Žan Košir si je z olimpijsko medaljo povsem zacelil rane iz svetovnega pokala, ko je bil blizu skupni zmagi, a je na zadnji tekmi izpadel v kvalifikacijah ter bil na koncu tretji. Foto: Reuters
Žan Košir si je z olimpijsko medaljo povsem zacelil rane iz svetovnega pokala, ko je bil blizu skupni zmagi, a je na zadnji tekmi izpadel v kvalifikacijah ter bil na koncu tretji. Foto: Reuters
Žan Košir
Najboljši trije deskarji v paralelnem veleslalomu. Foto: Reuters
Rok Marguč v Sočiju
Rok Marguč, svetovni prvak v paralelnem slalomu, je v četrtfinalu zapravil veliko priložnost po napaki Nevina Galmarinija, sicer bi se v polfinalu pomeril z Žanom Koširjem. Foto: Reuters
Rok Flander
34-letni Rok Flander, ki je pred sedmimi leti postal svetovni prvak v paralelnem veleslalomu, je na tretjih igrah še tretjič izpadel v četrtfinalu. Foto: Reuters

Zlato medaljo je osvojil Američan, ki deska za Rusijo, Vic Wild. V finalu je bil boljši od Nevina Galmarinija. Srebrni Švicar je v polfinalu izločil Koširja, v četrtfinalu pa Marguča. Svetovni prvak v paralelnem slalomu je zapravil veliko priložnost po napaki Galmarinija v prvi vožnji. 27-letni slovenski deskar je vozil preveč previdno in ostal brez boja za kolajne, v katerem bi se pomeril s Koširjem in Slovenija bi tako imela finalista.

Na koncu sta Marguč in Flander zasedla peto ter šesto mesto. Flander je nastopil na svojih tretjih igrah, vedno izpadel v četrtfinalu, je pa v Sočiju dosegel najboljšo uvrstitev. Slovenski deskarji so na vseh olimpijskih igrah veliko obetali, toda vedno je malo zmanjkalo, Koširju pa je le uspelo postaviti piko na i in v disciplini, v kateri Slovenija velja za velesilo, osvojiti prvo deskarsko olimpijsko kolajno. Deskarji se bodo še enkrat pomerili za medalje. V soboto bo na sporedu paralelni slalom in slovenski cilji bodo znova visoki.

V malem finalu Košir zanesljivo zmagal
Košir je slabo začel dvoboj za tretje mesto. V prvi vožnji je kmalu po startu napravil novo napako in se komaj rešil pred padcem, toda na hitrejši, rdeči progi je nadomestil zaostanek, Patrick Bussler, ki je v četrtfinalu izločil Flandra, pa je napravil napako tik pred koncem in Tržičan si je prideskal 72 stotink naskoka. Nemec je napadel v drugi vožnji, toda napravil napako in Košir je zanesljivo prideskal do brona.

Košir je v prvi vožnji polfinala v zgornjem delu napravil napako, nato je stopnjeval in pridobil nekaj časa, a vseeno zaostal za 12 stotink. V zgornjem delu je tudi v drugi vožnji napravil veliko napako, velikega zaostanka v primerjavi z Galmarinijem mu ni uspelo nadomestiti.

Marguč ni izkoristil napake Galmarinija
V prvi vožnji četrtfinala je Košir za štiri stotinke prehitel Andreasa Prommeggerja. Avstrijec je v osmini finala izločil najhitrejšega iz kvalifikacij Soboleva. Prommegger je v zgornjem delu izničil minimalno prednost Tržičana, ki pa je stopnjeval ritem in v cilj prišel s 53 stotinkami prednosti.

Marguč je v prvi vožnji četrtfinala zapravil veliko priložnost. Galmarini je naredil napako, se skoraj popolnoma ustavil, toda Švicar se je vrnil in z izjemno vožnjo ujel Celjana ter ga tudi prehitel, na koncu za 29 stotink. Marguč se je odlično boril, toda malo je zmanjkalo za preboj v polfinale in boj s Koširjem. Švicar je bil na koncu hitrejši za le devet stotink. Flander je v prvi vožnji zaostal za Busslerjem za 46 stotink. Tudi najizkušenejši med slovenskimi deskarji je znižal zaostanek iz prve vožnje na rdeči progi, toda le za šest stotink in na koncu je bil Bussler hitrejši.

