25-letni Martin Fourcade je po srebrni medalji v Vancouvru (na tekmi s skupinskim štartom) dočakal naslov olimpijskega prvaka. Foto: Reuters
25-letni Martin Fourcade je po srebrni medalji v Vancouvru (na tekmi s skupinskim štartom) dočakal naslov olimpijskega prvaka. Foto: Reuters
Jakov Fak
Jakov Fak je bil v soboto brezhiben na strelišču, na zasledovalni tekmi pa je moral že na prvem od štirih strelskih postankov dvakrat v kazenski krog, dolg 150 metrov. Foto: STA
Ondrej Moravec, Martin Fourcade in Jean Guillaume Beatrix
Jean Guillaume Beatrix je z bronom zaokrožil popoln francoski dan v bialonskem središču Laura. Foto: Reuters
Fak nazadoval v zasledovanju
Martin Fourcade pometel s konkurenco

Fak, ki je imel z 10. mestom po šprintu lepo izhodišče za naskok na medaljo, je že na prvem strelišču dvakrat zgrešil, in upi na medaljo so v rahlo deževnem vremenu splavali po vodi. Na koncu je bil s šestimi kazenskimi krogi 31.

"Pričakoval sem, da bom stabilneje streljal. Po dveh napakah na prvem strelišču je bilo vse težje in se nisem vrnil v tekmo tako, kot bi si želel," je povedal najboljši slovenski biatlonec.

Moravec srebrn, Beatrix s 14. mesta do brona
Fourcade, ki s šestim mestom v šprintu ni mogel biti zadovoljen, je z enim zgrešenim strelom za 14 sekund premagal Čeha Ondreja Moravca, enega izmed treh tekmovalcev, ki so bili na strelišču brezhibni, medtem ko se je bronaste medalje veselil Francoz Jean Guillau Beatrix, ki je pridobil kar enajst mest.

Björndalen brez odličja
Zmagovalec šprinta, 40-letni Ole Einar Björndalen, je zgrešil tri strele, tudi dvajsetega, tako da je na 4. mestu ostal brez medalje. Kanadčan Jean Philippe Le Guellec je bil na poti proti medalji, toda v zavoju po spustu je padel in končal na 26. mestu.
Fourcade v zadnjih treh letih kralj biatlona
25-letni Fourcade je kronal izjemno kariero, saj ima že pet posamičnih naslovov svetovnega prvaka, v Vancouvru pred štirimi leti pa se je okitil s srebrom v skupinskem štartu. Francoz ima letos ogromno prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki ga je osvojil že v zadnjih dveh sezonah.
"Zavedal sem, da moram osvojiti medaljo, čeprav nihče ni ničesar javno zahteval. Zjutraj sem razmišljal, da je skrajni čas, da Francozi osvojimo medaljo. V soboto sem bil zelo razočaran po šprintu. Organizatorji v Sočiju so opravili izjemno delo. Proga in stadion sta fantastična, verjetno med najboljšimi na svetu," je bil navdušen Fourcade.

Bauerja ni strah četrtkove tekme na 20 km
Bauer je pridobil dve mesti. "Vsak zgrešeni strel je pomenil precejšen zdrs po lestvici. Kljub štirim kazenskim krogom mi je uspelo malce popraviti rezultat s šprinta, kar je zasluga super pripravljenih smuči. Lahko sem kar zadovoljen. Veliko tekmovalcev je že strah četrtkove tekme, petkrat bo treba v strmi klanec, mene pa ni strah, ker sem dobro pripravljen," je povedal Bauer.

Velepec: Fak si je želel preveč
"Jasno je, da smo razočarani, a nismo edini. Čeprav še nisem govoril ne s fanti ne s strelskim trenerjem Tomašem Kosom in ne vem veliko, kaj je šlo narobe, pa je vidno, kje smo delali napake. Streljali smo slabo, drugi niso grešili, in rezultati so taki, kot so. Klemen si sicer zasluži pohvale, nepričakovano je celo pridobil dve mesti, razočarani pa smo predvsem nad dosežkom Jakova. Očitno si je želel preveč," je dejal trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Biatlon, 12,5 km zasledovalno (M) *
 1. M. FOURCADE     FRA 33:38,6 (1)
 2. O. MORAVEC      ČEŠ    14,1 (0)
 3. J. G. BEATRIX   FRA    24,2 (1)
 4. O.-E. BJÖRDALEN NOR    25,9 (3)
 5. J. USTJUGOV     RUS    36,7 (1)
 6. S. SCHEMPP      NEM    39,1 (1)
 7. E. SVENDSEN     NOR    40,2 (1)
 8. S. EDER         AVT    40,3 (2)
 9. A. RASTORGUJEVS LAT    48,3 (1)
10. D. LANDERTINGER AVT    48,9 (3)
...                     
24. K. BAUER        SLO  1:51,2 (4)
31. J. FAK          SLO  2:22,6 (6)
49. J. MARIČ        SLO  5:09,8 (3)
                         
* - zgrešeni streli/kazenski krogi
Fak nazadoval v zasledovanju
Martin Fourcade pometel s konkurenco