O.-E. BJÖRDALEN NOR 24:33,5 (1)
 2. D. LANDERTINGER AVT    +1,3 (0)
 3. J. SOUKUP       ČEŠ     5,7 (0)
 4. A. ŠIPULIN      RUS     6,4 (1)
 5. J. LE GUELLEC   KAN     9,7 (0)
 6. M. FOURCADE     FRA    12,4 (1)
 7. S. EDER         AVT    13,7 (0)
 8. O. MORAVEC      ČEŠ    14,6 (0)
 9. E. SVENDSEN     NOR    29,3 (1)
10. J. FAK          SLO    33,0 (0)
...                                
26. K. BAUER        SLO  1:07,2 (2)
51. J. MARIČ        SLO  2:07,8 (1)
72. P. DOKL         SLO  2:46,6 (1)
                                   
 * - zgrešeni streli/kazenski krogi
                                   
Björndalen kralj biatlona in zimskih iger
Olimpijski šampion Björndalen slavil, Fak 10.