Šušteršič obstal v kvalifikacijah
Košir je v osmini finala izločil Švicarja Philippa Schocha. V prvi vožnji si je prideskal 19 stotink naskoka pred olimpijskim prvakom iz Salt Lake Cityja in Torina, prednost je brez težav ubranil in v cilj prišel z dobro sekundo prednosti pred Švicarjem. Marguč je v prvi vožnji, ko je vozil na rdeči progi, za Jaseyjem Jayem Andersonom zaostal za devet stotink. Kanadčan, ki je branil olimpijski naslov iz domačega Vancouvra, je drugič slabše deskal in Marguč je bil hitrejši za 47 stotink. Tudi Flander je zanesljivo opravil prvi izločilni dvoboj. Že v prvi vožnji je bil hitrejši od Alexandra Bergmanna (0,14), Nemca pa je na koncu ugnal za 34 stotink.

V kvalifikacija je spodletelo le Izidorju Šušteršiču, ki je zasedel 21. mesto, 16 najhitrejših pa se je uvrstilo naprej. Marguč je postavil četrti čas, Flander šestega, Košir pa osmega. Najhitrejša v kvalifikacijah sta bila Rusa Sobolev in Wild.

Švicarsko slavje med deskarkami
V ženski konkurenci je zmagala Švicarka Patrizia Kummer, druga je bila Japonka Tomoka Takeuči, tretja pa Rusinja Alena Zavarzina, žena olimpijskega zmagovalca Wilda. V kvalifikacijah je izpadla Gloria Kotnik, ki je bila 24.

Končni vrstni red: 
Deskanje, paralelni veleslalom (M):
 1. V. WILD          RUS           
 2. N. GALMARINI     ŠVI           
 3. Ž. KOŠIR         SLO           
 4. P. BUSSLER       NEM           
 5. R. MARGUČ        SLO           
 6. R. FLANDER       SLO           
...                                
21. I. ŠUŠTERŠIČ     SLO           
                                   
Deskanje, paralelni veleslalom (Ž):
 1. P. KUMMER        ŠVI           
 2. T. TAKEUČI       JAP           
 3. A. ZAVARZINA     RUS           
...                                
24. G. KOTNIK        SLO           

Izločilno boji, finale:
N. GALMARINI (ŠVI) - V. WILD (RUS)
Za 3. mesto:
Ž. KOŠIR - P. BUSSLER (NEM)

Polfinale:
Ž. KOŠIR - N. GALMARINI (ŠVI)
V. WILD (RUS) - P. BUSSLER (NEM)

Četrtfinale:

Ž. KOŠIR - A. PROMMEGGER (AVT)
R. MARGUČ - N. GALMARINI (ŠVI)
R. FLANDER - P. BUSSLER (NEM)

Osmina finala:
Ž. KOŠIR - P. SCHOCH (ŠVI)
R. MARGUČ -J. J. ANDERSON (KAN)
R. FLANDER - A. BERGMANN (NEM)

Kvalifikacije:                       
 1. A. SOBOLEV         RUS    1:35,62
 2. V. WILD            RUS    1:35,88
 3. P. BUSSLER         NEM    1:36,94
 4. R. MARGUČ          SLO    1:37,33
...                                  
 6. R. FLANDER         SLO    1:37,53
 8. Ž. KOŠIR                         
Brez izločilnih bojev:               
21. I. ŠUŠTERŠIČ       SLO    1:37,82



Košir osvojil prvo medaljo za deskarje
Intervjuja z Margučem in Flandrom
Intervju z bronastim Žanom Koširjem
Košir še pred bronom dobil cvetje
Koširjevi vožnji za bronasto odličje
Vožnji Žana Koširja v polfinalu
Košir osvojil prvo medaljo za deskarje
Intervjuja z Margučem in Flandrom
Intervju z bronastim Žanom Koširjem
Košir še pred bronom dobil cvetje
Koširjevi vožnji za bronasto odličje
Vožnji Žana Koširja v polfinalu